Bakelants haalt uit naar ex-ploeg AG2R: “Ben aan mijn lot overgelaten”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 april 2019 om 16:49

Bakelants haalt uit naar ex-ploeg AG2R: “Ben aan mijn lot overgelaten”

“Ik was heel erg ontgoocheld in de houding van de ploeg. Ik ben na het ongeluk aan mijn lot overgelaten”. Jan Bakelants haalt in de podcast van Vive le Vélo hard uit naar zijn ex-werkgever AG2R La Mondiale. “Ik had bovendien het gevoel dat ze met opzet mijn comeback probeerden uit te stellen.”

De 33-jarige Bakelants kwam in oktober 2017 zwaar ten val in de Ronde van Lombardije. De Belgische klimmer miste een bocht tijdens de afdaling van de Muur van Sormano, waardoor hij op hoge snelheid het ravijn in vloog. Hij liep hierbij zeven gebroken ribben, twee gebroken dorsale wervels én twee gebroken lendenwervels op.

De situatie was ernstig, aangezien Bakelants kampte met een instabiele wervelfractuur. “Dat is echt op het randje van verlamming”, zo vertelt hij. “Die avond is er niemand in het ziekenhuis gebleven. Sterker nog: ik heb nooit een teamarts gezien. Iedereen van de ploeg is naar huis gegaan. Ik ben echt aan mijn lot overgelaten.”

Het begon allemaal na een zware valpartij in de Ronde van Lombardije – foto: Cor Vos

Arbeidsgeneesheer 
“Niemand heeft geïnformeerd naar de ernst van de situatie”, gaat Bakelants verder. “Mijn ouders, die een medische achtergrond hebben, zijn vervolgens in hun auto gesprongen en naar Como gereden.” Dit bleek het begin van een moeizame periode. Zo moest Bakelants enkele maanden na het ongeluk op bezoek bij een arbeidsgeneesheer.

“Dat was ter bescherming van de werknemer, zodat ik niet te vroeg weer in competitie zou treden. Maar voor mijn ploeggenoot Stijn Vandenbergh – die een jaar eerder een schedelbasisfractuur opliep – was dit allemaal nieuw. Het leek erop alsof ze mijn comeback met opzet wilden vertragen.”

Bakelants – die nu uitkomt voor Team Sunweb – kijkt dan ook terug op een lastige periode. “Het was een opeenstapeling van zaken”, doelt hij eveneens op zijn niet-selectie voor de Vuelta a España. “Maar op het vlak van betalen waren ze wel correct.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.