Adam Yates wint koninginnenrit in Ronde van Valencia, Ion Izagirre grijpt leiderstrui
foto: Cor Vos
zaterdag 9 februari 2019 om 15:27

Adam Yates wint koninginnenrit in Ronde van Valencia, Ion Izagirre grijpt leiderstrui

Adam Yates heeft de vierde etappe in de Volta a la Comunitat Valenciana op zijn naam geschreven. De Brit van Mitchelton-Scott demarreerde in de laatste kilometer en wist vervolgens de aanstormende Alejandro Valverde voor te blijven. Ion Izagirre, die vierde werd, nam de leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen.

Actie in de Volta a la Comunitat Valenciana! De vierde etappe van de wedstrijd door de Spaanse mandarijnenregio zou het klassement definitief vormgeven. De etappe eindigde namelijk op een loeisteile muur: een kolfje naar de hand van Valverde. De wereldkampioen zit dit seizoen ‘nog steeds’ zonder zege.

Drie vluchters doen dappere poging, Dillier de beste
“Wie niet waagt, wie niet wint”, moeten Silvan Dillier, João Rodrigues en Diego Rubio voor de start gedacht hebben. Alhoewel zij waarschijnlijk geweten moeten hebben dat zij zaterdag zouden fungeren als kanonnenvoer, deden zij toch een verwoede poging om uit handen te blijven van het peloton. Een voorsprong van vijf minuten werd hen door het peloton gegund, maar dit bleek niet voldoende te zijn.

WorldTour-renner Dillier bleek daarin een klasse beter te zijn dan zijn andere twee vluchtgenoten. Eén voor één moesten Rubio en Rodrigues buigen voor het verschroeiende tempo van de Zwitser van AG2R La Mondiale, die met een voorsprong van vier minuten de laatste twintig kilometer in ging.

foto: Cor Vos

Adam Yates wint na spectaculair eind
Die voorsprong verdween daarna echter als sneeuw voor de zon. Toen de slotklim begon, had Dillier nog maar een voorsprong van vijftig seconden: niet genoeg om de ritzege veilig te stellen. Merhawi Kudus gebruikte de gebroken vluchter vervolgens als springplank na zijn eerste speldenprik op drie kilometer van de meet. Kudus bleef even weg, maar kon toen het er echt omging niet op tegen het klimgeweld. Geletruidrager Edvald Boasson Hagen kon dat evenmin: hij moest passen en moest zijn leiderstricot afstaan.

Een groepje der favorieten met daarbij Yates en Valverde mocht vervolgens om de ritzege én de leiderstrui strijden in de laatste kilometer. Jésus Herrada probeerde het nog even, maar hij had geen succes. Yates slaagde wel in zijn poging. Niemand kon de Brit volgen, waardoor hij aan de finish voor het eerst dit seizoen zijn handen in de lucht mocht steken. Achter hem kwamen Valverde, Bilbao en Izagirre te laat. Izagirre neemt door zijn vierde plaats de leiderstrui over van Boasson Hagen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.