19-jarige Lani Wittevrongel bezorgt België zilver op EK scratch
foto: Cor Vos
donderdag 11 januari 2024 om 21:56

19-jarige Lani Wittevrongel bezorgt België zilver op EK scratch

Lani Wittevrongel heeft verrassend de zilveren medaille gehaald op de scratch tijdens de Europese kampioenschappen baanwielrennen. Op de piste van Apeldoorn moest de 19-jarige renster alleen de Française Clara Copponi voor zich dulden in de eindsprint.

Lotte Kopecky is het uithangbord in de Belgische ploeg voor deze kampioenschappen op de piste, maar de opvolging klopt al zachtjesaan op de deur. Lani Wittevrongel was twee jaar geleden nog een juniore, maar kreeg van bondscoaches Kenny De Ketele en Tim Carswell al haar kans in het Omnisport van Apeldoorn.

Die kans greep ze met beide handen aan. De scratch, een wedstrijd waarbij renners vanaf het begin strijden om als eerste over de finish te komen, zonder tussentijdse punten of rondes, bleef lange tijd een gesloten koers. Uiteindelijk mocht Wittevrongel gaan sprinten tegen bekende gezichten als Martina Fidanza, Anita Stenberg en Maria Martins.

In de laatste ronden wist ze in het wiel te raken van Clara Copponi, met wie ze om de winst kon strijden. De Française van de wegploeg van Lidl-Trek was een maatje te groot, maar de jonge Belgische wist zich wél te verzekeren van de tweede plaats en de zilveren medaille. Op de openingsdag van het EK bezorgde Jules Hesters België al brons in de afvalling.

Een dolgelukkige Lani Wittevrongel op het podium van het EK piste in Apeldoorn – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.