Juliette Labous op weg naar nieuwe klimtrein Demi Vollering
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 23 mei 2024 om 08:00

Juliette Labous op weg naar nieuwe klimtrein Demi Vollering

Het is een publiek geheim dat Demi Vollering volgend jaar voor FDJ-Suez koerst. De Franse equipe pakt door, want meerdere bronnen van WielerFlits brengen de Française Juliette Labous serieus in verband met FDJ-Suez. Op deze manier lijkt de Fransen volgend jaar een derde machtsblok in het vrouwenpeloton te vormen, naast SD Worx-ProTime en Lidl-Trek.

Dit seizoen pakte de Franse ploeg met Grace Brown een klapper in het voorjaar. De Australische verraste vriend en vijand – waaronder Vollering – met de zege in Luik-Bastenaken-Luik. Brown was samen met de gevallen Italiaanse klimster Marta Cavalli en de Deense klassiekerspecialiste c.q. klimster Cecilie Uttrup Ludwig de laatste jaren het uithangbord van FDJ-Suez. Het contract van het trio loopt na 2024 af, waarbij de laatste twee in ieder geval andere oorden lijken op te zoeken. Het maakt de weg vrij voor een serieuze gedaanteverwisseling bij de Franse equipe.

Met de komst van Vollering heeft de ploeg een nieuwe kopvrouw. Het hoogste doel van de Franse formatie is het winnen van de Tour de France Femmes, iets waar de Nederlands kampioen vorig jaar al in slaagde. Daarnaast is de 24-jarige Évita Muzic dit jaar ook definitief doorgebroken met een ritzege bergop in La Vuelta Femenina (door nota bene van Vollering de maat te nemen) en een tweede plek in het eindklassement van de recente Vuelta a Burgos. De renster uit Lons-le-Saunier heeft nog een overeenkomst tot eind 2027 bij FDJ-Suez.

Muzic versloeg Vollering onlangs in de Vuelta op de Alto del Fuerte Rapitan – foto: Cor Vos

De tandem Vollering-Muzic boezemt de concurrentie wellicht al angst in. Maar volgens onze bronnen is ook Juliette Labous dichtbij een akkoord met FDJ-Suez is. De 25-jarige Française heeft een aflopend contract bij Team dsm-firmenich PostNL, waar zij samen met sprinter Charlotte Kool en allrounder Pfeiffer Georgi de kopvrouw is. Labous (de huidige nummer zes op de UCI Ranking) staat bekend als een van de betere klimsters in het peloton. Twee jaar geleden werd ze vierde in de Tour de France Femmes, vorig jaar was ze tweede in de Giro d’Italia Donne. 

Met Muzic en Labous aan haar zijde zou Vollering bergop heel sterk omringd zijn. Sterker nog: met zo veel vuurkracht is het op papier dé te kloppen ploeg in de klassementen van de grote rondes. Overigens ziet Vollering volgend jaar in ieder geval drie landgenotes terug bij FDJ-Suez. Nina Buijsman, Amber Kraak en de piepjonge Lauren Molengraaf (die haar wegprogramma bij FDJ-Suez afwerkt; crossen en mountainbiken doet ze voor andere teams) hebben alle drie al een contract voor 2025. Labous maakte in 2017 haar profdebuut voor Team Sunweb.

Labous en Vollering op Lagunas de Neila in de Vuelta a Burgos 2022 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.