Bahrain Merida legt toptalent Mark Padun vast, Haussler blijft
Mark Padun - foto: Sirotti
maandag 30 oktober 2017 om 17:35

Bahrain Merida legt toptalent Mark Padun vast, Haussler blijft

Bahrain Merida heeft in de laatste dagen van oktober de laatste twee plekken in de selectie voor 2018 gevuld. Heinrich Haussler heeft in het najaar bewezen nog van een meerwaarde te zijn voor de ploeg. De Australiër blijft nog een jaar langer bij de ploeg van Brent Copeland. Daarnaast versterkte ze zich met het Oekraïense toptalent Mark Padun (21).

Waarde
Copeland is maar wat blij met zijn nieuwe klimmer. “Mark is heel getalenteerd. We zijn dan ook erg blij dat hij zijn profdebuut bij ons maakt. Hij gaat al snel zijn waarde laten zien in het profpeloton. We volgen hem al een behoorlijke tijd. Met een ritzege en een vijfde plek in de Giro d’Italia voor beloften, alsmede enkele andere zeges en podiumplekken in andere internationale koersen, heeft hij dit jaar laten zien dat hij klaar is voor de stap naar de profs.” Vorig seizoen eindigde hij als derde in de zware Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc U23 en werd hij Oekraïens kampioen tijdrijden bij de beloften.

‘Twee jaar terug had ik dit onmogelijk geacht’
Padun is vanzelfsprekend blij met zijn overstap. “Na vorig jaar wist ik dat ik vroeg of laat de overstap naar de profs zou maken. Maar als ik twee jaar terug ga in de tijd, had ik dit voor onmogelijk geacht. Het was mijn grote droom en daarom ben ik naar Italië verhuist om deze uit te laten komen”, vertelt de renner van Colpack, die al als stagiair uitkwam voor Bahrain Merida. “Het is een grote verrassing voor mij en mijn ouders dat ik me bij deze ploeg mag voegen. Ze zijn erg trots op me. […] Ik ben een klassementsrenner. Koersen met veel klimwerk, zoals de Ardennenklassiekers en de Ronde van Lombardije, liggen me. Ik houd ook van beklimmingen van hors categorie.”

Haussler maakt indruk

Heinrich Haussler – foto: Sirotti

Tegenover Cyclingnews heeft Copeland bevestigd dat Heinrich Haussler ook komend jaar onder contract staat bij de ploeg uit het Midden-Oosten. “We hebben gezien hoe hard hij werkte in de sportschool en in het zwembad. Hij heeft alles gedaan om zijn lijf goed in conditie te houden. We zagen zijn toewijding en daarom hebben we besloten om hem een contract voor nog eens een jaar te geven. We hebben iemand nodig voor de klassiekers, maar we zagen het harde werk dat hij wilde leveren. Zijn knie is al veel beter, dat konden we zien tijdens het WK (waar hij tot ver in de finale meedeed, red.). We hebben hem simpelweg nodig volgend seizoen.”

Opvallend: grotere selectie in 2018
De selectie van Bahrain Merida is hiermee compleet. Ondřej Cink stopt na één jaar WorldTour met koersen op de weg, Tsgabu Grmay trekt naar Trek-Segafredo, Javier Moreno verkast naar Delko-Provence Marseille-KTM, Jon Ander Insausti gaat naar Fundación Euskadi en ook Janez Brajkovic verlaat de ploeg. Daar tegenover staat de komst van zes nieuwe renners, waardoor de WorldTour-ploeg komend seizoen met 28 renners van start zal gaan. Dat is opvallend. Door de nieuwe UCI-regels moeten ploegen in de WorldTour-koersen met één renner per team minder starten. Vrijwel alle ploegen krimpen hun selecties daarom in, maar Bahrain Merida vergroot dus haar rennersbestand.

flag-bh Selectie Bahrain Merida 2018
flag-it Valerio Agnoli
flag-jp Yukiya Arashiro
flag-it Manuele Boaro
flag-si Grega Bole
flag-it Niccolo Bonifazio
flag-si Borut Božič
flag-it Sonny Colbrelli
flag-tw Chun Kai Feng
flag-es Iván Garciá
flag-it Enrico Gasparotto
flag-au Heinrich Haussler
flag-es Ion Izagirre
flag-es Gorka Izagirre*
flag-si Kristijan Koren*
flag-si Matej Mohorič*
flag-lt Ramunas Navardauskas
flag-it Antonio Nibali
flag-it Vincenzo Nibali
flag-si Domen Novak
flag-ua Mark Padun*
flag-it Franco Pellizotti
flag-si David Per
flag-at Hermann Pernsteiner*
flag-si Luka Pibernik
flag-it Domenico Pozzovivo*
flag-by Kanstantin Siutsou
flag-it Giovanni Visconti
flag-cn Meiyin Wang
*= nieuwe renner

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
30 oktober 2017 17:43
@redactie
Vlaggetje bij Mohoric doet het niet.

Misschien dat volgend najaar de meeste renners al zijn opgerookt, terwijl een grote ploeg als Bahrain dan misschien nog wat meer frisse jongens over heeft. Al met al denk ik dat we over twee of drie jaar eigenlijk pas echt kunnen zeggen of het inkrimpen van het aantal renners per koers en dus ook de ploegen zinvol is.
30 oktober 2017 18:06
@redactie
Edit; "met 27 renners en Antonio Nibali van start gaan"
30 oktober 2017 18:07
Er zijn toch al meer teams met 28 renners; dus zo vreemd is 't niet.
Na FDJ en TREK is Bahrain Merida 2018 nr. 3
30 oktober 2017 18:23
Cink keert weer terug naar de mountainbike.
Ik vond het wel opvallend om te lezen dat de nog altijd jonge Mohoric dit jaar de renner is met de meeste koersdagen (95) en geen enkele keer DNF; een knappe prestatie, maar hopelijk zijn ze bij Bahrain wat zuiniger op deze jongen.
30 oktober 2017 18:47
Als de UCI dit soort nieuws na het begin van de transferperiode bekend maakt kan het gebeuren dat ploegen renners te veel hebben. Dan kan je netjes je verlies nemen en met een te grote selectie rondrijden of zoals BMC er last minute een paar jongens uitbonjouren. Of zoals LottoNL het geluk hebben dat je geen geld hebt voor te veel renners.
30 oktober 2017 19:56
Of de rekening naar de uci sturen? Bizar dat wie ook met dit soort amateuristische last minute wijzigingen instemt. Laatste bizarre actie van cookson? Hoewel zn vice president vast evenveel boter op zn hoofd heeft.
30 oktober 2017 21:44
Misschien willen ze wat meer koersen gaan rijden, dat kan natuurlijk ook.
31 oktober 2017 08:38
Haussler moet de meubelen serieus gaan redden in de voorjaarsklassieker of gaat Colbrelli zich er ook op richten? Matige en smalle selectie voor dat type wedstrijden.

Voor de rest fan van Mohoric, die heeft echt weer een stap gezet. Hopelijk aankomend jaar nog een stapje erbij en dan kan hij alsnog zijn adelsbrieven gaan inlossen.
31 oktober 2017 16:48
Bole, Bonifazio, Colbrelli en Haussler in het voorjaar. Colbrelli liet zich dit jaar toch goed zien en kan de ondersteuning van een goede Haussler (maar die zien we niet zo vaak) wel gebruiken. Het zal niet direct voor de zege zijn, maar een paar top 15 noteringen moet lukken.

Ik ben verrast dat zoveel ploegen aan het inkrimpen zijn. De sponsorbudgetten zouden toch al vast moeten liggen en renners zullen niet zoveel duurder zijn, dus waar gaat die besparing heen? Twee extra renners in je selectie betekent een behoorlijke ontlasting van de rest van de selectie, wat denk ik inderdaad de prestaties over de gehele linie (en vooral in her najaar relatief tov anderen) enorm ten goede kan komen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.