Dorian Godon wint gekke sprint in Ronde van Romandië, Vermeersch en Menten in top-4
foto: Cor Vos
woensdag 24 april 2024 om 17:19

Dorian Godon wint gekke sprint in Ronde van Romandië, Vermeersch en Menten in top-4

De eerste rit-in-lijn van de Ronde van Romandië is woensdag gewonnen door Dorian Godon (Decathlon AG2R La Mondiale). Na een lastige etappe van 165 kilometer won de Fransman de sprint van een compact peloton in Fribourg, voor zijn ploegmaat Andrea Vendrame en Gianni Vermeersch. Voor proloogwinnaar Maikel Zijlaard bleef zijn tijd in de gele trui beperkt tot slechts een etappe, want Godon neemt ook de leiderstrui over.

Met de verrassende Maikel Zijlaard in de leiderstrui ging het peloton van start in Château d’Oex voor een etappe in noordelijke richting met de finish in Fribourg. Een heuvelrit met zes gecategoriseerde beklimmingen, nog veel meer niet ‘genoemde’ heuvels en een lokale ronde van ruim 40 kilometer. Daarin lagen de klimmen naar Arconciel (1,8 km aan 7,3%) en Lorette (700 meter aan 12,7%). De Arconciel werd drie keer verreden en voor het laatst op negen kilometer van de meet, die lag op een licht oplopende weg.

foto: Cor Vos

Zes koplopers op pad
Fausto Masnada was – in koude en winterse omstandigheden – de aanstichter van een vluchtersgroep van zes. De Italiaan van Soudal Quick-Step kreeg uiteindelijk Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck), Patrick Gamper (BORA-hansgrohe), Raúl García Pierna (Arkéa-B&B Hotels), Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) en Joey Rosskopf (Q36.5). Hun voorsprong liep op tot ongeveer vier minuten.

Het peloton stond alleen niet stil. Op de lokale ronde in Fribourg werd een stevig tempo opgelegd door onder meer Movistar, Lidl-Trek en EF Education-EasyPost, waardoor gele trui Zijlaard al op 75 kilometer van de finish moest lossen uit het peloton. Hij was niet de enige die afhaakte, maar toch begon een groot peloton aan de laatste omloop van 40 kilometer. Hun achterstand op de zes aanvallers was twee minuten bij de voorlaatste finishpassage.

In de slotronde werd op de kasseien van de Lorette-klim meteen aangevallen door Jan Christen. De jonge thuisrijder van UAE Emirates reed er weg met Richard Carapaz en David Gaudu, maar zij werden snel weer ingerekend. Voor Cameron Scott, de nummer twee van het klassement na de proloog, ging het toen te hard, waardoor het geel voor het oprapen lag.

Spannende finale
Onder meer Robert Gesink zette zich op kop van het peloton voor de sprintkansen van Tim van Dijke. Dat werk van Gesink, die samenwerkte met Movistar en Decathlon AG2R, was nodig omdat de kopgroep flink tegenstribbelde. Op de laatste keer Arconciel (1,8 km aan 7,3%) werd het gat dan toch kleiner en werd de afstand overbrugbaar. Dus kwam ook de eerste favoriet uit zijn kot: Julian Alaphilippe maakte op de top de sprong naar de kopgroep, maar werd ook snel weer ingerekend.

De Fransman liet het er niet bij zitten en wilde in de uitloper van de Arconciel nog eens aanvallen, maar de ploegen van de overgebleven sprinters hielden alles bij elkaar. Althans, dat probeerden ze. Meerdere renners hoopten weg te rijden, waaronder Jan Tratnik en Andreas Kron, maar uiteindelijk werd er toch gesprint.

In die spurt nam Decathlon AG2R La Mondiale het initiatief, met Dorian Godon op kop en Andrea Vendrame in het wiel. Omdat de laatste rechte lijn licht dalend was, lag de snelheid heel hoog. Gek genoeg kwam Vendrame niet meer over Godon heen, zorgden de ploegmaats voor een heus een-tweetje. Achter hen werd Gianni Vermeersch derde en Milan Menten vierde. Kobe Goossens was de derde Belg in de top-10, waarin Thibau Nys ontbrak.

Het algemeen klassement wordt na twee dagen aangevoerd door Godon, met zes seconden voorsprong op Vermeersch. Julian Alaphilippe en Tim van Dijke volgen op de derde en de vierde plaats.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.