Clara Honsinger verslaat Denise Betsema in zware Koppenbergcross
foto: Cor Vos
maandag 1 november 2021 om 14:38

Clara Honsinger verslaat Denise Betsema in zware Koppenbergcross

Clara Honsinger heeft maandag de Koppenbergcross 2021 gewonnen. De 24-jarige Amerikaanse kampioene maakte het verschil telkens op de Koppenberg en wist na een spannend duel met Denise Betsema de overwinning te grijpen in Oudenaarde. Kata Blanka Vas eindigde als derde.

De beste start op de modderige Koppenberg was voor Yara Kastelijn, Annemarie Worst en Denise Betsema. Daarachter waren het Overijse-winnares Kata Blanka Vas, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado die in de achtervolging moesten. Maar nog in de eerste ronde werd de cross op zijn kop gezet. Betsema nam de kop en alleen een sterke Clara Honsinger, Kastelijn en Vas bleven binnen de tien seconden.

Het was ploeteren voor de rensters en door de regenval van de voorbije dagen was het ook erg glad. Onder meer Honsinger gleed daardoor even onderuit, maar de Amerikaanse bleef in het spoor van Betsema. Voor Brand, Alvarado en Worst was het een moeizame cross. Zij konden de aansluiting met het kwartet aan kop niet maken. Vooraan was het Honsinger die op bij het ingaan van de derde ronde wist weg te rijden van Betsema. Dat deed ze met een indrukwekkende klim van de Koppenberg.

foto: Cor Vos

Op de technische stroken maakte Betsema haar achterstand echter weer goed, waardoor de openingsmanche van de X2O Trofee een echte tweestrijd kreeg. Bij het ingaan van de slotronde sloeg Honsinger andermaal een gat met Betsema. Niet ver daarachter had Vas zich genesteld op de derde plaats. Het verschil tussen de Amerikaanse en de Texelse bleef in de slotronde schommelen rond de drie seconden.

Betsema had Honsinger constant in het zicht en leek vlak voor de slotklim aan te sluiten, maar de 24-jarige Amerikaanse sloeg toch weer een gaatje en gaf dat niet meer weg op de laatste keer Koppenberg. Na ruim 51 minuten was het Honsinger die de zege opeiste, elf seconden voor Betsema. Vas werd op ruim een halve minuut achterstand als derde. De rest was door Honsinger op meer dan 1.40 minuut gereden.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
1 november 2021 18:33
Wie is er nog vooraf zegezeker? Een mooie ontwikkeling!

In het jaar 2015 won Sanne Cant maar liefst 22 wedstrijden. Aan een start verschijnen was meestal goed voor winst.

Op dit moment zijn er zoveel toprensters dat een prognose niet gemakkelijk is. Met Clara Honsinger, Kata Blanka Vas, Puck Pieterse, Marianne Vos,Denise Betsema, Lucinda Brand,Annemarie Worst,Ceylin del Carmen Alvarado is vrijwel niemand meer zegezeker op voorhand. De tijd dat een renster 22 wedstrijden in één seizoen wint is voorbij.

Jammer dat er geen Belgische dames bij de top behoren. Het zou goed zijn voor organisaties van crossen en voor de eer die Belgie als wielerland bij uitstek toekomt.

Clara Honsinger won vandaag....omdat ze meer power heeft en een ietsje zwaardere versnelling kon draaien. Met Kata Blanka Vas is zij een enorme aanwinst voor deze schitterende sport.

Het wordt uitzien naar het Europese kampioenschap waar de Vam berg een pittige 'lekkernij ' zal zijn. En wie gaat daar de hoofdvogel afschieten? Wie is vooraf zegezeker? Ik denk dat niemand van de rensters haar vinger zal opsteken. Spanning dus gegarandeerd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.