Jan Bakelants kritisch over prijzengeld in Ronde van Frankrijk
foto: Sirotti
dinsdag 31 juli 2018 om 14:19

Jan Bakelants kritisch over prijzengeld in Ronde van Frankrijk

In zijn column in Het Nieuwsblad is Jan Bakelants niet mals over de verdeling van het prijzengeld in de afgelopen Tour de France. De renner van AG2R-La Mondiale, die zelf niet meedeed, vindt het onbegrijpelijk dat de ASO zo weinig geld uitdeelt. “De verdeling is daarnaast volledig verkeerd. Het klassement wordt overgewaardeerd en ritzeges ondergewaardeerd”, vindt Bakelants.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Voor een zege in het algemeen klassement van de Tour krijgt een ploeg 500.000 euro. “Dat is niet niks, maar ik vind het totaal niet in verhouding staan met het belang dat de Tour heeft”, geeft Bakelants aan. “En het is al helemaal niet in verhouding met wat de ASO bijvoorbeeld uitkeert in Roland Garros.” Bij dat tennistoernooi ontving winnaar Rafael Nadal dit jaar een bedrag van 2,2 miljoen euro.

Het prijzengeld in het wielrennen is volgens de oud-winnaar van de GP van Wallonie en de Giro dell’Emilia nu zo onbeduidend dat niemand er echt rekening mee houdt. “Het hoeft wat mij betreft ook niet naar individuele renners te gaan. Het kan voor de ploegen naast sponsoring een bijkomende bron van inkomsten zijn. Het gaat om de financiële gezondheid van de sport, niet om mijn persoonlijke portemonnee”, schrijft Bakelants.

Quick-Step Floors
Als voorbeeld neemt Bakelants de ploeg Quick-Step Floors. De Belgische succesformatie van Patrick Lefevere haalde vier ritzeges en won de bolletjestrui. Het verdiende deze Tour 145.070 euro. Daarbij is het eerste probleem dat dit geld niet direct bij de renners terecht komt. “Het wordt uitbetaald door de Franse wielerbond of – in België en Nederland – door een onafhankelijke instantie die Cycling Service heet. Die derde partij neemt er in ieder geval al een commissie op. En natuurlijk wordt het ook nog belast.” Dan gaat er ook nog vijftien procent naar de staf. Volgens de Vlaming blijft er dan nog zo’n 85.000 euro over, te verdelen over acht renners. “Dat lijkt nog altijd niet slecht, maar voor 21 werkdagen is dat 500 euro per man. Voor een team dat zo goed gepresteerd heeft.”

Prudential RideLondon Surrey Classic
De aanvallende coureur reed zondag een World Tour-koers in het Britse Londen. Bakelants noemt deze wedstrijd als een voorbeeld van hoe het wel moet. De winnaar krijgt daar namelijk 32.000 euro. “Je gaat er ook geen huis mee kopen, maar het is wel aanzienlijk hoger dan de 20.000 euro die de winnaar krijgt in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
31 juli 2018 14:24
Voor 500 euro per dag kom ik inderdaad ook mijn bed niet uit... Net doen alsof het niets is :)

Vergeleken met andere sporten uiteraard wel veel te weinig (maar er moet ook gekeken worden naar wat het netto oplevert voor de organisatie, daar weet ik de cijfers niet van). Maar de meeste andere sporten werken ook nie tmet een vast salaris maar alleen met prijzengeld...

Mooie renner Bakelants, ook als persoon. Maar soms net iets te betweterig voor mijn gevoel.
31 juli 2018 14:30
Wat Bakelants even over het hoofd ziet is dat dit een bonus is. En dus geen salaris. Alle renners in de TdF van QuickStep zijn wielrenners met een bovenmodaal wielersalaris. En vergeleken met de spreekwoordelijke Henk en Ingrid is het zeer bovenmodaal wat renners als Terpstra, Alaphilippe en Jungels al standaard verdienen. Een bonus van 500 euro per dag is zo gek dus nog niet: Henk en Ingrid moeten daar minstens een week voor werken (normaal salaris).

Natuurlijk is de verhouding met Tennis wel enigszins scheef, maar vergeet niet dat zo'n Rafa Nadal een heel ander verdienmodel heeft. Die heeft persoonlijk ook gewoon een trainer en physiotherapeut in dienst. Als hij in de eerste ronde uitgeschakeld wordt en dus geen 2,2 miljoen krijgt, moet hij dat personeel ook gewoon betalen. Laat staan als hij een jaar geblesseerd is.

We hoeven met z'n allen geen medelijden met Nadal te hebben, maar net zo min met Alaphilippe of Terpstra. De discussie kan beter gaan of de nummer 200 van de wereldranglijst (wielrennen of tennis) ook genoeg verdiend om normaal van rond te komen.
31 juli 2018 14:47
Tja Rolland Garros kan kaartjes verkopen, gaat moeilijk bij een wielerwedstrijd.
31 juli 2018 14:48
De renners verdienen middels hun contract goed. Alleen het prijzengeld van de Tour is volstrekt belachelijk.
Met deze manier van werken vallen er regelmatig ploegen om. De ASO strijkt alles op, deelt een fooi uit en leeft bij de gratie van bedrijven en andere commerciële partijen.
31 juli 2018 14:48
@secondant
Ik ben het in grote lijnen met je eens, maar je argumenten zijn niet sterk.

"Een bonus van 500 euro per dag is zo gek dus nog niet: Henk en Ingrid moeten daar minstens een week voor werken (normaal salaris)." -> Die 500 euro per dag is dus alleen tijdens wedstrijden, waarin je als ploeg ook nog uitmuntend presteert.

Wbt Nadal: voor hem is het prijzengeld ook een bonus, in een goed jaar verdient hij +- 30 miljoen met sponsoring.

Het grote verschilt lijkt me toch te zitten in de kaartverkoop: een wielerwedstrijd is duur om te organiseren en je verdient het alleen terug met tv-gelden en sponsoring. Daarbij komt nog dat tennis wereldwijd beter wordt bekeken dan wielrennen.
31 juli 2018 14:56
Vergeleken met bobsleeën, pingpongen en korfballen toch aanzienlijke bedragen. Ik vind wielrenners op dit niveau goed verloond. De voorbeelden waar naar verwezen wordt in andere sporten als tennis, golf, F1, etc. Vind ik exuberant en totaal decadent en ongehoord.
31 juli 2018 15:47
Het eindklassement is ook ver verheven boven een ritzege. Dat is waar die wedstrijd uiteindelijk om draait.
31 juli 2018 15:59

ticketgelden zijn maar een te verwaarlozen fractie van de opbrengsten binnen sport. De grootste klappers worden gemaakt met tv gelden en in sporten als tennis sponsering ( Nike, adidas etc)

Die bakelandts zit gewoon appels met peren te vergelijken. Tennis is mondiaal veel groter en populairder, dus gaat er meer geld in om. Misschien moeten de ploegen eerst eens bij hunzelf te rade gaan want met deze manier van koersen gaat de tour in de komende jaren niet populairder bij publiek en sponsors
31 juli 2018 16:35
Ieder jaar weer deze discussie. Relatief gezien verschilt het prijzengeld in de Tour niet veel met dat van bijvoorbeeld de Giro en in absolute zin krijg je daar veel minder.
Prijzengeld zal ook nooit een substantieel deel kunnen worden van het ploegbudget.
31 juli 2018 16:58
Het feit dat er meer prijzengeld wordt uitgekeerd in de London Surrey Classic dan in Luik-Bastenaken-Luik bewijst dat er iets niet klopt met het prijzengeld in het wielrennen.
31 juli 2018 17:11
@ONCE
Ticketgelden bij tennis zijn zeker geen te ververwaarlozen fractie. Bijvoorbeeld bij de US open zijn de inkomsten van tickets ongeveer 120 miljoen dollar per jaar. Dit op een totaal van inkomsten van 350 miljoen (tv, sponsors, merchandise).
31 juli 2018 17:23
onderliggend probleem: het ontbrekende verdienmodel van een wielerploeg. Zal de ASO aan z'n reet roesten - wat als commerciële club hun goed recht is.
31 juli 2018 17:44
Vergelijkingen met tennis zijn niet eerlijk. Wielrenners zijn in dienst en krijgen salaris, tennissers niet (hoewel de top-tennissers natuurlijk belachelijk veel verdienen).

Ik vind het belangrijker dat in het wielrennen solidair wordt omgegaan met de mindere goden en dat er goede carrièrebegeleiding is na afloop van het profbestaan. Hoeveel wielrenners zijn niet in een duister zwart gat verdwenen, vaak met depressies of soms zelfs de dood tot gevolg.
31 juli 2018 18:42
Zever, gezever wat ik hier weer lees. Bakelants heeft 100% gelijk ook al is hij soms een irritante betweter. Het hele gedoe draait vooral om tv-gelden. De ASO strijkt hiermee tientallen miljoenen euro's op waarvan geen enkele euro doorstroomt naar renners of ploegen. De enige die rijl wordt van de Tour is de ASO. Lefevre en die zot Tinkov klagen dit al jaren aan maar de ASO blijft in die ivoren toren zitten. Dit is ook de reden waarom het een komen en gaab is van ploegen in de wielerwereld en waarom zelfs Quick-Step nooit bestaanszekerheid heeft. Daarbij komt dan nog eens dat de organisatie van de Tour op geen kloten trekt ook al hebben ze miljoenen ter beschikking...
31 juli 2018 19:00
Zoals eerder gezegd zou ik heel graag willen weten wat ASO aan de Tour overhoudt. Met die kennis zou een beoordeling van het prijzengeld veel meer waard zijn. Iemand enig idee (o.b.v feiten)?
31 juli 2018 22:59
Heerlijke reactie Dirty Derrick! +veel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.