Corendon-Circus maakt reuzensprong en is Wanty-Gobert voorbij
Dries De Bondt wint Memorial Rik Van Steenbergen - foto: Cor Vos
maandag 14 oktober 2019 om 09:38

Corendon-Circus maakt reuzensprong en is Wanty-Gobert voorbij

Corendon-Circus is opgeschoven naar de tweede plaats als het gaat om ProContinental-teams op de UCI World Ranking. De Belgische ploeg van Mathieu van der Poel is daarom virtueel zeker van een gegarandeerde wildcard voor alle grote WorldTour-eendagsklassiekers in 2020. Er bestaat zelfs een kans op een gegarandeerde wildcard voor de grote rondes.

Dat laatste hangt samen met de beslissing die de UCI straks neemt. In de hervormingsplannen staat dat bij achttien WorldTour-teams (zoals nu het geval is), de beste twee ProContinental-ploegen van het jaar ervoor een gegarandeerde wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden krijgen. In dat geval zou het, op dit moment, betekenen dat Total Direct Energie en Corendon-Circus recht hebben op een wildcard voor alle grote WorldTour-eendagsklassiekers, maar daarnaast óók op een startbewijs voor de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España. Startplicht hebben ze in alle gevallen overigens niet.

Corendon-Circus zit echter in de wachtkamer. Naast de huidige achttien WorldTour-teams, hebben ook Cofidis en Arkéa-Samsic een aanvraag gedaan om in 2020 over een WorldTour-licentie te beschikken. Besluit de UCI om meer dan achttien teams toe te laten in de WorldTour, dan vervalt de gegarandeerde wildcard voor de grote rondes en de overige WorldTour-etappekoersen voor het tweede ProContinental-team op de UCI World Ranking. Het beste ProContinental-team behoudt dat recht voor komend seizoen in ieder geval wel en daarom lijkt Total Direct Energie op dit moment in een zetel te zitten.

Terpstra lijkt met Total Direct Energie goed te zitten – foto: Cor Vos

Punten verdedigen
De Franse equipe eindigt virtueel namelijk als eerste. Het verschil met nummer twee Corendon-Circus is een kleine tweehonderd UCI-punten. Total Direct Energie komt nog in actie tijdens de Tour of Guangxi (WorldTour) en Chrono des Nations. Daar kunnen de Fransen enkel pluspunten scoren, omdat de eerste tien renners van hen daar in 2018 geen punten pakten. Wanty-Gobert zakte deze week naar de derde plaats. De Belgische formatie is op dit moment actief in de Tour of Taihu Lake en heeft verder ook nog de Tour of Guangxi op het programma staan.

Corendon-Circus reed zondag met de Mémorial Rik van Steenbergen de laatste wedstrijd van het seizoen. Daarin sloten ze af met een klapper en bovendien was dan puntentechnisch een meesterzet: met een eerste, tweede, vijfde, negende en twintigste plek, pakte de Belgische ploeg in één keer liefst 288 UCI-punten. “De UCI Ranking was een heel grote motivator”, stelde winnaar Dries De Bondt na afloop. “We wilden graag nog zo veel mogelijk punten verzamelen, ten opzichte van Wanty-Gobert. Daarom ook onze gedurfde aanval in het begin van de koers. Daarmee hebben we Wanty in de verdrukking geduwd.”

UCI World Ranking – per zondag 13 oktober (WorldTour-teams weggefilterd)
1. flag-fr Total Direct Energie – 5084,67 punten
2. flag-be Corendon-Circus – 4890 punten
3. flag-be Wanty-Gobert – 4831 punten
Volledige World Ranking zonder WorldTour-teams

Resterend programma Corendon-Circus

Resterend programma Total Direct Energie
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober
flag-fr Chrono des Nations – 20 oktober

Resterend programma Wanty-Gobert
flag-cn Tour of Taihu Lake – 9 tot en met 15 oktober (nu bezig)
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober

Vorige week maakten we deze explainer over dit onderwerp


Meer over dit complexe verhaal:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.