Lindsay De Vylder eerste ‘Belg van de dag’ in Ronde van Turkije
©Cor Vos
dinsdag 16 april 2019 om 16:55

Lindsay De Vylder eerste ‘Belg van de dag’ in Ronde van Turkije

Nationaal WielerFlits.be lanceert deze week een nieuwe rubriek: de ‘Belg van de dag’ in de Ronde van Turkije. Na de eerste rit verkozen we Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise) tot meest verdienstelijke landgenoot. Hij maakte deel uit van de vroege vlucht en pronkte na afloop op het podium in de rode trui als leider in het bergklassement.

“Een pisterenner die in een WorldTourwedstrijd de bergtrui pakt. Geef nu toe, de Belg van de dag kan toch niemand anders dan Lindsay De Vylder zijn”, overtuigt Sport Vlaanderen-Baloiseploegleider Hans De Clercq ons op de teamparking, even voorbij de aankomst in Tekirdag.

De Buyst en Van Poucke
We twijfelde even, want ook Jasper De Buyst deed onderweg hard zijn best in functie van Lotto Soudalkopman Caleb Ewan. En op de slotklim pakte Aaron Van Poucke ook nog punten voor de bergprijs, maar dat De Vylder zowel deel uitmaakte van de vroege vlucht als de leiderstrui in het bergklassement pakte, gaf de doorslag.

“Voor dat laatste moest ik me wel reppen”, aldus De Vylder zelf. “Omdat die UAE-renner (Valerio Conti, red) net als mij ook drie punten pakte voor de bergprijs, moest ik zorgen dat ik voor hem eindigde in de rituitslag. Dat is gelukt en ik vind het fantastisch. Het is de eerste keer dat ik op het podium mag van een WorldTourwedstrijd mag.”

Veldslagen
De Vylder betwistte eerder dit jaar het WK baan, maar nam daarna – in tegenstelling tot de meeste collega-baanrenners – geen rustpauze. “Ik wilde absoluut eens van het voorjaar proeven, al viel dat niet echt mee”, glimlacht hij. “De switch van de korte, explosieve inspanningen naar die lange veldslagen was geen lachtertje. Anderzijds was het wel een leuke ervaring en ik ben overtuigd dat ik er sterker ben van geworden.”

In de openingsrit in Turkije glipte de Oost-Vlaming snel mee in de vlucht van de dag. “Die ontstond heel vroeg. Eerst met vijf, later met zes. Een goede groep, dacht ik. Niet om tot het eind te gaan, want het peloton had alles onder controle. Wel om het lang uit te zingen.”

Tussensprint
“Maar het draaide toch niet rond zoals verhoopt. En in de tussensprint liet ik me ook nog verrassen door een demarrage, terwijl ik me nochtans de snelste van de groep voelde. Gelukkig kon ik wel de volle buit pakken op het klimmetje wat me toch een trui oplevert. Hopelijk kan ik die nog even vasthouden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.