Elia Viviani sluit WK baan af met goud op afvalkoers, Neah Evans wint puntenkoers
foto: Cor Vos
zondag 16 oktober 2022 om 16:59

Elia Viviani sluit WK baan af met goud op afvalkoers, Neah Evans wint puntenkoers

Het WK baanwielrennen 2022 is in stijl afgesloten door Elia Viviani. De ervaren Italiaan zorgde op de baan van Saint-Quentin-en-Yvelines voor spektakel door het afsluitende nummer, de afvalkoers, met overmacht te winnen. Dat deed hij voor het tweede jaar op rij. Eerder op de dag wist Harrie Lavreysen Nederland goud te bezorgen op de sprint.

De afvalkoers bij de mannen is dus voor het tweede jaar op rij gewonnen door Elia Viviani. Er stond geen maat op de Italiaanse pistier, die op de weg uitkomt voor INEOS Grenadiers. Hij wist in de slotfase af te rekenen met de Nieuw-Zeelander Corbin Strong (zilver) en de Brit Ethan Vernon (brons).

Een sterke Jules Hesters bezorgde België nog bijna een medaille in het slotnummer van dit WK baanwielrennen, maar hij strandde op de vierde plaats. Namens Nederland wist Philip Heijnen als achtste te eindigen.

Wereldkampioen Elia Viviani – foto: Cor Vos

Kopecky en Hengeveld naast podium
De wereldtitel op de puntenkoers voor vrouwen ging naar de Britse Neah Evans. Lange tijd ging de Deense Julie Leth aan de leiding in de stand, maar in de finale wist Evans haar van de troon te stoten. Leth eindigde daardoor als tweede.

Namens België was Lotte Kopecky erg actief, zoals Daniek Hengeveld dat was namens Nederland. Zij streden met Evans, Leth en de Amerikaanse Jennifer Valente om de medailles, maar eindigden buiten het podium.

Kopecky, die vorig jaar nog goud won op het WK puntenkoers, eindigde op 50 punten en kwam een punt tekort voor brons. Die medaille ging namelijk naar Valente (51 punten). Hengeveld werd knap vijfde met 46 punten.

Medailles voor Nederland en België
Op de slotdag was Harrie Lavreysen de beste op de individuele sprint. Op de keirin bij de vrouwen veroverde Steffie van der Peet brons namens Nederland, terwijl de Belgische mannen brons pakten op het onderdeel koppelkoers. Voor Nederland was op dat onderdeel een vijfde plaats weggelegd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.