Alessandro Fedeli wint slotrit Limousin, eindzege voor Luca Wackermann
Alessandro Fedeli - foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 21 augustus 2020 om 16:55

Alessandro Fedeli wint slotrit Limousin, eindzege voor Luca Wackermann

Alessandro Fedeli heeft de laatste etappe van de Tour du Limousin weten te winnen. De Italiaan van Nippo-Delko One Provence wist in Limoges zijn medevluchter Rui Costa te verslaan in een sprint met twee. Klassementsleider Luca Wackermann (Vini Zabu-KTM) wist, ondanks diverse aanvallen op zijn gele trui, stand te houden en de eindzege over de streep te trekken.

Secondenspel in top klassement
Groupama-FDJ zag in deze slotrit nog kansen om Jake Stewart aan de eindzege te helpen. De Brit begon met een achterstand van vijf seconden op leider Luca Wackermann aan de dag, en na de eerste tussensprint – waar de meeste bonificatieseconden gewonnen door Stewart – bedroeg het verschil nog maar twee tellen.

Een kopgroep kon door het werk van Groupama-FDJ pas wegrijden na die sprint. François Bidard, Alexis Gougeard (beiden AG2R La Mondiale), Valentin Ferron (Total Direct Energie), Peio Goikoetxea (Euskadi) en Tony Hurel (St Michel-Auber 93) vonden elkaar aan kop maar kregen nooit een grote voorsprong.

Omdat de vluchters de boni’s oppikten aan de tweede tussensprint, viel de beslissing in het eindklassement pas aan de finish. Daar lagen 10, 6 en 4 seconden te wachten voor de eerste drie renners.

Kopgroep met kleine voorsprong de finale in
Bij het opdraaien van het lokale parcours in Limoges bestond de kopgroep nog uit vier renners: Ferron was de aansluiting verloren. In het peloton, dat op veertig kilometer van de meet volgde op een minuut, nam UAE Emirates het initiatief.

Twintig kilometer voor het einde, op een van de oplopende stroken rondom Limoges, werd er aangevallen vanuit het peloton. Maar veel effect had die aanval van Joel Suter niet, behalve dat het gat met de kopgroep wat kleiner werd.

Spannend slot
Van voren was Gougeard de dappere vluchter die het langst standhield tegen het jagende peloton, maar op tien kilometer van de meet werd hij ingerekend. Dat was het moment dat de koers ontplofte: Rui Costa en Alessandro Fedeli sloegen een flink gat met het peloton. De Portugees kampioen stond op slechts zestien seconden van Wackermann en was dus gevaarlijk in het klassement.

Het tweetal reed op een gegeven moment twintig seconden weg van het uitgedunde peloton. Team Sunweb werkte met man en macht om een sprint voor Alberto Dainese mogelijk te maken, maar kreeg het gat niet kleiner. Ook een inspanning van David Gaudu had nauwelijks resultaat.

Daardoor gingen Costa, voor wie de eindzege lonkte, en Fedeli sprinten om de etappezege. De Italiaan wist de sprint eenvoudig te winnen met Costa in zijn wiel. Niet ver daarachter kwam het peloton al, met Wackermann veilig in de buik. Omdat Stewart geen bonificaties scoorde, was de Italiaan van Vini Zabu-KTM verzekerd van de eindzege.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.