Arnaud Démare wint 99ste editie Kampioenschap van Vlaanderen
vrijdag 19 september 2014 om 17:22

Arnaud Démare wint 99ste editie Kampioenschap van Vlaanderen

Arnaud Démare heeft het Kampioenschap van Vlaanderen 2014 op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ.fr was de sterkste in de massasprint. In de straten van Koolskamp liet hij Luka Mezgec en Jonas Van Genechten. achter zich. Démare volgt met zijn zege Jens Debusschere op. Ronan van Zandbeek was twee jaar geleden de laatste Nederlandse winnaar.

Grote namen springen mee
Diezelfde Van Zandbeek besloot om mee te springen in de vlucht van de dag. Hij kreeg twaalf metgezellen mee, waarvan Duits kampioen André Greipel de bekendste was. De overige tien luisterden naar de volgende namen: Olivier Le Gac (FDJ.fr), Matti Bresschel (Tinkoff-Saxo), Julien Fouchard, Florian Sénéchal (Cofidis, Crédit Solutions), Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jonas Ahlstrand (Giant-Shimano), Nico Sijmens, Frederique Robert (Wanty-Groupe Gobert), Christoph Pfingsten, Ronan Van Zandbeek (CT De Rijke), Sam Lennertz (Vastgoedservice-Golden Palace) en met Wouter Mol (Veranclassic-Doltcini) was er nog een landgenoot vertegenwoordigd vooraan.

Twee renners lossen, peloton heeft moeite
Er werd de gehele dag hard gekoerst in het Vlaamse land. De maximale voorsprong van de dertien vluchters kwam dan ook nooit boven de drie minuten uit. Vanwege het hoge tempo, moesten halverwege de wedstrijd vooraan twee man lossen: het De Rijke-duo Pfingsten en Van Zandbeek kon het niet bijbenen. Het peloton, dat werd aangevoerd door de troepen van Trek Factory Racing, Garmin-Sharp en Giant-Shimano, had in de achtergrond moeite met het terughalen van de voorsten.

Vlucht gegrepen, zege betwist in de massasprint
Op een goede dertig kilometer voor het einde werd er in de kopgroep een aantal keer gedemarreerd door verschillende renners. Uiteindelijk bleven negen van de elf oorspronkelijke vluchters vooraan over. In het peloton nestelden Lotto-Belisol (Debusschere) en FDJ.fr (Démare) zich op kop. In een zinderende slotfase werden de vluchters op iets minder dan een kilometer gegrepen en kon het peloton zich in extremis opmaken voor een massasprint. Daarin klopte Frans kampioen Démare met een klein verschil Giant-Shimano-sprinter Mezgec.

flag-be Kampioenschap van Vlaanderen 2014 (1.1)
1. flag-fr Arnaud Démare (FDJ.fr)
2. flag-si Luka Mezgec (Giant-Shimano)
3. flag-be Jonas Van Genechten (Lotto-Belisol)
4. flag-be Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Baloise)
5. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing)
6. flag-nl Kenny van Hummel (Androni Giocattoli-Venezuela)
7. flag-be Joeri Stallaert (Veranclassics-Doltcini)
8. flag-be Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
9. flag-nl Yoeri Havik (Cyclingteam De Rijke)
10. flag-be Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise)
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.