Aleotti verslaat Vanhoucke in koninginnenrit Sibiu Tour, Uijtdebroeks derde
Aleotti op archiefbeeld - foto: Cor Vos
maandag 4 juli 2022 om 15:36

Aleotti verslaat Vanhoucke in koninginnenrit Sibiu Tour, Uijtdebroeks derde

Harm Vanhoucke heeft net naast de zege gegrepen in de koninginnenrit van de Sibiu Cycling Tour. De Belg van Lotto Soudal finishte bij het Bâleameer achter Giovanni Aleotti als tweede in de daguitslag. ‘Meesterhelper’ Cian Uijtdebroeks eindigde zeer knap als derde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De etappe met aankomst bergop bij het Bâleameer is ondertussen een klassieker in de Sibiu Tour. Onder andere Egan Bernal, Iván Sosa en Gregor Mühlberger bereikten hier in het verleden als winnaar de op 2038 meter hoogte gelegen finish. Na de start in Sibiu en een relatief vlakke aanloop van meer dan 150 kilometer, kwam het peloton aan bij de voet van de beklimming naar het Bâleameer. Deze klim is meer dan twintig kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. We konden ons dus opmaken voor een duel tussen de betere klimmers in deze ronde.

Zes renners vormen de vroege vlucht
Met Filippo Fiorelli als de nieuwe eigenaar van de gele leiderstrui, werd om 10.30 uur Nederlands-Belgische tijd het startsein gegeven voor de koninginnenrit van de Sibiu Cycling Tour. De vlucht van de dag kwam vervolgens al vrij snel tot stand. Thuisrijders Iustin-Ioan Văidian (MENtoRISE Elite Team CFX) en Serban Luncan (Roemeense selectie), Conor Schunk (Global 6 Cycling), Eric Lutter (P&S Benotti), Petr Klabouch (ATT Investments) en Stefano Gandin (Team Corratec) sloegen de handen ineen en reden een maximale voorsprong bijeen van goed zeven minuten.

In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe. De Nederlandse ploeg wilde vandaag toeslaan met Gijs Leemreize of Chris Harper, BORA-hansgrohe had dan weer snode plannen met titelverdediger Giovanni Aleotti. Na verloop van tijd kregen deze WorldTeams ook steun van Equipo Kern Pharma en Drone Hopper-Androni Giocattoli. Hierdoor liep de voorsprong van de koplopers zienderogen terug en aan de voet van de slotklim was er sprake van een hergroepering. De eerste aanval vanuit het peloton liet echter niet lang op zich wachten.

Good old Bárta laat zich zien, Uijtdebroeks maakt indruk 
Met Jan Bárta (Elkov-Kasper) ging er een oude bekende in de aanval. De inmiddels 37-jarige Tsjechische hardrijder, die in het verleden uitkwam voor onder meer Team NetApp en BORA-hansgrohe, sprong weg uit het peloton en kreeg het gezelschap van de Zwitser Colin Stüssi van Team Vorarlberg. Bárta en Stüssi kregen niet al te veel bewegingsvrijheid van het inmiddels flink uitgedunde peloton, waar de deur achteraan inmiddels wagenwijd openstond. Voor Filippo Fiorelli ging het bijvoorbeeld te snel: de ritwinnaar van zondag moest lossen en zo kregen we sowieso een nieuwe leider in deze Sibiu Cycling Tour.

In de spits van de koers wist Bárta intussen Stüssi van zich af te schudden. De Tsjech ging solo verder richting de top en wist ook bijzonder lang stand te houden, maar werd enkele kilometers onder de top alsnog gegrepen door een eerste favorietengroep van een twintigtal renners. Na verschillende uitvalpogingen kwam Cian Uijtdebroeks naar voren. De nog altijd maar 19-jarige Belg kreeg van zijn kopman Aleotti de opdracht om de boel uiteen te ranselen en de jonge Belg slaagde met verve in deze missie: alleen Vanhoucke bleek in staat om BORA-renners Uijtdebroeks en Aleotti te volgen.

Na het kopwerk van Uijtdebroeks was het aan Aleotti om de kers op de taart te zetten en de Italiaan wist het werk van zijn ploeggenoten met verve af te ronden. De 23-jarige Italiaan hield met gemak Vanhoucke achter zich in een sprint bergop. Vanhoucke moest dus genoegen nemen met de tweede plaats, Uijtdebroeks kwam al juichend als derde over de streep. In het klassement gaat Aleotti nu aan de leiding. Die laatste lijkt goed op weg om zijn titel van vorig jaar te verdedigen, al krijgen de renners morgen nog wel een klimtijdrit en afsluitende heuvelrit voor de wielen geschoven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.