‘Gevaarlijke’ Pithie is zich van geen kwaad bewust: “Sprinten brengt risico’s met zich mee”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 16 mei 2024 om 12:32

‘Gevaarlijke’ Pithie is zich van geen kwaad bewust: “Sprinten brengt risico’s met zich mee”

Naast de declassering van Tim Merlier in de elfde etappe van de Giro d’Italia wegens een gevaarlijk manoeuvre, was er ook kritiek op Laurence Pithie over zijn gedrag in de finale. Volgens Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) heeft de Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ geen oog voor anderen in het peloton. Pithie is zich echter van geen kwaad bewust.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hofstetter hield zich na afloop van de elfde etappe niet in. “Op het moment dat de weg smaller wordt op vijf kilometer van de finish, is hij de enige die niet remt en naar binnen stuurt. Hij trekt zich niets aan van anderen”, haalt de Fransman van Israel-Premier Tech bij Eurosport uit. “Op een gegeven moment moeten we hierop reageren en dit soort bewegingen bestraffen. […] Als ik dan iets tegen hem zeg, dan zegt hij dat het niet zijn schuld is.”

Pithie kreeg vandaag, voor de start van de twaalfde etappe naar Fano, de kans om zijn kant van het verhaal te doen. “In de sprints draait het om details en kleine verschillen. Het gaat ontzettend snel en iedereen rijdt op de limiet. We nemen als wielrenners nu eenmaal risico’s. Het is ontzettend hectisch en gevaarlijk als je koerst aan zeventig kilometer per uur”, reageert hij tegenover Eurosport.

“Ik ben de eerste die in de spiegel kijkt”
“Als je geen risico’s neemt, kom je niet in de positie om te sprinten”, is de Nieuw-Zeelander van mening. “Ik ben de eerste die in de spiegel kijkt als ik iets fout doe. Dan bied ik ook mijn excuses aan. Het doel is ook niet om andere renners in gevaar te brengen.”

“Het parcours van gisteren was enorm technisch, met veel ronde punten en smalle passages. Je moest van voren zitten. Ik kan verder niet veel zeggen over zijn (doelt op Hofstetter, red.) uitspraken. Iedereen heeft zijn mening. Ik probeer zo veilig mogelijk te rijden en zo min mogelijk risico’s te nemen, maar sprinten brengt nu eenmaal risico’s met zich mee.”


Bekijk hier de beelden van de sprint van Laurence Pithie en David Dekker, rechts in beeld (vanaf 0:22)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.