Van Keirsbulck: “Strikte opvolging bij CCC goed voor mij”
foto: Cor Vos
woensdag 16 januari 2019 om 16:56

Van Keirsbulck: “Strikte opvolging bij CCC goed voor mij”

Interview Na zes jaar Quick-Step zette Guillaume Van Keirsbulck in 2017 een stapje terug. Reculer pour mieux sauter, noemde de West-Vlaming het toen. “Omdat ik altijd heb gevonden dat ik thuishoor in de WorldTour. Ik ben dan ook enorm gemotiveerd nu ik bij CCC de kans krijg om luxeknecht te worden van Greg Van Avermaet.”

Het was tijdens de eerste week van de voorbije Ronde van Frankrijk dat olympisch kampioen Greg Van Avermaet even tot bij Van Keirsbulck reed. “Greg vertelde me dat er een nieuw project op til was. Het was nog niet helemaal rond, maar het zag er goed uit. Of ik niet aan zijn zijde wilde komen als steun tijdens de Vlaamse voorjaarsklassiekers, vroeg hij. Uiteraard wilde ik dat. Voor mij betekent dit zowel financieel als sportief een stap vooruit. Niet dat ik neerkijk op Wanty-Groupe Gobert, want ik heb er twee mooie jaren gekend. Maar ik denk dat ik WorldTour-waardig ben. Lang hebben de gesprekken niet geduurd. Op de tweede rustdag kon ik mijn contract ondertekenen. 2019 wordt een nieuwe start in mijn carrière.”

Klassieke kern
Ondertussen zijn we een half jaar verder en Van Keirsbulck maakte al uitgebreid kennis met de Poolse WorldTour-formatie die voortvloeit uit het BMC Racing Team. “We hebben inmiddels twee ploegstages achter de rug in het Spaanse Denia. Eind januari volgt de derde. Dan blijf ik trouwens in Spanje voor de Ronde van Valencia (6 tot 10 februari, red). De groep werd tijdens de stages opgesplitst en uiteraard kwam ik terecht in de klassieke kern met onder meer Greg Van Avermaet, Gijs Van Hoecke en Nathan Van Hooydonck, met Michael Schär ook, de Polen Lukasz Wisniowski – die ik nog ken van bij Quick-Step – en Pawel Bernas en Tsjechisch kampioen Josef Cerny.”

Volgens Van Keirsbulck worden de mannen bij CCC nauwgezet opgevolgd. Lijkt ons logisch, maar het verschil met de voorbije twee jaar is toch groot, weet de 27-jarige West-Vlaming. “Zo is er dagelijks contact en overleg met de trainers, onder leiding van Marco Pinotti. En laat me eerlijk zijn, ik voel me daar wel goed bij. Ik heb die strikte opvolging zelfs nodig. Maar het loopt voorlopig prima. Ik ben super gemotiveerd en stond op dit moment van het jaar nooit eerder zó ver wat de conditie betreft. Ik wil deze kans dan ook met beide handen grijpen.”

Respect
Ook veel lof aan het adres van kopman Greg Van Avermaet. “Ik heb het in het verleden nog niet meegemaakt. Greg is de absolute leider, heeft een status en palmares om u tegen te zeggen, maar hij is toch gewoon één van ons.” Van Keirsbulck zal trouwens het grootste deel van zijn programma aan de zijde van Van Avermaet rijden. “Met als doel hem zo lang mogelijk bij te staan in de klassiekers. Liefst tot diep in de finale. Of dat mijn persoonlijke ambities niet in de weg staat? Ik ken mijn taak. Maar wie weet, als de wedstrijdomstandigheden het toelaten, kan ik daar misschien een keertje van profiteren.”

foto: Chris Auld Photography

“Kijk, ik merkte het verschil enorm toen ik van bij Patrick Lefevere naar Wanty-Gobert verhuisde. Bij Quick-Step begin je in de Vlaamse klassiekers meestal fris aan de belangrijkste hellingen. Maar in dat truitje van Wanty was het plots wringen en duwen om je vooraan te handhaven. Dat zorgt ervoor dat je al wat krachten verspeelt vooraleer de belangrijkste hindernissen er aankomen. Bij CCC zal ik nu weer in die positie zitten dat de ploeg en zijn kopman respect afdwingen, denk ik. Dat is anders koersen, waardoor ik hopelijk ook langer mee zal gaan.”

Strade Bianche
Na de Ronde van Valencia komt Van Keirsbulck een tweetal dagen terug naar huis om dan naar de Ronde van Oman (16 tot 21 februari) te gaan. Daarna volgt het Belgische openingsweekend (2 maart) waarin hij zowel van start gaat in de Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne. “En een week later mag ik voor het eerst in mijn carrière van start in de Strade Bianche. Een klassieker waar ik enorm naar uitkijk. Offroad-wedstrijden, daar kick ik echt op. Niet toevallig was de Antwerp Port Epic de enige wedstrijd die ik in 2018 kon winnen.”

Vanuit Siena vliegt Van Keirsbulck terug naar België. “Dan rijd ik de Ronde van Drenthe, Nokere Koerse en de Bredene-Koksijde Classic (vorig jaar Handzame Classic, red). Vervolgens de Driedaagse Brugge-De Panne als laatste voorbereiding naar het reeksje E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dan pas volgt een eerste break.”

Tour de Yorkshire
Hervatten doet Van Keirsbulck – ook dan weer samen met Van Avermaet – in de Tour de Yorkshire (2 tot 5 mei). “Voor Greg niet onbelangrijk in functie van het WK, later dit jaar.” Van Keirsbulck – kleinzoon van Benoni Beheyt, wereldkampioen in 1963 – hoopt deze zomer ook op een Tourselectie. “CCC heeft dit jaar geen klassementsambities. Dat opent misschien perspectieven voor mij om voor de derde keer op rij de Ronde van Frankrijk te rijden. In 2018 kwam ik dicht bij een ritzege. In Pau werd ik op 800 meter van de finish gegrepen door het peloton. Dat gaf me vertrouwen dat het ook wel eens kan lukken.”

Een laatste ambitie voor de West-Vlaming is om opnieuw sterk voor de dag te komen in het tijdrijden. “Als nieuweling werd ik twee keer Belgisch kampioen in die discipline. Met het topmateriaal bij CCC – morgen laten we trouwens onze positie op de tijdritfiets optimaliseren – wil ik daar opnieuw op focussen.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
16 januari 2019 17:10
leuk interview

Om te reageren moet je ingelogd zijn.