Voor het eerst crossen in het amfitheater van de VUB
©Golazo
vrijdag 4 januari 2019 om 12:04

Voor het eerst crossen in het amfitheater van de VUB

Zondag staat de eerste Brussels Universities Cyclocross op de agenda. Meteen een wedstrijd die deel uitmaakt van de DVV Trofee. De gloednieuwe omloop telt een aantal publiekstrekkers waaronder de passage door het amfitheater – foto boven. Parcoursbouwer Erwin Vervecken geeft tekst en uitleg.

“Het is een parcours dat volledig van nul af is opgebouwd”, vertelt Erwin Vervecken in een persbericht van het organiserende Golazo. “Hier is nog nooit een cross geweest, er is nog nooit getraind. Als renner is het wel eens leuk om op een nieuwe omloop te rijden. Af en toe snakken ze toch naar een nieuwe uitdaging.”

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. “Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar naar boven en naar beneden zal gelopen worden”, voorspelt Vervecken. Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB. “Eén van dé attractiepolen van de omloop. Bij de toppers zal hier allicht het verschil niet gemaakt worden, maar het is wel een afdaling waarin je je moet durven laten gaan. Renners die minder lef hebben, zullen naar beneden lopen.” 

Amfitheater als cruciale strook
Een tweede publiekstrekker is het ‘amfitheater’ van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust kunnen komen. Hier zullen de renners vier keer passeren: twee keer naar beneden en twee keer naar boven. “Een cruciale strook op het parcours”, verwacht Vervecken. “Op deze trappenpartij kan de beslissing vallen. De afdalingen kan je zonder problemen op de fiets nemen, naar boven rijden wordt iets moeilijker. Daarvoor zijn de tredes waarschijnlijk net iets te hoog.” De toeschouwers die zondag naar Brussel afzakken zullen vanop de top van het ‘amfitheater’  het spektakel perfect kunnen volgen. Via de materiaalpost gaat het daarna in gestrekte draf naar de aankomst. Al wacht er voor de finish nog één verrassende en spectaculaire hindernis, die bij de technisch vaardige renners in het veldritpeloton zeker in de smaak zal vallen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.