Jolien D’Hoore over afscheidsjaar: “Ik wil er nog een keer alles uithalen”
foto: Getty Sport
woensdag 24 februari 2021 om 10:29

Jolien D’Hoore over afscheidsjaar: “Ik wil er nog een keer alles uithalen”

Het laatste seizoen van Jolien D’Hoore als profrenster staat op het punt van beginnen. D’Hoore opent haar slotjaar in het peloton met de Omloop Het Nieuwsblad, direct een thuiskoers. “Ik heb stilaan het gevoel dat de cirkel rond is”, zegt de rappe Belgische op de ploegpresentatie van SD Worx tegen Het Nieuwsblad.

Het is vooral het journaille die haar erop wijzen dat seizoen 2021 een jaar van laatste keren zal zijn. D’Hoore zegt zelf namelijk niet zo bezig te zijn met haar nakende afscheid. “Ik heb gewoon goesting om erin te vliegen en te genieten. Ik wil er nog een keer alles uithalen. Dat alles wat ik als wielrenster doe de laatste keer is, houdt me niet bezig.”

“Ik heb stilaan het gevoel dat de cirkel rond is, mijn carrière af. En dat ik er het maximum heb uitgehaald”, zegt de 30-jarige tegen Het Laatste Nieuws. Nadat ze de fiets aan de haak heeft gehangen wordt het tijd om te trouwen en een gezin te stichten. Maar ze zal de koers niet helemaal vaarwel zeggen.

D’Hoore is met haar vriend Pieter namelijk druk bezig met het realiseren van een eigen trainingscentrum. “Het komt er zeker en het wordt iets groots. Ik wil absoluut in de koers blijven. En mijn ervaring doorgeven aan het opkomende Belgische talent. Want ik ben er van overtuigd dat dat aanwezig is. Het moet alleen goed worden gekneed.”

Koppelkoers
Voorlopig mikt D’Hoore nog een jaar op eigen successen. “Het wordt een jaar met heel wat doelen: het voorjaar met een eerste keer Parijs-Roubaix, de Olympische Spelen in Tokio en het WK in België, waar ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen binnen het Belgische team.”

Samen met Lotte Kopecky scoren op de koppelkoers op de Olympische Spelen is het belangrijkst voor D’Hoore. “Voor een atleet is een medaille op de Spelen het absolute summum.” Na de klassiekers zal D’Hoore haar blik dan ook volledig op Tokio richten.

Om zo goed mogelijk aan de start te komen van de olympische madison zal ze onder meer in een hoogtekamer in de Bakala Academy in Leuven verblijven. “Ik zal er slapen in de hoogtekamer en trainen op het vlakke en op de wielerbaan van Gent. Lotte en ik zijn een sterk en ervaren ‘combo’. Maar de concurrentie zal enorm zijn. Met op z’n minst acht landen strijden we voor de medailles. Iedereen zal zich conditioneel top aandienen. Het mentale zal het verschil maken.”

Omloop
Maar eerst de Omloop Het Nieuwsblad om haar afscheidsjaar mee af te trappen. Een wedstrijd waarin ze nooit verder kwam dan een zevende plaats, maar de viervoudig Belgisch wegkampioene heeft vanwege het ontbreken van een baanseizoen voor het eerst echt een doel kunnen maken van de wedstrijd.

“Ik sta voor het eerst aan de start met een voorbereiding zoals het hoort. Andere jaren was het of mijn eerste wedstrijd, of ik stond helemaal niet aan de start. Nu heb ik voor het eerst in mijn carrière een hele winter in Spanje gezeten, om mij op het wegseizoen voor te bereiden. Puur cijfermatig ben ik nooit beter geweest dan nu. Ik ben heel benieuwd waar mij dat gaat brengen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.