Giovanni Aleotti steviger aan de leiding in Sibiu Tour na winst in klimtijdrit
dinsdag 5 juli 2022 om 11:58

Giovanni Aleotti heeft uitstekende zaken gedaan in de klimtijdrit van de Sibiu Cycling Tour. De Italiaan van BORA-hansgrohe kwam na 12,5 kilometer klimmen tot een eindtijd van 26 minuten en 47 seconden en dit bleek genoeg voor de dagzege. Aleotti gaat, met nog een middagetappe te gaan, nog steviger aan de leiding in het algemeen klassement.

Na vandaag kennen we de eindwinnaar van de Sibiu Cycling Tour 2022. Op de slotdag kwamen de renners maar liefst twee keer in actie. De klimtijdrit van 12,5 kilometer stond al erg vroeg op het programma. De eerste renner ging namelijk al om 9.00 uur Nederlands-Belgische tijd van start. Dat deden ze op een hoogte van 643 meter, terwijl de finish was gelegen op 1.304 meter hoogte. Dit was met andere woorden een cruciale etappe in de strijd om de eindzege, zeker omdat de verschillen in het klassement nog speelbaar waren.

Oude bekende Țvetcov laat zich zien
De eerste echte richttijd werd neergezet door een oude bekende. Thuisfavoriet Serghei Țvetcov, die in het verleden uitkwam voor onder meer Androni Giocattoli-Sidermec en UnitedHealthcare, wist voor eigen volk een uitstekende klimtijdrit af te werken. Met een tijd van 29 minuten en 15 seconden mocht hij plaatsnemen in de hot seat, maar Țvetcov was zich ook wel bewust van het feit dat de meeste kleppers nog moesten komen. De tijd van Țvetcov bleek voor meerdere renners een mooi richtpunt.

Zo ook voor Javier Romo. De Spanjaard van Astana Qazaqstan wist de lat nog wat hoger te leggen. Wat heet, met een eindtijd van 27 minuten en 24 seconden was hij bijna twee minuten sneller dan de Roemeen. Romo moest vervolgens wachten op de binnenkomst van de toppers in het algemeen klassement. En op zijn ploegmaat Stefan de Bod, die nog een flinke hap van de tijd van Romo wist af te doen. Met 26 minuten en 51 seconden deed de Zuid-Afrikaan nadrukkelijk een gooi naar de dagzege.

Aleotti duikt nog onder de tijd van De Bod
De overige klassementsrenners beten hun tanden vervolgens stuk op de tijd van De Bod, al wist één renner nog onder de tijd van de renner van Astana Qazaqstan te duiken. Giovanni Aleotti, gisteren al winnaar van de koninginnenrit bij het Bâleameer, zette de klok stil na 26 minuten en 47 seconden en bleek zo nog eens vier seconden sneller dan De Bod. Dit bleek genoeg voor de zege, maar nog belangrijker voor Aleotti is dat hij nog verder uitloopt in het algemeen klassement.

Harm Vanhoucke wist de schade te beperken met een derde tijd, op 14 tellen van Aleotti, maar volgt in het klassement nu wel op bijna een halve minuut van de Italiaan van BORA-hansgrohe. Cian Uijtdebroeks reed ook een goede klimtijdrit en zette – op slechts 15 seconden – de vierde tijd neer. Gijs Leemreize finishte ook nog net in de top-10: de Nederlander van Jumbo-Visma werd negende op ruim een minuut van Aleotti.

Later vandaag volgt er nog een afsluitende heuveletappe van net geen 100 kilometer in en rond Sibiu. Onderweg staan er nog drie beklimmingen op het programma, al ligt de top van de laatste helling wel op bijna dertig kilometer van de streep.