Aimé De Gendt: “Ik had niet door dat Mathieu voor me aan het lossen was”
Cor Vos
vrijdag 2 april 2021 om 07:30

Aimé De Gendt: “Ik had niet door dat Mathieu voor me aan het lossen was”

Interview De 26-jarige Aimé De Gendt is zondag één van de drie speerpunten voor de Ronde van Vlaanderen in de selectie van Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux. “Ik wil proberen om op de laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg nog vooraan te zitten. Zo kan ik meedoen voor een toptienplaats”, zegt de Belg.

Klassiekerspecialist Aimé De Gendt zit sinds 2021 in een WorldTour-team. Hij heeft met Wanty Gobert mee de stap hogerop gezet en wordt in het voorjaar volop uitgespeeld als medekopman. Alleen kreeg hij tegenslag te verduren toen hij na goede prestaties in de Omloop het Nieuwsblad en GP Samyn vlak voor de Tirreno-Adriatico last kreeg van bronchitis.

“Het gaat beter en beter nu ”, zegt De Gendt. “Maar door ziek geweest te zijn in de Tirreno, ben ik daar niet echt diep kunnen gaan. Ik blijf sinds die Tirreno wel wat last hebben van mijn luchtwegen. En voor de klassiekers moet je echt 110 procent zijn.”

“In Milaan-Sanremo voelde ik nu dat ik tekort kwam, al was ik bijna mee in de groep voor een toptwintigplaats. In de E3 kreeg ik afgelopen weekend ook nog mijn klop, omdat het een heel intensieve koers was. Maar in Gent-Wevelgem ging het dan weer een pak beter en reed ik een heel goede koers. Alleen maakte ik het foutje om iets te ver te zitten voor de laatste keer Kemmelberg. ”

Oververhit
Tijdens Dwars door Vlaanderen woensdag was De Gendt opnieuw vooraan te vinden. Hij reed met Florian Sénéchal naar de groep in achtervolging op Dylan van Baarle. “Op de Taaienberg reed ik met een supergoed gevoel rond. Op Berg Ten Houte ook nog. Daardoor kon ik de brug slaan met Sénéchal. Maar dan ben ik even over mijn limieten geweest.”

Cor Vos © 2021

De Gendt raakte oververhit op de Kruisberg en kon nergens water krijgen om zijn hoofd mee af te koelen. “Pas na de Hotond heb ik een bidon water gekregen van de neutrale wagen. Het was de eerste warmte, ik denk dat redelijk veel renners er last van hadden”, zegt De Gendt.

“Op de Trieu had ik me nog niet volledig herzet, maar ik zat in het wiel van Mathieu (van der Poel, red.) en had niet echt door dat hij aan het lossen was. Ik had al gezien dat hij niet supergoed was, maar je verwacht niet dat Mathieu ervantussen moet. Tegen dat ik dat door had en erover was, hing ik op 50 meter en toen trok Greg Van Avermaet door… Zo was ik niet meer mee, want ik had ook niet meer de krachten om dat gat toe te rijden.” De Gendt werd zo ingerekend door het peloton tijdens de laatste test voor de Ronde van Vlaanderen.

Meegaan
Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux kiest zondag tijdens de Ronde net zoals nog wat ploegen niet voor een kopman, maar drie. “Ik en Danny van Poppel rijden goed en ook Loïc Vliegen is niet slecht. Of we zullen anticiperen? Het is afwachten hoe de koers verloopt. We zullen zien wie zich goed voelt na de tweede passage van de Oude Kwaremont.”

Wanneer zal Aimé De Gendt zondagavond een tevreden man zijn na de koers? “Als ik zo lang mogelijk kan meegaan. Ik wil proberen om op de laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg nog vooraan te zitten. Zo kan ik meedoen voor een toptienplaats. Ik hoop dat mijn gevoel tegen zondag blijft verbeteren, zoals dat de afgelopen weken het geval was. Het zal nodig zijn”, lacht De Gendt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.