Gaviria: “Hoor nog niet bij de besten ter wereld”
Foto: © Etixx - Quick-Step/Tim de Waele
woensdag 20 januari 2016 om 08:29

Gaviria: “Hoor nog niet bij de besten ter wereld”

Fernando Gaviria’s ster rijst snel in het profpeloton. De 21-jarige Colombiaanse new gun klopte in zijn eerste rit in lijn als neoprof gelijk maar wereldkampioen Peter Sagan en Elia Viviani. “Ik zit nog niet op het niveau van de echte sterren”, denkt hij na afloop van de bewuste rit.

Mix van Cavendish en Sagan
Hoewel Sagan en Viviani niet tot het topje van de ijsberg behoren als het gaat om ’s werelds allerbeste sprinters, oordelen mensen al wel dat Gaviria zich na zijn ritzege in de Tour de San Luis onder de internationale sprintkopstukken mag scharen. “Maar daarvoor zal ik toch echt dezelfde resultaten moeten boeken”, vindt de Colombiaan van Etixx-Quick-Step. “Sagan is een wereldkampioen, Mark Cavendish was dat al eens, won Milaan-San Remo en pakte meerdere ritzeges in de Tour de France, Giro d’Italia en Vuelta a España. Ik mis meer overwinningen. Maar ik wil zo vaak mogelijk juichen en zal mijn uiterste best doen, want ik wil altijd winnen”, tekent Cyclingnews op.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2016 08:38
Ben benieuwd of hij dit jaar al in een grote ronde zal worden uitgespeeld. Als van Poppel een rit kan winnen in een grote ronde dan zou Gaviria het ook moeten kunnen. No disrespect to Danny.
20 januari 2016 08:42
Daar staat ie dan met z'n beugel
20 januari 2016 09:09
Hij nuanceert deze zeges gelukkig zelf ook. Nogmaals: vorig jaar won hij twee ritten hier en eenmaal tweede. Het vervolg van het seizoen (met name l'Avenir) was al lastiger.
Dat dit een toptalent is (net als Ewan) staat vast, maar er zijn inmiddels al drie tot vier jonge sprinters die tot "next big thing" gebombardeerd zijn de afgelopen jaren: Gaviria, Ewan, van Poppel, Coquard (zeker de Fransen maken hem groot).

En dan de gearriveerde garde. Waarom koopt Etixx een risicospurter (Kittel) wanneer Gaviria al beter is? Hoe oud zijn Sagan (25), Matthews (25), Kristoff (28), Kittel (27), Greipel (33), Bouhanni (25), etc. De meesten kunnen nog jaren mee.

Wanneer we het over het hoogste niveau hebben (snelheid, inhoud, plaatsing) welke met name tot uiting komt in de Tour, dan zie ik Gaviria in 2016 en waarschijnlijk ook 2017 niet meedoen om de Groene trui en meerdere etappezeges. In de 'mindere' koersen zal het een ander verhaal zijn. Ik verwacht dat Gaviria zeker dit jaar ook rustig gebracht wordt en pas volgend jaar een Giro rijdt als eerste GT.
20 januari 2016 10:18
In Avenir was er geen enkele massasprint. Iedere vlakke etappe was er een groepje vooruit en liet Gaviria overduidelijk lopen. Etixx koopt Kittel vooral omdat Gaviria dit jaar voor Rio gaat en vermoedelijk dit jaar helemaal nog geen grote ronde (uit) gaat rijden. Ideaal om Gaviria een beetje in de schaduw van Kittel te kunnen zetten, daarbij is Kittel natuurlijk ook vooral gehaald op verzoek van Tony Martin.

Gaviria is op dit moment volgens mij veruit de snelste sprinter en ik denk zelfs dat hij Milaan Sanremo dit jaar gaat winnen. Natuurlijk moet nog blijken of hij de afstand en het klimmen op WT niveau voldoende aankan, maar mijn verwachting is van wel. Zo niet, dan is het zeker voor volgend jaar. Na Sanremo zal de focus toch al wel redelijk snel richting Rio gaan, dus denk ik pas dat we hem in het najaar weer terug gaan zien.

Hoe lang Gaviria deze topsnelheid vast kan houden is een vraag, zeker als hij straks minder op de baan gaat fietsen en eenmaal zijn eerste GT's in de benen heeft. Daarbij weet je natuurlijk ook nooit hoe zijn concurrentie zich ontwikkeld. Maar op dit moment is het gewoon duidelijk sneller dan Cavendish, Greipel en Kittel.
20 januari 2016 10:46
@burgyv

Waar baseer je op dat hij DUIDELIJK sneller is dan Cavendish, Greipel en Kittel?
Hij heeft vorig jaar Cav verslagen, maar niet in een grote wedstrijd en Greipel en Kittel al helemaal niet. Het slaat nergens op om een vergelijking te maken op basis van 1 sprint tegen sprinters die qua snelheid geen wereldtop zijn. Bovendien was zijn leadout hier perfect. Als hij Milaan-San Remo wint op een manier zoals Cav dat deed kunnen we nog eens praten.
20 januari 2016 10:50
of Gavira sneller is dan Cav en Greipel zullen we in de toekomst wel gaan zien. of hij sneller is dan Kittel lijkt me lastiger te bepalen aangezien ze in dezelfde ploeg zitten, en zeer hoogstwaarschijnlijk niet tegen elkaar zullen sprinten.
20 januari 2016 10:59
Wie zegt dat ie überhaupt Milaan San Remo gaat rijden? Volgens mij is daar helemaal geen sprake van en rijdt ie veel meer op de baan dan op de weg dit jaar. Ook het WK op de baan dus. Het is allemaal wel heel erg bandwagon supporteren zeg, eerst eens even afwachten wat ie gaat rijden, laat staan winnen.
20 januari 2016 11:08
@ burgyv

Als Gaviria dit jaar Milano-Sanremo wint; zeg ik mijn account op.
20 januari 2016 11:38
Gaviria heeft vorig jaar ook Greipel al verslagen, als stagiair bij Etixx in de Tour of Brittain. Toen was hij eigenlijk zelfs sprintaantrekker voor Cavendish die het wiel van Gaviria helemaal niet kon houden. Of iemand sneller is dan een ander is natuurlijk nooit hard te maken in het wielrennen. Maar feit is wel dat hij Sagan en Viviani er hier met gemak oplegt, terwijl die twee in het najaar 2015 heel erg dicht tegen de absolute wereldtop aanzaten qua sprintsnelheid, vooral Viviani. Ik ben niet de enige die dit zegt, ook Cavendish en Kittel zelf zijn zwaar onder de indruk van Gaviria.

Verder snap ik niet dat er mensen zijn die denken dat Sagan en Viviani nog niet in topvorm zijn, en Gaviria wel? Gaviria gaat ook gewoon in Europa koersen en net als Viviani en Sagan pieken naar Milaan Sanremo. Enige voordeel dat Gaviria hier heeft is dat hij minder last van een jetleg zal hebben en beter tegen de temperaturen kan, als Colombiaan.

Gaviria gaat dus pieken naar MilaanSanremo als hij fit blijft, dat heb ik uit een interview. Als het een soortgelijk koersverloop is zoals de laatst jaren en er een groep van minstens 30 gaat sprinten wint Gaviria gewoon, als hij natuurlijk op de fiets blijft zitten. (Geloof me, als hij in vorm is kan hij echt de zwaardere koersen al aan. WK u23 was hij bijvoorbeeld ook al de sterkste renner in koers waar hij als enige een serieuze aanval wist te plaatsen, terwijl hij toen nog nauwelijks wegraces in zijn benen had.)
20 januari 2016 11:43
@burgyv
Helemaal met je eens, als Degenkolb en Kristoff er de vorige editie bij waren, waarom zou hij het dan niet kunnen. Zeker met de trend van wachten, wachten, wachten...
20 januari 2016 13:27
@brecht_vdk als Degenkolb (winnaar Roubaix!!!!) en Kristoff (alle klassiekers vooraan!! tientallen overwinningen !!) het erbij kunnen zijn dan ook Gaviria? Wat een argumentatie. Daar valt geen speld tussen te krijgen.
20 januari 2016 13:28
Quote:
Hij heeft vorig jaar Cav verslagen, maar niet in een grote wedstrijd en Greipel en Kittel al helemaal niet


Hij versloeg Greipel vorig jaar al. In de Ronde van Groot-Brittannië. Met meerdere fietslengtes zelfs.
20 januari 2016 13:46
Gaviria rijdt Sanremo en daarna waarschijnlijk nog wat belgische klassiekers zei hij in een interview. Hij heeft inmiddels Cavendish, Greipel, Sagan en Viviani geklopt, maar nog steeds is dit niet overtuigend genoeg voor sommigen? Ik werd ook telkens uitgelachen toen ik zei dat ik hem in de Tour of Britain graag tegen Greipel zou zien sprinten... Wacht maar tot Sanremo ;)
20 januari 2016 14:04
We gaan inderdaad wachten, maar Gaviria gaat dit jaar MSR niet winnen.
20 januari 2016 14:26
We moeten overigens nog niet verwachten dat Gaviria dit jaar zomaar even MSR wint. Hij zal hem winnen, misschien wel over 2/3 jaar. Dat is een kwestie van tijd. Maar ook Gaviria zal nog moeten wennen aan de druk en het niveau van een topklassieker.
20 januari 2016 17:48
Hij heeft nog nooit een koers van bijna 300km gereden, dus ik vraag me af hoe hij dat verteert. Dat hij bij de beloften goed over een heuvel kon wil nog niet zeggen dat dat bij de profs ook zo vlot gaat. Ewan kon bij de beloften ook meer dan vlot over een heuvel, hij werd bv. vierde op het zware wk in Firenze, maar bij de profs lukt dat ook veel minder.
Ik denk inderdaad dat Gaviria binnen enkele jaren bij de topfavorieten gaat horen in koersen als milaan- san remo, maar dat het dit jaar nog te vroeg is. Hij gaat eerst nog wat inhoud moeten kweken bij de profs, al is de snelheid er wel al.
20 januari 2016 18:01
@Jalabert, Ik bedoelde dat Degenkolb en Kristoff, toch twee zwaardere renners, de klimmetjes in de finale moeiteloos overwonnen, wat gaviria met zijn klimcapaciteiten ook moet kunnen, natuurlijk is 298km lang maar sommige supertalenten kunnen dit aan.
Ik zeg ook niet dat hij gaat winnen, maar hij kan wel meespelen voor de overwinning.
PS: Je kan je mening ook verkondigen op een volwassen manier in plaats van al die uitroeptekens te gebruiken en je sarcastische opmerkingen, met argumenteren kom je veel verder.
20 januari 2016 20:10
Gaviria gaat dit jaar MSR niet winnen. In het verleden is al zo vaak gebleken dat je eerst de afstand een paar keer gereden moet hebben. Over 2/3 jaar kan hij hem absoluut winnen, qua snelheid is ie nu natuurlijk al wereldtop. Worden in de toekomst leuke duels met o.a. Degenkolb, Kittel, Ewan en Gaviria.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.