Elissonde verrast op L’Angliru, Horner wint Vuelta
zaterdag 14 september 2013 om 17:47

Elissonde verrast op L’Angliru, Horner wint Vuelta

Chris Horner

foto: Sirotti

De apotheose van de Vuelta 2013 is gewonnen door Kenny Elissonde. De jonge Fransman wist als enige overgebleven vluchter de klassementsmannen voor te blijven op de top van de Alto de L’Angliru. Chris Horner werd tweede in de rit en stelt daarmee zijn leiderstrui veilig.

De laatste bergrit in de Ronde van Spanje werd opnieuw gekleurd door een omvangrijke kopgroep. Op het hoogtepunt telde kopgroep maarliefst 32 renners. Belkin was vertegenwoordigd met Bauke Mollema, de enige Nederlander in voorste groep, en de Spanjaard Garaté. De koplopers vergaarde een maximale van meer dan zeven minuten. De andere koplopers waren: Arroyo, Intxausti (Movistar), Mendes en Barta (NetApp), Arroyo, Cardoso en Piedra (Caja Rural), Grivko, Tiralongo en Fuglsang (Astana), Nocentini en Betancur (AG2R), Pauwels (OP-QS), Flecha en Valls (Vacansoleil-DCM), Kirijenka en Cataldo (Sky), Edet en Coppel (Cofidis), Paterski (Cannondale), Oroz (Euskaltel-Euskadi), Nerz en Santaromita (BMC), Frohlinger (Argos-Shimano), Kozontchuk en Vicioso (Katusha), Ulissi (Lampre-Merida), De Greef (Lotto Belisol) en Kiserlovski (RadioShack-Trek).

Aan de voet van de voorlaatste klim, de Alto del Cordal (eerste categorie), versnelde Tiralongo. De Italiaan reed korte tijd solo aan de leiding, maar werd bijgehaald door de jonge Fransman Elissonde. Aan de voet van de L’Angliru bedroeg de voorsprong een schamele halve minuut op de grote groep achtervolgers. Op zes kilometer van de finish temporiseerde Tiralongo in afwachting op zijn ploegmaat Nibali. De voorsprong op het peloton was inmiddels verkleint naar iets meer dan drie minuten.

Het peloton was inmiddels gedecimeerd tot een klein groepje, bestaande uit de favorieten voor de eindzege. In de strijd om de leiderstrui demarreerde Nibali als eerste op de steile flanken van de Alto de L’Angliru. De nummer twee uit het klassement vergaarde een tiental seconden voorsprong, maar werd een kilometer later bijgehaald door de andere favorieten onder aanvoering van Horner.

De strijdvolle Nibali liet het er niet bij zitten. Met een spervuur aan korte versnellingen probeerde de Italiaan de taaie Horner achter te laten. Het lukte de Amerikaan keer op keer de achterstand goed te maken. Op minder dan anderhalve kilometer van de top werden de rollen definitief omgekeerd. Nibali had niet de macht om de eenmalige, venijnige tempoversnelling van Horner te beantwoorden. De Amerikaan slokte in korte tijd alle achtervolgers op, maar wist niet meer bij de Fransman Elissonde te komen.

Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez, die moesten afhaken bij de snelle opeenvolging van aanvallen van Nibali, wisten in de slotfase van de rit terug te keren bij Nibali.

Kenny Ellisonde

Vuelta a España 2013
Uitslag rit 20: Avilés – Alto de L’Angliru (142,2 km)

1. Kennys Elissonde (Frankrijk/FDJ.fr) 3u55m36s
2. Chris Horner (Verenigde Staten/Radioshack-Leopard) +26s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) +54s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Team Astana) zt.
5. André Cardoso (Portugal/Caja Rural) zt.
6. Dominik Nerz (Duitsland/BMC Racing Team) zt.
7. José Pimenta Costa (Spanje/NetApp) +1m15s
8. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) +1m45s
9. Serge Pauwels (België/OmegaPharma-QuickStep) +1m52s
10. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ.fr) +1m59s

Chris Horner

Algemeen klassement na rit 20
1. Chris Horner (Verenigde Staten/Radioshack-Leopard) 81u52m01s
2. Vincenzo Nibali (Italië/Team Astana) +37s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) +1m36s
4. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) +3m22s
5. Nicolas Roche (Ierland/Saxo Tinkoff) +7m11s
6. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R-La Mondiale) +8m
7. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ.fr) +8m41s
8. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) +9m51s
9. Leopold König (Tsjechië/NetApp-Endura) +10m11s
10. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) +13m11s

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.