Kruijswijk zat op zijn limiet: “Zoveel mogelijk de schade beperken”
Steven Kruijswijk - foto: Sirotti
zondag 2 september 2018 om 20:22

Kruijswijk zat op zijn limiet: “Zoveel mogelijk de schade beperken”

Steven Kruijswijk gaat als nummer negen van het klassement de eerste rustdag van de Vuelta in. De kopman van LottoNL-Jumbo eindigde op de slotklim naar La Covatilla als dertiende, 25 seconden achter de eerste klassementsrenners. “Vandaag zat er niet meer in”, blikt de Brabander terug op de ploegsite.

Het was lang wachten op actie in de favorietengroep. Na de eerste demarrages zakte Kruijswijk weg. “Toen ze versnelden, zat ik eigenlijk al op mijn limiet. Ik moest zoveel mogelijk de schade beperken. Ik wist van tevoren dat ik lang mee zou kunnen. Het was de vraag hoe lang. Helaas kwam ik wat tekort”, zegt de Nederlander, die nu een achterstand van 43 seconden heeft op leider Simon Yates.

Kort achter Kruijswijk in het klassement staat ploeggenoot George Bennett. Ook de Nieuw-Zeelander verloor tijd op concurrenten als Wilco Kelderman en Nairo Quintana. “Ik maakte heel de tijd deel uit van de groep met favorieten, totdat ik er in de laatste vijfhonderd meter afwaaide door de wind. Dat is frustrerend. Maar de jongens hebben Steven en mij weer perfect geholpen”, vertelt Bennett. Zijn achterstand is 48 tellen op Yates.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
2 september 2018 20:39
Jammer dat Kruijswijk nog wat te kort komt. Er is nog niets verloren, want in ritten 13, 14 en 15 kan hij nog wat terughalen in tijd. Zaak is de debatten eerder te openen.
2 september 2018 21:11
Dat was vandaag gezien de wind zeer onverstandig geweest.
2 september 2018 21:15
Van de top 15 hebben enkel Buchmann, Mas en Kelderman geen grote ronde gereden dus hopelijk komt het de derde week nog goed.
43 seconden achterstand is te overzien.
2 september 2018 21:22
Het probleem is dat hij op deze manier vast wel weer top tien gaat rijden, wat op zich knap is maar de Vuelta winnen of minimaal het podium halen...dat wordt nu langzaam weer onwaarschijnlijker.
  3 september 2018 06:11
  Zijn achterstand op het podium is nu 30 seconden (43 sec. op de leider). Gezien het feit dat hij beter kan tijdrijden dan menigeen voor hem (Valverde, Uran, Yates ect.) en gezien het feit dat hij normaliter misschien wel de beste klimmer is in de laatste week, zie ik het positief in voor Kruijssie.
2 september 2018 21:24
Het was gewoon niet echt een klim op zijn en ook Bennett's lijf geschreven. Het werd hier en daar onnozel genoemd om Kuss te laten leiden maar even goed hebben ze daarmee eerdere uitvallen en meer verlies juist weten te voorkomen.
2 september 2018 21:31
Prima gereden. Ik denk niet dat hij de Vuelta zal winnen, er zijn wat mannen die sterker zijn of frisser zitten. Dat is ook helemaal geen schande. Kuss wel indrukwekkend, bij de 25 beste klimmers dat is toch een heerlijke helper. Hopelijk krijg hij komende week wat vrijheid om zijn talent in een vlucht te gebruiken.
2 september 2018 21:52
Er is deze Vuelta van alles nog mogelijk. Dit peloton is niet meer die van de rondes hiervoor. Dat kruijswijk gaat voelen dat hij de tdf in de benen heeft lijkt mij niet gek. Maar iedereen hier heeft wel een verhaal zo aan het eind van het seizoen. Dat maakt het onvoorspelbaar voor de komende twee weken. Het seizoen, de hitte, de zwaarte gaan allemaal meetellen. Heeft Kruijswijk een incidenteel verlies opgelopen of is het een begin van de dalende lijn en hoe zit het dan met de concurentie. Yates had ook zo,n dagje vandaag. Who's next?
2 september 2018 22:19
Gisteren op 1:18 van plek 1, en na vandaag op 43s. Zo bezien een goede dag vandaag. Terwijl het afwachten is, zoals hijzelf vantevoren heeft aangegeven, hoe lang hij nog goed blijft.
  2 september 2018 23:23
  Of : gisteren maar vier seconden achter Quintana en nu al negenentwintig. Molard natuurlijk buiten beschouwing laten.
  2 september 2018 23:56
  Ja en hij heeft ook weer veel tijd op viviani kunnen pakken vandaag, om maar iets bijna net zo relevants te noemen
2 september 2018 22:47
Gisteren was tov Molard. Is weinig zinvol daarmee te vergelijken.
3 september 2018 01:40
Kruijswijk zal deze Vuelta niet winnen (daarvoor past het parcours ook niet goed genoeg bij hem) maar op de slotklim maakte Kruijswijk een goede indruk. Hij raakte de aansluiting kwijt toen het een klein stukje omlaag ging en Kelderman vol doortrok. Kruijswijk zal zich moeten richten op etappes 15 en 20. Die etappes moet LottoNL zo zwaar mogelijk maken door de ploeg elke beklimming het tempo hoog te laten houden. Als ze het een uitputtingsslag maken zal dat Kruijswijk op de zware slotklimmen een voordeel geven ten opzichte van iemand als Simon Yates.
3 september 2018 08:32
Voor een lichtgewicht waren de laatste km's niet in het voordeel van Bennett maar ook voor Kruijswijk was dit niet optimaal. Gewoon blijven volhouden want het lastigste komt nog en er zullen echt nog wel wat renners een slechte dag krijgen waardoor je wat kan opschuiven.
3 september 2018 09:25
Wel of niet optimaal. Wel met de eersten mee kunnen is altijd beter en maakt uiteraard ook een betere indruk. Ik denk ook dat Kruiwijk misschien volgende week en de laatste week nog goed voor de dag kan komen en het zou weleens heel erg mooi kunnen worden, ook omdat de verschillen nog maar klein zijn. Maar: ik had daarin meer vertrouwen als hij vandaag in het groepje Kelderman over de finish was gekomen.
3 september 2018 09:38
In de eerste bergopaankomst in de tour verloor Kruijswijk ook tijd op de concurrenten (kwam toen als 9de klassementsman over de streep). Kruijswijk is eigenlijk nooit top op de eerste aankomst en dan valt dit verlies, vergeleken met de tour, nog mee.
3 september 2018 10:45
Toch knap dat TLJ bovenaan staat in het ploegenklassement. Bij de echt zware bergetappes moet dat toch een voordeel zijn, zo'n sterk team om je heen.
3 september 2018 10:51
Movistar was gisteren beter, ook als team. Zal moeilijk zijn Movistar te kloppen.
3 september 2018 12:17
Even afwachten of hij toch over zijn top heen is of zijn top in de laatste week alsnog zoals gewoonlijk bereikt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.