Review: de diverse fietsbrillen van Julbo
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
vrijdag 24 maart 2023 om 18:00

Review: de diverse fietsbrillen van Julbo

Materiaalzone Al meer dan honderd jaar produceert het Franse merk Julbo brillen. Sinds een aantal jaren is het ook actief op het hoogste niveau van de wielersport als sponsor van Groupama-FDJ. Hoog tijd voor een kennismaking.

Het is 1888 als Jules Baud zijn eerste bril produceert. De Franse opticien kreeg van kristaljagers het verzoek een bril te ontwikkelen die hun ogen kon beschermen. Werkachtig in het hooggebergte waar de zon fel schijnt, tussen sneeuw en gletsjers, kregen hun ogen veel te verduren.

Tegenwoordig ontwikkelt Julbo niet meer brillen voor de kristaljacht, maar nog altijd voor sporten die zich in het hooggebergte afspelen: voor wielrenners, voor bergbeklimmers, voor skiërs, voor trailrunners en nog veel meer. Geen vereiste overigens, dat hooggebergte; ook in de polder werkt de bril meer dan prima. Naast de brillen ontwikkelen ze ook helmen.

Sinds dit jaar is Julbo ook actief op het hoogste niveau van de wielersport. Letterlijk, want als sponsor van Groupama-FDJ zijn ze tijdens alle WorldTour-koersen te zien. De Franse brillenproducent werkte al langer samen David Gaudu, die gebruik maakte van brillen op sterkte van Julbo.

Tijd dus om eens verder kennis te maken met dit brillenmerk. Ik testte de Julbo Density met een Reactiv lens en de Julbo Edge met de donkerdere Spectron lens, de twee nieuwste modellen.

Lichtgewicht
Om te beginnen met de Density; een elegant en bijzonder licht model fietsbril. Het frame is erg dun en loopt enkel langs de bovenkant van de lens. De neusvleugeltjes van de bril bestaan uit een zacht soort rubber, dat volgens Julbo zowel grip als comfort biedt. Aan de bovenzijde van de lens zit tot slot een kleine opening, die ervoor moet zorgen dat er ook een kleine luchtstroom ontstaat boven de ogen zodat de bril niet beslaat.

Het dunne en lichte frame zorgt er allereerst voor dat je de bril amper voelt. Dat is in het begin even wennen, omdat ik bang ben dat de bril daardoor ook elk moment weg kan waaien. Als blijkt dat dat niet zo is, wordt het juist heel fijn; je voelt de bril niet drukken op de huid of irritatie veroorzaken.

Dat ik soms vergeet dat ik überhaupt een bril op heb, komt mede door de Reactiv lens. Dit is een fotochromatische lens, wat wil zeggen dat deze lichter of donkerder wordt afhankelijk van de hoeveelheid licht dat er doorheen komt. De lens is tevens voorzien van een coating aan de binnenzijde die het beslaan moet tegengaan, terwijl aan de buitenzijde een coating zit die vocht en vuil moet weren.

Mijn bril is voorzien van de Reactiv 1-3 Light Amplifier lens, wat betekent dat de lens in mistige of donkere omstandigheden licht juist goed zichtbaar moet maken. Dat blijkt ook meer dan goed te werken, want als ik tijdens een wat uit de hand gelopen ritje in het donker thuiskom, kan ik de bril ook tijdens de laatste kilometers prima ophouden, zonder dat dit mijn zicht beperkt.

Daar ben ik best door verrast, omdat de lens overdag óók zijn werk goed doet. Het is een lichte lens, dus hij is niet optimaal voor een zomerdag met felle zon, maar in mistige of bewolkte omstandigheden is de lens ideaal.

De Reactiv-lens is ideaal voor een troosteloze najaarsdag

Het design van een product is natuurlijk een kwestie van smaak, maar persoonlijk ben ik best gecharmeerd van de Density bril met Reactiv Lens. De dunne paarse, licht glinsterende pootjes, het simplistische ontwerp, de elegante lens; het geheel past goed bij elkaar en ziet er daardoor in mijn optiek prima uit. Met zijn €214,95 is de Density overigens niet goedkoop.

Grof geschut
Groot is het verschil met de Julbo Edge, die ik test met de Spectron lens. Dit montuur mag je gerust een fashion statement noemen met zijn grote formaat en felgekleurde lens. De Edge met de Spectron lens kost op de website van Julbo €154,90 euro, maar is online voor enkele tientjes goedkoper te vinden.

Onder de motorkap heeft de Edge een paar overeenkomsten met de Density, zoals de pootjes en neusvleugels met rubber voor extra grip. Toch zijn er ook een hoop verschillen. Zo heeft de Edge verstelbare neusvleugels, heeft de lens geen ventilatiegat en is de lens een stuk groter. Wat deze bril echt een eigen karakter geeft, is de simpele manier waarop je lenzen kunt vervangen. Je schuift een lens zo op of af het montuur, waarop de lens ook nog met een magneetje bevestigd zit.

De eerste keer dat ik de bril in mijn hand heb, ben ik door de simpele bevestiging van de lens (enkel op het midden van het montuur) een beetje bang dat de lens wat kan gaan klapperen en geluid kan gaan maken tijdens het fietsen, maar daar blijkt zelfs op kasseien geen sprake van te zijn. Eerste test geslaagd dus.

Persoonlijk vind ik de bril vooral door de grote lens erg fijn. Nu ben ik de eerste om daarbij toe te geven dat ik een betrekkelijk groot hoofd heb, maar het brede gezichtsveld dat je hebt zonder dat het montuur het beeld verstoort, zorgt ervoor dat je constant goed zicht hebt met de Edge.

De Spectron lens is ontwikkeld voor omstandigheden waarin de zon fel schijnt en bescherming van UV-straling hard nodig is. De lens is ontwikkeld uit Polycarbonaat, wat bekendstaat als een extreem sterke stof. Julbo claimt zelfs dat je rustig over de lens kunt rijden of er met een hamer op kan slaan zonder dat deze breekt. Ik heb het niet aangedurfd..

De lens is niet fotochromatisch, wat wel betekent dat je in wisselende omstandigheden soms misschien een nét wat te donkere lens hebt. Tegelijkertijd is de lens niet té donker, waardoor ik ook als er af en toe een wolk voor de zon glijdt nog prima zicht heb. Toch is de bril ook heel erg fijn als de zon wel fel schijnt, omdat de lens het felste licht er goed uitfiltert.

Een fijn montuurtje voor de zomerdagen dus, al is het enige nadeel dat de grote lens dicht op de huid ook de ventilatie een beetje tegen kan gaan en het zodoende wat warm kan worden.

Het is slechts een klein deel van Julbo’s assortiment, maar toch valt de veelzijdigheid al op. De elegantie van de Density, het gedurfde van de Edge, de lichte Reactiv-lens en de donkere Spectron-lens vullen elkaar mooi aan.

Bovenal zijn beide brillen – hoezeer ook niet goedkoop – vooral van uitermate hoge kwaliteit. Ze zitten comfortabel, doen precies wat ze moeten doen en kunnen tegen een stootje. Vooral het feit dat ik bij beide brillen al snel vergeet dat ik ze überhaupt op heb, is wat mij betreft een teken dat ze hun werk meer dan goed doen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.