Dit zeiden de favorieten vlak voor de start van de Ronde van Vlaanderen voor mannen
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2024 om 13:12

Dit zeiden de favorieten vlak voor de start van de Ronde van Vlaanderen voor mannen

Overzicht Het is zover! Na een wekenlange opbouw, vindt met de Ronde van Vlaanderen de absolute climax van het Vlaamse voorjaar plaats. Op de ochtend van de Hoogmis spraken de outsiders en favorieten voor de zege nog één keer hun verwachtingen uit. WielerFlits zet de meest interessante uitspraken op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck): Topfavoriet Mathieu van der Poel zag concurrenten Wout van Aert, Jasper Stuyven en Mads Pedersen hard vallen in Dwars door Vlaanderen, maar dat gaat het voor hem niet gemakkelijker maken om de Ronde van Vlaanderen te winnen, denkt hij. “Ik heb het al vaker gezegd: het is altijd gemakkelijk koersen als de beste renners er zijn, wat niet wil zeggen dat er nu geen goede renners zijn”, zei hij bij Sporza.

“Maar je weet gewoon: met een Wout van Aert en Jasper Stuyven, en met een Mads Pedersen die honderd procent is, dat ze gaan rijden tot de meet. Zij geloven dat ze kunnen winnen. Maar ik verwacht vandaag een open strijd.”

Enkele tegenstanders van Van der Poel verwachten dat de kopman van Alpecin-Deceuninck al vroeg aan de boom zal schudden, in de zone Kapelleberg-Molenberg. Maar de wereldkampioen zelf moet daar om lachen. “Ik denk dat dat toch wel iets te vroeg is. Misschien dat de koers daar wel openbreekt, maar ik ga daar zelf nog niets forceren.”


flag-dk Mads Pedersen (Lidl-Trek): “We proberen te koersen zoals we eerder hebben gedaan”, aldus Pedersen, die ten val kwam in Dwars door Vlaanderen, bij Sporza. Bij diezelfde val lagen ook zijn ploeggenoten Jasper Stuyven en Alex Kirsch, die ontbreken in de Ronde van Vlaanderen. “We missen Jasper en Alex, maar we hebben een heel sterk team. We geloven dat we kunnen blijven koersen zoals we deden.”

“We denken dat de koers rond de Molenberg geopend kan worden. Voor ons is dat geen probleem. Hoe sneller het man tegen man wordt, hoe beter voor ons. Of er wat veranderd is aan mijn kansen na mijn val in Dwars door Vlaanderen? Natuurlijk. Het is nooit ideaal om drie dagen voor Vlaanderen te vallen, maar alles meegenomen, geloof ik nog steeds dat ik beter ben dan andere jaren. We zullen zien hoe het gaat. Ik hoop op het beste.”


flag-us Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike): “Ik voel me heel, heel goed. Ik ben al twee weken aan het lachen, dus mijn kaken beginnen wat vermoeid te worden”, lachte Jorgenson bij Sporza. “Ik kan niet zeggen waar de koers geopend zal worden, maar ik verwacht een lange, zware wedstrijd.”

“Of het mijn dag kan worden? Ik denk dat ik niet té enthousiast moet worden. Maar we hebben mijzelf, Dylan (Van Baarle, red.) en Tiesj (Benoot, red.) voor de finale, dus ik geloof dat we nog steeds een van de sterkste ploegen in de koers hebben. We hebben een supergoede kans.”


flag-ch Stefan Küng (Groupama-FDJ): “Ik ben er klaar voor”, zei Küng, die woensdag derde werd in Dwars door Vlaanderen, bij Cycling Pro Net. “Of ik ooit zo’n goede vorm heb gehad voor de Ronde van Vlaanderen? Dat zullen we vanavond zien. Maar ik voel me heel goed en word elke koers beter en beter. (…) Ik ben klaar om mijn kans te pakken als die zich voordoet.”


flag-si Matej Mohoric (Bahrain Victorious): “Mijn resultaten in het begin van het voorjaar, met de Strade Bianche en Milaan-San Remo, waren oké”, zei Mohoric, die in de genoemde koersen respectievelijk als vijfde en zesde eindigde, bij Cycling Pro Net. “In de Belgische klassiekers heb ik nog niet het resultaat behaald dat ik wilde, maar ik denk dat de conditie daar is. Ik voel me heel goed vandaag.”

“De grote val van woensdag maakt me verdrietig. Ik vind het niet ideaal dat Mathieu nu de enige grote favoriet is. Ik denk dat veel renners nu willen anticiperen, wat de koers iets meer tricky maakt. (…) Het zou meer gecontroleerd zijn als Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek met hun beste ploeg aan de start hadden gestaan, nu wordt het chaotischer. Daardoor wordt het moeilijker”, aldus Mohoric, die hoopt het met een solo af te ronden. “Als je solo wilt gaan, moet je pas op het einde gaan. Op de Oude Kwaremont of Paterberg. Of er ergens tussenin.”


flag-nl Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike): Dylan van Baarle moest Dwars door Vlaanderen missen vanwege ziekte, maar start wel in De Ronde. “Het is verre van ideaal, maar gelukkig was het één dagje”, zegt hij bij Sporza over zijn ziekteperikelen. “Daarna kon ik me weer volledig focussen op deze wedstrijd. Het is natuurlijk nooit ideaal, maar ik denk niet dat het heel veel invloed heeft.”


flag-er Biniam Girmay (Intermarché-Wanty): Girmay was ‘kapot’ na zijn val in Dwars door Vlaanderen, vertelde hij bij Sporza. “Maar de laatste twee dagen heb ik goed kunnen herstellen. Ik voel me nu oké.”

“Iedereen weet dat de Ronde van Vlaanderen een van de zwaarste klassiekers is, dus je moet honderd procent zijn. Vandaag ben ik iets minder in vorm door de val, het lichaam is nog niet helemaal hersteld. Maar ik denk dat ik me misschien beter voel tijdens de koers. Ik kan mijn fiets ook nog niet perfect besturen doordat ik nog last heb van mijn hand.”


flag-be Tim Wellens (UAE Emirates): “Ik droom uiteraard van winnen, maar tweehonderd renners dromen van winnen”, zei Wellens bij Sporza. “Voor mij verandert de afwezigheid van Wout van Aert en Jasper Stuyven niet heel veel. Het zal meer veranderen voor Mathieu van der Poel, omdat iedereen naar hem gaat kijken. Er komt veel druk te liggen bij zijn ploeg. Of ik de beste Belg kan worden? Daar kijk ik niet teveel naar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.