André Cardoso al jaar lang voorlopig geschorst
foto: Sirotti (archief)
maandag 18 juni 2018 om 17:54

André Cardoso al jaar lang voorlopig geschorst

Het is stil rondom de dopingzaak van André Cardoso. De Portugese wielrenner van Trek-Segafredo werd vorig jaar op 18 juni betrapt op het gebruik van EPO, waarna hij voorlopig geschorst werd. Cardoso staat precies een jaar later nog steeds op de lijst met voorlopig geschorsten van de UCI.

De reden van de radiostilte rondom de zaak-Cardoso is onbekend. De inmiddels 33-jarige renner testte in aanloop naar de Tour de France positief op EPO-gebruik. Dat gebeurde tijdens een bij een out-of-competition-controle. Cardoso vroeg direct de analyse van de B-staal aan. In augustus van vorig jaar werd gesuggereerd dat die contra-expertise negatief was, maar daar kwam nooit een bevestiging van.

De UCI heeft tot op heden geen persbericht naar buiten gebracht.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2018 18:13
Froome al half jaar voorlopig nog niet geschorst. Meten met twee maten.
18 juni 2018 18:17
Heeft neem ik aan met de dopingsoort te maken? Maar het is moeilijk te plaatsen voor fanatieke supporters, laat staan voor de bühne. De UCI blijft zijn best doen om de dopingzweem rondom wielrennen te behouden.
18 juni 2018 18:21
@Velominatus er zit ook wel een verschil als het om het middel gaat.... wel een beetje reëel blijven
18 juni 2018 18:50
Flink genaaid als je B staal inderdaad negatief is. Sowieso gek verhaal dit.
18 juni 2018 18:56
@rahimns Natuurlijk zijn er verschillen. Maar dat zou in de strafmaat tot uitdrukking moeten komen. Niet in de keuze om wel/niet voorlopig te schorsen in afwachting van een besluit. Wie in een dopingzaak verwikkeld is zou niet moeten koersen. Als de UCI dopingzaken dan ook eens vlot afhandelt (besluit binnen max 3 maanden na constatering) dan zou dat voor de wielersport een zegen zijn.
18 juni 2018 19:19
Hij kan zich beter al melden bij de diverse spaanse uitzendbureau's . Of misschien heeft er nog een dubieus ploegje een plekje over voor deze man.

(Deze bovenstaande teksten, neem ik terug, als de B-staal inderdaad negatief zou zijn, wat ik niet verwacht).
18 juni 2018 19:25
Sinds wanneer is Froome dan in een dopingzaak verwikkeld?
18 juni 2018 20:07
@TomDJ Sinds afgelopen najaar. Er is 2x zoveel Salbutamol bij hem aangetroffen dan is toegestaan. Voor soortgelijke overtredingen zijn Petacchi en Ulissi langdurig geschorst geweest. Langer dan Froome nu al rondrijdt terwijl hij verdachte is. Zou goed zijn voor de sport als dit soort verdachten hangende hun zaak niet zouden mogen starten.
18 juni 2018 20:08
@IlPirata Neem je je teksten ook terug als Cardoso een Portugees blijkt te zijn ;)
18 juni 2018 20:11
@Rahimns, Velominatus heeft gewoon gelijk.
Het zal wel niet, maar stel dat de B-staal negatief is.
Hoe kan je nou verklaren dat dit een jaar moet duren?
En waarom Froome wel en Cardoso niet? En Ulissi en Petacchi?
Het maakt niet uit of je nou op Salbutamol, Epo, of weet ik wat allemaal ben betrapt. Als je als UCI vindt dat dit op de verboden lijst staat, moet je met een schorsing één lijn trekken.
Ik weet ook wel dat de ene stof niet de andere is, maar positief is positief op dat moment.
18 juni 2018 20:50
@Velominatus Een AAF is geen doping, ongeacht wat we er van vinden.
Voor de WADA is Salbutamol geen EPO, en ook staat het prestatie-bevorderende effect ter discussie.
Overigens is er niet 2 x zoveel gevonden.

Overigens is het wel raar dat Cardoso's zaak nog niet afgerond is.

18 juni 2018 22:43
Er was inderdaad even een melding van een negatief B-staal, en dan ..... stilte en natuurlijk speculatie alom...zou er nu echt niemand binnen de UCI beseffen dat dat alleen al nefast is voor de reputatie (of wat er nog van overblijft...) van de wielersport...?
18 juni 2018 23:31
@TomDJ Als je meer van een middel in je urine hebt dan is toegestaan dan heet dat doping. Een kopje koffie is ook geen doping maar meer cafeïne in je urine dan toegestaan is dat wel.
Froome mocht 1.000 ng per ml Salbutamol in zijn urine hebben en had er 2.000. Doping dus. En ik kan niet heel goed hoofdrekenen maar volgens mij 2x te veel.
En Salbutamol is geen EPO maar EPO is ook geen Salbutamol. Er zijn ook wetenschappers die het prestatiebevorderende effect van EPO ter discussie stellen. Compleet met wetenschappelijk onderzoek dat die stelling onderbouwt.
Kortom: weinig verschil allemaal. Doping is doping en fout is fout. Zou de UCI sieren als ze consequent zou handelen en zich niet zou laten leiden door dreigementen van Sky juristen.
19 juni 2018 01:01
Zijn er nog wf-ers die vinden dat froome niet geschorst moet worden!!! Gepakt is gepakt. Is het zelfde als je met 200 geflitst wordt op een plek waar je 90 mag. Daarvoor moet je toch ook een boete voor betalen en ga je achteraf toch niet verklaren dat je hond ziek was en dat je naar de dierenarts snelde. Trouwens froome is gepakt tijdens de ronde van spanje dewelke hij gewonnen heeft (met doping) deze gast is gepakt bij een out of competion controle en niets heeft gewonnen. Dus froome heeft iedereen belazerd, de koersvervalst. Was ik nibali of contador geweest zou ik elkes keer spuwen in het gezicht van froome als ik hem tegen zou komen.
19 juni 2018 07:10
Ik zou er mee kunnen leven dat hij tot aan zijn schorsing nog mag koersen, als hij zou toegeven dat hij een fout gemaakt heeft. Zelfs als dat een per ongeluk gemaakte fout zou zijn.
Nu meneer Froome herhaaldelijk aangeeft helemaal niets fout gedaan te hebben, moeten we ervan uit gaan dat hij nog steeds doet wat hij deed. Dat hij tijdens de koersen die hij nu rijdt dezelfde trucs uithaalt als tijdens de Vuelta 2017. Dat alleen al zou voor de UCI reden moeten zijn om hem uit competitie te houden tot dat 100% helder is hoe het zit.
20 juni 2018 00:19
Want als hij zegt fout te zijn geweest geloof je dat ie er mee stopt?!? Je kunt altijd geloven

Om te reageren moet je ingelogd zijn.