Dylan van Baarle wijt tegenvallend voorjaar aan zichzelf: “Doe die trainingen zó met oogkleppen op”
foto: Cor Vos
dinsdag 16 april 2024 om 12:09

Dylan van Baarle wijt tegenvallend voorjaar aan zichzelf: “Doe die trainingen zó met oogkleppen op”

Het is niet het voorjaar van Dylan van Baarle geworden. De Nederlands kampioen moest door ziekte passen voor verschillende klassiekers en in de koersen waar hij wel aanwezig was, wist hij nooit echt te imponeren. In de AD-podcast In Koers steekt hij de hand in eigen boezem.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van Baarle werd ziek in aanloop naar Dwars door Vlaanderen. Vier dagen later stond hij wel aan de start van de Ronde van Vlaanderen, maar in de finale van die koers speelde hij geen rol van betekenis. Vervolgens moest hij ook Parijs-Roubaix aan zich voorbij laten gaan omdat hij opnieuw niet fit was.

“Niet slim”
“‘Ik heb geprobeerd de trainingen te doen die ik graag wilde doen, in de regen”, kijkt Van Baarle terug op zijn kwakkelvoorjaar. “Als je dan ook al ziek bent geweest, is dat misschien niet de ideale voorbereiding, niet de manier om te kunnen herstellen. Dat is achteraf niet slim. Maar ja, daar moet ik lessen uit trekken en het volgend jaar zien te voorkomen.”

Hadden ze bij Visma | Lease a Bike niet op de rem moeten trappen, toen Van Baarle toch zijn trainingen bleef doen? “Ik had maandag en dinsdag iets meer bespreekbaar moeten maken dat ik slechter aan het herstellen was dan normaal, met het oog op de woensdagtraining in de regen”, doelt hij op de dagen na de Ronde van Vlaanderen. “Het ligt ook aan mij. Ik doe die trainingen zó met oogkleppen op, dat het voor mij niet uitmaakt of het dan sneeuwt, dertig graden is of regent. Als het zo in mijn hoofd zit, moet het gewoon gebeuren.”

Communicatie
De tegenvallende prestaties hebben Van Baarle wel aan het denken gezet richting de toekomst. “Het is niet de manier om het altijd zo te doen”, zegt hij. “Ik heb nu ook niet goed gecommuniceerd over hoe ik me voelde. Ik weet zeker dat als ik dat wel had gedaan dat Mathieu (trainer Mathieu Heijboer, red.) dan had gezegd dat ik korter moest trainen. Maar soms moet je je hoofd gewoon even keihard stoten om die fouten daarna niet meer te maken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.