maandag 8 april 2024 om 09:58

Kan Mathieu van der Poel ook Luik winnen? Vader Adrie is terughoudend, Lance Armstrong stellig

Video Het voorjaar van Mathieu van der Poel is al meer dan geslaagd na zijn zeges in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar hij waagt zich de komende weken ook nog aan de Amstel Gold Race én Luik-Bastenaken-Luik. De Amstel won hij al eens, in 2019, maar maakt hij ook kans in Luik? De meningen verschillen.

“Het is geen perfecte koers voor hem, maar de man die we vandaag Parijs-Roubaix hebben zien winnen, kan zeker Luik-Bastenaken-Luik winnen”, stelde Lance Armstrong, na afloop van de Helleklassieker, in zijn podcast The Move. “Vorige week, in de Ronde van Vlaanderen, had hij zo’n groot gat dat hijzelf heeft gedacht of zijn ploegleider heeft gezegd: schakel maar een tandje terug, volgende week is Roubaix. Als hij vandaag ook enigszins op reserve heeft gereden, kan het.”

Adrie van der Poel: “Luik-Bastenaken-Luik is een ander verhaal”
Adrie van der Poel kijkt er toch wat anders tegen aan. De vader van Mathieu zegt dat de hoge verwachtingen voor de heuvelkassiekers vooral bij de pers leven. “Je zit daar met een heel ander deelnemersveld”, zei Adrie na afloop van Parijs-Roubaix tegen WielerFlits. “Er zijn maar heel weinig renners die dit voorjaar hebben gereden en daarna nog de Amstel en Luik gaan doen.”

“Het is te zien hoe hij hiervan herstelt. Ik denk dat de Amstel in principe wel moet lukken – niet om te winnen, maar om een hoofdrol te spelen. Luik wordt een heel ander verhaal. Top-vijf rijden in Luik is hetzelfde als in Roubaix winnen. Maar ja, hij moet profiteren van de goede conditie en misschien wel de euforie. Want er gaat nu horde andere renners klaarstaan die ook supergemotiveerd gaan zijn. Het kan alle kanten uit.”

Tweede deelname
Van der Poel reed Luik-Bastenaken-Luik slechts één keer eerder, in 2020. Hij werd toen zesde door de sprint van het tweede groepje te winnen, op veertien seconden van winnaar Primoz Roglic. Een dag eerder had MVDP toen nog de slotrit en het eindklassement van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven na een lange solo. Deze coronaeditie van Luik-Bastenaken-Luik vond plaats in het najaar.


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.