Giro 2024: Hoe doen de Belgen het tot nu toe?
Merlier won de eerste massasprint - foto: Cor Vos
woensdag 22 mei 2024 om 19:15

Giro 2024: Hoe doen de Belgen het tot nu toe?

Overzicht In de Giro d’Italia 2024 zijn veertien Belgen van start gegaan. Een breed palet van een klassementsrenner tot aanvallers en een topsprinter. Hoe hebben onze landgenoten het er tot rit zeventien vanaf gebracht? WielerFlits zet het op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het gebruikelijke recept van Tim Merlier: meteen de eerste sprint winnen in een grote ronde. De spurtbom van Soudal-Quick-Step is bezig aan zijn vierde grote ronde en voor de derde keer wist hij de eerste massasprint te winnen. Maar wat ook (tot op heden, de Giro heeft nog twee sprintkansen) geldt voor Merlier: in al die grote rondes bleef het bij die ene ritzege.

Ook in het klassement leek België een troef in handen te hebben. Cian Uijtdebroeks was de trotse drager van de witte leiderstrui van het jongerenklassement. De 21-jarige renner van Visma | Lease a Bike stond na tien etappes vijfde, maar moest daarna ziek opgeven. Ook Jenthe Biermans moest opgeven. Na een angstaanjagende val in het ravijn in etappe vijftien, kwam hij voor rit zestien niet meer naar de start.

Uijtdebroeks moest het hoofd buigen – foto: Cor Vos

Alle andere twaalf Belgen zijn nog in koers. Quinten Hermans kwam in de twaalfde rit met een derde plaats ook relatief dichtbij een ritzege. Met een zesde en zevende plaats vond de man van Alpecin-Deceuninck zich nog een paar keer terug in de top-10. Jasper Stuyven en Edward Theuns loodsten Lidl-Trek-ploegmaat Jonathan Milan dan weer naar voorlopig twee ritzeges en de leiding in het puntenklassement.

Jongens als Pieter Serry, Bert Van Lerberghe (Soudal-Quick-Step), Jimmy Janssens, Timo Kielich, Edward Planckaert en Fabio Van den Bossche (Alpecin-Deceuninck) hebben nog alles om voor te rijden de laatste dagen, waarin nog twee sprintkansen liggen. Alleen Dries De Pooter lijkt niet direct meer een doel te hebben, behoudens uitrijden. Van Mauri Vansevenant werd wel het nodige verwacht, maar de klimmer heeft nog maar twee kansen over.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.