Giro 2024: Tadej Pogačar sneller dan Tom Dumoulin op Oropa, Marco Pantani baas boven baas
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2024 om 20:18

Giro 2024: Tadej Pogačar sneller dan Tom Dumoulin op Oropa, Marco Pantani baas boven baas

Tadej Pogačar hield vandaag in de Giro d’Italia op de Oropa de concurrentie op gepaste afstand. Op de slotklim, waar Tom Dumoulin in 2017 won, kon niemand de Sloveen volgen. Pogi noteerde op de klim een tijd van 17 minuten en 28 seconden. Zo klom hij twaalf seconden sneller omhoog dan de Nederlander in 2017, maar moet hij Marco Pantani voor zich dulden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pogi kende op de slotklim weinig tegenstand. Op zo’n vijf kilometer van de meet besloot hij te versnellen. Eventjes leek Ben O’Connor aan te kunnen haken, maar al snel was hij gevlogen. Hij breidde zijn voorsprong gestaag uit en kwam met 45 seconden voorsprong op zijn naaste belagers over de streep.

Het resulteerde in de op één na snelste tijd ooit gereden op de Oropa. De man die ooit nog sneller was luistert naar de naam Marco Pantani. In 1999 liet de Italiaan zien wie de beste was in die Giro d’Italia. Gek genoeg kende beide heren (Pogi en Pantani) geen vlekkeloze aanloop naar hun snelle tijd op de Oropa. Waar de Sloveen na een valpartij snel kon aansluiten bij de voorhoede, was het voor Pantani een heel ander verhaal.

30 mei 1999: een indrukwekkende inhaalrace
Marco Pantani was de grote favoriet om de vijftiende etappe van de Giro d’Italia 1999 te winnen, gezien zijn eerdere klimdemonstraties op Gran Sasso d’Italia, de Colle Fauniera en Madonna del Colletto. De organisatie koos voor een route waar de finishstreep was getrokken op de beklimming naar het bekende heiligdom van Oropa.

Pantani kreeg vlak voor de voet van de slotklim echter af te rekenen met een lekke band. Wat volgt is een indrukwekkende inhaalrace van de kale Italiaan. De leider wordt opgewacht door zijn ploeggenoten, laat zich een paar minuten gangmaken door onder meer Enrico Zaina en gaat dan zelf op jacht naar de koplopers. Vooraan blijkt Jalabert over de beste benen te beschikken en de Franse kampioen begint aan een solo richting de top, maar in de achtergrond raapt Pantani de ene na de andere renner op.

De rozetruidrager klimt een paar kilometer per uur rapper dan de rest en rijdt in zijn zo kenmerkende stijl – staand op de pedalen en handen in de beugel – de concurrentie voorbij. Met nog twee kilometer te gaan heeft Pantani nagenoeg iedereen ingehaald en achtergelaten, alleen Jalabert heeft nog een beperkte voorsprong. De renner van ONCE voelt de bui echter hangen en wordt ook voorbijgesneld door Pantani, die een zoveelste demarrage uit zijn benen schudt en na een indrukwekkende demonstratie als eerste de finish bereikt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.