Chris Froome had jarenlang een (totaal) verkeerde fietspositie: “Hebben het niet over millimeters”
foto: Cor Vos
dinsdag 7 november 2023 om 14:37

Chris Froome had jarenlang een (totaal) verkeerde fietspositie: “Hebben het niet over millimeters”

De voorbije jaren kampte Chris Froome met rugproblemen, maar nu lijkt hij de oorzaak te hebben achterhaald. Zonder dat hij het zelf in de gaten had, veranderde zijn fietspositie flink toen hij INEOS Grenadiers verliet voor Israel-Premier Tech. En dat was de bron van zijn klachten, stelt de viervoudig Tourwinnaar in gesprek met Cyclingnews.

“Eerst dacht ik dat het de leeftijd was”, zegt de 38-jarige Froome, die na twee à drie uur in het zadel last van zijn rug kreeg. “Maar toen begon ik me vragen te stellen bij mijn positie op de fiets en begon ik te vergelijken. Ik had nog een van mijn oude fietsen uit mijn tijd bij Team Sky/INEOS, dus ik kon de twee verschillende fietsen vergelijken. Ik ontdekte dat er een verschil was in de reach (de afstand tussen de punt van het zadel en het stuur). Bij mijn nieuwe fiets was deze drie centimeter langer.”

Froome maakte na 2020 de overstap van Team INEOS naar Israel Start-Up Nation, dat tegenwoordig Israel-Premier Tech heet. Bij de Britse ploeg reed hij op een Pinarello, tegenwoordig heeft hij een Factor. Het verschil in fietspositie ontdekte hij deze zomer, nadat hij niet was geselecteerd voor de Tour de France. “Ik ben met mijn oude fiets naar een specialist gegaan en we hebben heel grote verschillen ontdekt tussen mijn posities. Maar nu hebben we veranderingen doorgevoerd. Wat de zadelhoogte betreft, gaat het op meer dan centimeters. En bij de reach gaat het ook om heel veel. We hebben het hier niet over millimeters.”

Tour de France 2024
De Brit, die de onjuiste fietspositie een ‘vergissing’ noemt, blikt nu weer hoopvol vooruit. “Dit is iets positiefs voor mij. Ik merk dat het me veel motivatie geeft, want het kan een onderdeel zijn van de puzzel, een missend stukje, in de verklaring voor het niet behalen van het gewenste niveau.”

In 2024 wil Froome dat niveau weer halen in de Tour de France. “Als ik terug kan keren naar de Tour de France en erbij kan zijn als de wedstrijd selectief wordt, of dat nu is om weer een rit te winnen of zelfs proberen voor een klassement te gaan, voor welke positie dan ook… Dat zou een droom zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.