Enrico Zanoncello klopt Matteo Malucelli na millimetersprint in Giro d’Abruzzo
foto: LaPresse
dinsdag 9 april 2024 om 15:32

Enrico Zanoncello klopt Matteo Malucelli na millimetersprint in Giro d’Abruzzo

De eerste etappe van de Giro d’Abruzzo is gewonnen door Enrico Zanoncello. De 26-jarige Italiaan van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè rekende in de sprint af met zijn landgenoot Matteo Malucelli, al werd dat pas na het bestuderen van de fotofinish duidelijk. Zanoncello is tevens de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

Na de heilige week – met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix – is het eventjes bijkomen voor we naar de Ardennen trekken. Toch werd vandaag in Italië de eerste etappe van de teruggekeerde Giro d’Abruzzo verreden. De heuvelachtige rit van 161 kilometer ging van Vasto naar Pescara. Onderweg stonden er meerdere – al dan niet gecategoriseerde beklimmingen – op het menu, al was een sprint met een omvangrijke groep zeker niet uitgesloten.

Acht renners vormen de vroege vlucht
De vlucht van de dag kwam al vroeg tot stand en bestond uit acht renners. Nicola Rossi (Beltrami TSA-Tre Colli), Tomasso Dati (Biesse-Carrera), Gergo Orosz (Epronex-Hungary), Matteo Spreafico (Mg.K Vis-Colors for Peace), Bernardo Suaza (Petrolike), Diego Bracalente (MBH Bank Colpack Ballan), Nicholas Tonioli (UM Tools Caffé Mokambo) en Andrea Guerra (Zalf Euromobil Fior) sloegen de handen ineen en reden een maximale voorsprong bijeen van net iets meer dan vijf minuten.

De kopgroep werd met het verstrijken van de kilometers steeds verder uitgedund. De Hongaar Orosz moest als eerste overboord en ook voor Tonioli ging het op een gegeven moment te snel. De zes overgebleven koplopers begonnen niet veel later met een voorgift van twee minuten aan de laatste zestig kilometer. Dit bleek voor Dati, Bracalente en Guerra het sein om de gashendel nog wat verder open te draaien, en afscheid te nemen van hun medevluchters.

Aanvallen vanuit het peloton
Van de oorspronkelijke kopgroep van acht was inmiddels niet veel meer over, en ook in het peloton werd het kaf van het koren gescheiden. Zo gingen meerdere rappe mannen alsook mindere goden overboord, terwijl heel wat renners probeerden om de sprong te maken naar de kopgroep. Zeven tegenaanvallers – waaronder Dimitri Peyskens, Alex Martín en Ben Granger – wisten een mooie bres te slaan, maar slaagden er niet in om vooraan aan te sluiten. Ze werden na een chasse patate dan ook weer ingerekend.

De hergroepering vond plaats op goed twintig kilometer van de finish, maar de ploegen met winstambities moesten nog wel vol aan de bak om vroege vluchters Dati, Bracalente en Guerra weer bij te halen. De voorsprong van de drie koplopers bleef lange tijd schommelen rond de minuut, maar smolt in de laatste vijftien kilometer toch als sneeuw voor de zon. Op twaalf kilometer van de aankomst werden de drie Italianen opgeslokt, en konden we ons opmaken voor een interessante finale.

Ritwinnaar Zanoncello laat de champagne rijkelijk vloeien – foto: LaPresse

Millimeters tussen winst en verlies
Een finale waarin er slag om slinger werd gedemarreerd, maar aanvalspogingen van George Bennett en Valerio Conti werden al vrij snel weer in de kiem gesmoord. Een sprint met een grote groep leek zich aan te dienen, maar vier renners wisten het peloton in het zicht van de haven nog te verrassen. Alexey Lutsenko, Giovanni Carboni, Diego Ulissi en Filippo Magli begonnen met een mooie voorsprong aan de laatste twee kilometer, maar dit bleek toch niet genoeg om een massasprint te ontlopen.

Nog voor het ingaan van de slotkilometer kwam alles weer samen. De sprint werd op goed 250 meter van de meet ingezet door Max Kanter, maar de snelle Duitser van Astana Qazaqstan kon zijn snelheid niet vasthouden en werd geremonteerd door Matteo Malucelli. De voor JCL Team UKYO uitkomende Italiaan leek vervolgens op weg naar de zege, maar werd op zijn beurt weer gecounterd door Enrico Zanoncello. Die laatste durfde echter niet te juichen, aangezien het verschil met het blote oog niet te zien was. Een fotofinish bood echter uitkomst.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.