Het mooiste tenue in de WorldTour van 2019
foto: Cor Vos
donderdag 12 december 2019 om 20:05

Het mooiste tenue in de WorldTour van 2019

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie of wat verdient nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: het mooiste tenue uit de WorldTour van 2019.

Truitjes, we kijken er als wielerliefhebbers het hele jaar tegenaan. Van wit-bruin tot roze en van knalgeel tot donkerblauw. Het WorldTour-peloton is een waar kleurenpalet. Veel ploegen hielden heel 2019 vast aan hun ‘standaard’ tenue, twee teams kozen tijdens het seizoen voor een verandering en draaiden die niet meer terug. Die tenues doen mee in deze verkiezing.

Gewijzigde shirts tijdens een enkele koers, zoals de lichte aanpassing bij Jumbo-Visma in de Tour de France, of de witte versie van het BORA-hansgrohe-tenue tijdens de Franse ronde blijven buiten beschouwing.


flag-fr AG2R La Mondiale

foto: Cor Vos

Het bruin, wit en blauw van de ploeg wordt niet door iedereen evenveel gewaardeerd. Zeker de bruine broeken kunnen op heel veel kritiek van de modepolitie rekenen. AG2R La Mondiale heeft zich daar niet veel van aangetrokken. Ten opzichte van 2018 had de ploeg eigenlijk geen wijzigingen doorgevoerd, behalve een aantal andere sponsors op de shirts. Desondanks waren de renners goed te herkennen.


flag-kz Astana

foto: Cor Vos

Over het tenue van de Kazachen valt jaarlijks weinig tot niks te zeggen. Voor 2019 waren zelfs helemaal geen veranderingen doorgevoerd in het tenue ten opzichte van 2018. Jakob Fuglsang reed dit jaar veel van voren in het traditioneel hemelsblauwe tenue, met als hoogtepunt de Ardennenklassiekers. Fuglsang liet zijn blauwe tenue veel van voren zien in onder andere de Amstel Gold Race, maar vooral zijn solo in Luik-Bastenaken-Luik was indrukwekkend te noemen. Ook wist hij een rit te winnen in de Vuelta a España.


flag-bh Bahrain Merida

foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali was samen met zijn ploegmaten dit seizoen een van de weinige renners met rood in het tenue. Lekker makkelijk dus om ze te herkennen. Toch kan gesteld worden dat het tenue van de Bahreinse ploeg enigszins saai oogde. Een grote verandering ten opzichte van 2018 was er niet, op de horizontale en verticale lijnen op de voorkant van het shirt na.

Waar vorig jaar het tenue nog een symbool op de borst had staan, werd dit jaar gekozen voor asymmetrie en lijnen die elkaar kruisen. De lijnen moesten alle mensen voorstellen die bij de ploeg betrokken zijn. De ploeg wilde met dat gebaar alle betrokkenen op deze manier eren.


flag-de BORA-hansgrohe

foto: Cor Vos

De ploeg van Peter Sagan hield zich dit jaar vast aan het bekende recept. Net als vorig jaar bestond het tenue uit de kleuren (mint)groen, zwart en wit. Toch was het tenue dit jaar anders dan vorig jaar. Knap als je het verschil hebt gemerkt, want het ging om een subtiele wijziging. Waar vorig jaar de kleuren op de borst nog afliepen van groen naar wit, was het dit jaar precies andersom. Vanuit het hansgrohe-logo liepen de kleuren (met de punt naar beneden) van wit naar groen. Geen heel grote verandering.

Overigens zagen we in 2019 voor het eerst in lange tijd Peter Sagen tijdens reguliere wegwedstrijden in de ‘standaard’ uitrusting van zijn ploeg. Jarenlang droeg de kopman de regenboogtrui en anders wel de Europese of de Slowaakse kampioenstrui, maar sinds deze zomer is Sagan te zien in het reguliere pakje van BORA-hansgrohe.


flag-pl CCC

foto: Cor Vos

De Poolse ploeg nam eind vorig jaar de WorldTour-licentie over van BMC. Veel renners vertrokken, maar de renners die zijn gebleven mochten genieten van het feloranje tenue. Daarmee bleef de sponsor dicht bij zijn oorsprong. Aangezien CCC de afgelopen jaren op ProContinentaal-niveau ook al in een oranje tenue uitkwam, was het voor het publiek makkelijk. Oranje is CCC en CCC is oranje.

De formatie rondom kopman Greg Van Avermaet koos in het tenue voor een overgang van oranje naar zwart, ook wel een gradient genoemd. Daarmee was CCC overigens niet de enige het afgelopen seizoen…


flag-be Deceuninck-Quick-Step

foto: Cor Vos

De Belgische formatie rijdt al een aantal jaar in donkerblauwe tenues en dat was dit jaar niet anders. Waar in 2018 Quick-Step Floors als enige sponsor op het shirt prijkte, moest het dit seizoen die plek delen met de nieuwe hoofdsponsor Deceuninck. Veel veranderde de komst van Deceuninck niet, want het tenue was opnieuw overwegend blauw met een witte baan over de borst.

Het donkerblauw en wit was dit jaar elke wedstrijd wel in beeld en viel goed te onderscheiden vanuit helikoptershots. Makkelijk om als fan te kunnen zien dat je favoriete ploeg in de aanval gaat.


flag-za Dimension Data

foto: Cor Vos

Veel hebben we Mark Cavendish niet in beeld gezien dit jaar namens Dimension Data. Maar als hij in beeld was, konden we ook het strakke design van het wit-groen-zwarte tenue bewonderen. De enige veranderingen ten opzichte van het truitje van 2018 waren de nieuwe sponsoren en het design op de rug.

De kleurensamenstelling bestond net als vorig seizoen uit wit, groen en zwart. Veel is de Zuid-Afrikaanse ploeg niet in beeld geweest. Dimension Data kende een zwak jaar met slechts zeven overwinningen. Ter vergelijking: in 2017 boekte de formatie nog 32 zeges. In 2018 ging het al slechter, want toen mocht men in totaal elf keer juichen.


flag-us EF Education First

foto: Cor Vos

Het meest opvallende shirt van afgelopen seizoen. Die titel kunnen we EF Education First in ieder geval toekennen. Er is geen andere ploeg die daarbij in de buurt komt. Waar vorig jaar het tenue nog voor het overgrote deel wit was, met groene, roze en zwarte accenten, was het tricot dit jaar compleet roze met blauw-paarse vegen over de buik.

De naam van de sponsor stond groot op de borst, met een spiraaleffect in de letters verwerkt. De letters waren, net als een kleine baan op de mouw, in het wit. EF Education First is een grote kanshebber voor de verkiezing van mooiste WorldTour-tenue, al zullen sommigen het roze verafschuwen. Wat vindt het WielerFlits-publiek?


flag-fr Groupama-FDJ

foto: Cor Vos

De Franse formatie van Marc Madiot is al jaren herkenbaar aan het blauw, wit en rood in het tenue. Ook dit jaar was dat niet anders. Toch werden enkele kleine veranderingen doorgevoerd. Vooral de voorkant van het shirt verschilde ten opzichte van 2018. Waar afgelopen seizoen nog veel blauw te zien was op de borst, koos de ploeg dit jaar voor een bijna volledig witte voorkant.

Daarnaast kreeg hoofdsponsor Groupama een plek op de borst. Voor het verzekeringsbedrijf een grote verbetering, aangezien de naam van de sponsor vorig jaar niet terug te vinden was op het tenue. Vooral Thibaut Pinot liet de sponsor goed zien, bijvoorbeeld met zijn zege op de Tourmalet tijdens de Tour de France.


flag-nl Jumbo-Visma

foto: Cor Vos

De Nederlandse formatie was dit jaar nadrukkelijk in beeld. Het geel-zwart van Jumbo-Visma was goed te onderscheiden van andere ploegen. Ten opzichte van vorig jaar was het tenue op een aantal vlakken gewijzigd. De grootste aanpassing vond plaats in de kleursamenstelling. Waar vorig jaar zwart nog nadrukkelijk aanwezig was in het tenue, was het dit jaar grotendeels geel.

Het zwart was nu vooral te vinden in de honingraat (de kleine bolletjes op de buik) aan de voorkant en langs de zij. Ook in de mouwen was de donkere kleur aanwezig. De mouwen van de ploeg hadden een paarse biesje aan het uiteinde voor subsponsor Simpel.nl.


flag-ch Katusha-Alpecin

foto: Cor Vos

Babyblauw, misschien wel de mooiste kleur in het peloton. Vorig seizoen reed Katusha-Alpecin nog in het rood met lichte accenten van babyblauw op de schouders. In 2019 bestond bijna het hele tenue uit de lieve babykleur, nu dit keer met het bordeauxrood als tweede kleur.

In 2020 zien we dit tricot niet meer terug. Het einde van dit seizoen betekent ook het einde van Katusha-Alpecin. De WorldTour-licentie van de ploeg is overgenomen door Israel Cycling Academy. Die formatie rijdt ook rond in een tenue waar blauw een hoofdrol speelt.


flag-be Lotto Soudal

foto: Cor Vos

Waar in 2018 al werd gekozen voor wat extra wit in het tenue, koos Lotto Soudal afgelopen seizoen voor een overwegend wit tenue. De schouders en mouwtjes van de renners bleven rood, maar de voor- en achterkant waren grotendeels wit. Successen werden ook geboekt in het nieuwe tricot. Zo wist Thomas De Gendt in het speciale Tour-tenue een ritzege te boeken in Saint-Étienne. Daarnaast wist Caleb Ewan nog eens drie sprints op zijn naam te schrijven. De kleine Australiër was verreweg de meest succesvolle renner van de ploeg. Hij won ook twee ritten in de Giro d’Italia.

In 2020 rijdt de Belgische formatie opnieuw in een ander tenue. Het witte blijft, maar moet wel ruimte afstaan aan de kleuren rood en zwart. En: in België zal de ploeg uitkomen in tricots met Lotto Soudal (in die volgorde op de borst) en in het buitenland in tricots met Soudal Lotto (andersom). Dat gebeurde in een paar wedstrijden dit seizoen ook al. Opmerkelijk.


flag-au Mitchelton-Scott

foto: Cor Vos

Er waren in 2019 nauwelijks veranderingen te vinden in het shirt van Mitchelton-Scott. Alleen de mensen die afgelopen seizoen met een vergrootglas naar de koers hebben gekeken, zullen de kleine aanpassing gevonden hebben. Het felgele op de schouders van de renners was iets doorgetrokken op de rug ten opzichte van 2018. En ook hier was de lichte gradient zichtbaar, met enkele grijze tinten onderaan het shirt.

De Australische formatie kende in het vertrouwde tenue een heel sterk jaar. Zo won de ploeg maar liefst vier etappes in de Tour de France. Of ze de prijs voor het mooiste tenue winnen, valt te betwijfelen. Zwart wordt vaak gezien als saai, maar vinden de lezers van WielerFlits dat ook?


flag-es Movistar

foto: Cor Vos

Het tenue van 2018 beviel Movistar zo goed, dat de ploeg geen veranderingen doorvoerde voor 2019. Alles bleef precies hetzelfde. Het lichtblauw dat overloopt naar het donkerblauw (daar hebben we de gradient weer) dat ook in de broek zit. Maar de grote kopman, Alejandro Valverde, reed niet het hele seizoen in het standaard truitje. De wereldkampioen van Innsbruck mocht een jaar lang rondrijden in de regenboogtrui, en toen hij die kwijtraakte kreeg hij een speciale versie omdat hij in juni Spaans kampioen werd.

Valverde kende een enigszins ‘minder’ seizoen ten opzichte van 2018, maar maakte veel indruk tijdens de Vuelta waar hij op het eindpodium stond. Verder won Movistar de Giro d’Italia met Richard Carapaz. Al met al een sterk seizoen qua uitslagen, maar hebben ze ook het mooiste tenue?


flag-gb Team Sky / Team Ineos

Aan het begin van dit seizoen reed de ploeg van Chris Froome nog in het blauw-zwart van Team Sky. Na een seizoen in het wit keerde het Britse team terug naar de meer vertrouwdere donkere kleuren. Donkerblauw werd de hoofdkleur voor aanvang van dit seizoen, tot bekend werd dat Sky ging stoppen met de sponsoring.

Ploegbaas Dave Brailsford vond al snel een nieuwe sponsor in het chemiebedrijf INEOS. Op 1 mei werd het nieuwe tenue gepresenteerd en donkerblauw werd ingeruild voor rood-zwart, met wéér die gradient. Onder de nieuwe naam ging men vrolijk verder waar ze gebleven waren. Egan Bernal won de Tour de France voor ploeggenoot Geraint Thomas, nadat de kopmannen in de slotweek een maatje te groot bleken voor de rest.


flag-de Team Sunweb

foto: Cor Vos

Rood. Dat is de kleur waar de ploeg van manager Iwan Spekenbrink in 2019 voor koos. Na jarenlang te hebben rondgereden in de klassieke kleuren wit, zwart of een combinatie daarvan, reed de ploeg dit jaar in een compleet andere kleur. Dat was dus even wennen aan het begin van het seizoen, maar het rood (dat via een gradient overging in zwart) met de witte banen begon al snel op te vallen en was goed herkenbaar.

Alhoewel de renners goed te herkennen waren, kwam de ploeg vooral in beeld door pech. Vergeleken met 2018 was 2019 een moeilijk jaar voor de ploeg. Tom Dumoulin viel hard in de Giro d’Italia en zag zijn seizoen in rook opgaan. Wilco Kelderman kende veel pech, evenals Sam Oomen. Die andere kopman, Michael Matthews, kwam in het voorjaar ook hard ten val. Al bij al een pechjaar voor Sunweb. Kunnen ze dan wel de troostprijs voor mooiste WorldTour-tenue in de wacht slepen?


flag-us Trek-Segafredo

Van compleet rood, naar rood met zwart en wit. Dat is de transformatie die het tenue van de Amerikaanse ploeg Trek-Segafredo doormaakte. Op de borst stonden de sponsornamen op een wit vlak. Voor de mouwen werd gekozen voor zwart, waarmee het tenue een best wel een retro-uitstraling kreeg.

Trek-Segafredo bleek een van de weinige ploegen die voor retro koos. Net als de mouwen was ook de broek traditioneel zwart. In dit tenue kende de ploeg een lastig jaar. Vooral het eerste gedeelte van afgelopen seizoen verliep moeizaam. Hoogtepunt was de ritwinst van Giulio Ciccone in de Giro d’Italia.

In aanloop naar de Tour veranderde het tenue van Trek-Segafredo: men koos voor overwegend wit met een rood vlak op de borst. In het nieuwe tenue was er geen zwart meert bekennen, enkel de broek was nog zwart. Trek-Segafredo reed vervolgens een succesvol najaar in het wit enrood. Bauke Mollema maakte in het klassieke tenue indruk met winst in de Ronde van Lombardije.

Is retro de look die Trek de prijs voor mooiste WorldTour-tenue oplevert?


flag-ae UAE Emirates

foto: Cor Vos

Wit met zwart werd door UAE Emirates ingeruild voor compleet wit. De ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten volgde afgelopen winter de trend om meer wit in het shirt te gebruiken. Op enkele rode accenten en de kleuren van de vlag van de Emiraten na, was het shirt volledig wit. Op de borst prijkten enkele sponsornamen en de vlag.

Het team van onder meer Alexander Kristoff en Fernando Gaviria kende een goed jaar, met (rit)zeges in onder andere Gent-Wevelgem en de Giro d’Italia. Maar het absolute hoogtepunt was de Ronde van Spanje. Daar liet neoprof Tadej Pogacar zijn potentie zien met drie ritzeges en een derde plaats in het eindklassement.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.