Brent Van Moer maalt weer competitiekilometers: “Nu moet ik niet met onduidelijkheid de winter in”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 25 september 2021 om 07:05

Brent Van Moer maalt weer competitiekilometers: “Nu moet ik niet met onduidelijkheid de winter in”

Interview Na een heupbreuk, die hij opliep bij een valpartij op training, leek het seizoen van Brent Van Moer er eind juli al op te zitten. Maar kijk, de Waaslander heeft zijn eerste koerskilometers alweer gemaald. In de kermiskoers van Stekene kwamen we Van Moer als zestiende tegen in de uitslag. “En het ging niet eens zo slecht. Misschien doe ik Binche-Chimay-Binche er nog bij”, zegt Van Moer aan WielerFlits.

In de flow van zijn allereerste Tour en vooral een ijzersterk Critérium du Dauphiné had de 23-jarige Van Moer zomaar een van de meest prominente renners van het najaar kunnen worden. Zelfs het WK stond al op zijn programma. Meer ongelegen had zijn zware val op training niet kunnen komen.

“Normaal ging ik na de val dit jaar niet meer koersen, maar toen ik de trainingen hervatte, kreeg ik toch weer goesting om wat koersjes mee te pikken”, aldus Van Moer. “Ik heb dat voorgelegd bij de ploeg en mijn trainer, en gelukkig stemden ze in. Mentaal is het heel belangrijk om nog wat competitie mee te pikken. Anders ga je de winter in met veel onduidelijkheid. Nu weet ik tenminste waar ik sta.”

Hoe is de revalidatie eigenlijk gegaan?
“De eerste vier weken heb ik vooral stilgelegen. Ik mocht nog geen kracht zetten op mijn heup. Het was wel hoopgevend dat de breuk nog op zijn plaats zat, dat liet het herstel toch ietsje vlotter gaan. Na die vier weken kon ik heel rustig weer beginnen fietsen, intussen is dat al wat meer. Mijn heup is op zich wel goed hersteld, dus daar zit het probleem niet meer. Maar conditioneel stond ik nergens meer, omdat je zo lang niet meer op je benen gestaan hebt. Het was dan focussen bij de kine om terug kracht in dat been te krijgen, en dat is nu wel redelijk in orde.”

Van Moer wint de openingsrit in het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

Wat merk je dan nog als je in Stekene weer aan de start staat?
“Dat ik een beetje kracht verloren ben, maar dat is niet onlogisch. Echt last van de heup had ik niet meer, dus ik vond het een heel positieve koers voor het moraal. Ik heb daar vastgesteld dat ik redelijk snel weer op mijn niveau zal geraken. Een zestiende plaats op acht seconden van de winnaar was ook niet eens zo slecht. Ik wou er graag van in het begin invliegen. Gewoon om te zien wat het geeft als je drie uur volop kracht zet op die heup. En dat was heel positief.”

Wat moet er nog bij om de beste Brent Van Moer weer te zien?
“Deze winter een paar goede stages, conditioneel weer opbouwen. Maar dat vraagt tijd. Mij weer op mijn best zien, dat gaat niet meer voor dit seizoen zijn. Na die paar wedstrijden die ik nog doe – dat zijn volgende week Berlare, de week daarna Zele en misschien nog Binche-Chimay-Binche, maar dat moeten we nog bespreken – ga ik niet direct dezelfde Brent van de Tour zijn, maar misschien toch dicht erbij.”

Dit was voor jou het jaar van de doorbraak. Kan je daar nog steeds positief op terugkijken, of blijft vooral dat gemiste najaar nazinderen?
“Ik ben superpositief. Ik had nooit gedacht dat ik dit jaar de Tour de France ging mogen rijden. Die Tour zelf is dan ook nog eens beter dan verwacht gegaan. Ik heb dit jaar vooral vertrouwen getankt richting de volgende jaren. Ik weet waartoe ik in staat ben, en wil blijven groeien. Mijn volgende doel is om volgend seizoen een finale te rijden in de semiklassiekers, om dan een paar jaar daarna eens mee te doen in een echte grote klassieker. Vorig jaar heb ik nog veel in dienst van Degenkolb en Gilbert gereden, maar nu wil ik zelf weten waar ik kan geraken in dat werk.”

Je had dit seizoen zelfs nog kunnen verzilveren met een WK-selectie…
“Inderdaad, ik had zelf al eens bij Sven (Vanthourenhout, red.) gepolst of ik in aanmerking zou komen voor een EK of WK, omdat ik zicht wou hebben op mijn najaarsprogramma. En hij zei me direct dat ik redelijk zeker mocht zijn van het WK. Maar goed, ik ben niet verbitterd dat ik er nu niet bij ben. Ik heb me er rap over gezet en gefocust op volgend jaar. Ik supporter zelfs volop voor ploegmaat Florian Vermeersch.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.