Louis Vervaeke: “Ronde van Zwitserland is een goede test voor de toekomst”
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zondag 12 juni 2022 om 20:00

Louis Vervaeke: “Ronde van Zwitserland is een goede test voor de toekomst”

Interview Het is bij Quick-Step-Alpha Vinyl in de Ronde van Zwitserland niet alleen uitkijken naar Remco Evenepoel, maar ook naar de werken van Louis Vervaeke. De 28-jarige renner uit Ronse lijkt zichzelf dit jaar heruit te vinden bij the Wolfpack.

Helemaal aan het begin van het seizoen klonk bij Vervaeke: “Remco Evenepoel is de reden waarom ik voor dit project heb gekozen. Ik heb nooit het talent gehad dat hij heeft, maar ik heb wel al veel geleerd in mijn carrière. Ik wil hem bijstaan en zijn dromen helpen waarmaken.”

Zo was de helper in Louis Vervaeke geboren. Al heeft hij in de praktijk dit seizoen nog niet veel met Evenepoel samen gereden. “We zijn geen getrouwd koppel hé”, lacht Vervaeke. “Het is nooit het plan geweest om alleen maar wedstrijden met hem af te werken. We hebben de Ronde van de Algarve wel samen gedaan. Ik denk dat ik daar ook een meerwaarde ben geweest, want bergop heb ik twee keer de koers helpen controleren. In de Ronde van het Baskenland was ik ook voorzien, maar helaas moest ik passen door een griepvirus na de Ronde van Catalonië.”

Geen groot probleem, vindt Vervaeke. De Oost-Vlaming wil namelijk multifunctioneel inzetbaar binnen de ploeg. “Het is een misvatting dat ik alleen gehaald om bergop te knechten. Ik heb ook mijn werk kunnen doen in de sprinttrein voor Mark Cavendish. Of in Luik, door de leiders af te zetten aan de voet van La Redoute. Ik ben meer dan gewoon de klimknecht van Remco. Ik probeer een meerwaarde te zijn op elk terrein.”

Genieten bij The Wolfpack
Het is in die veelzijdige rol dat Vervaeke geniet van zijn eerste jaar als knecht bij Quick-Step-Alpha Vinyl. “Ik heb nog geen enkel moment dit seizoen mijn overstap beklaagd. Ik heb meer gevonden wat mijn waarde in het profpeloton kan zijn. In de eerste jaren als prof was dat proberen zelf uitslagen te rijden, nu cijfer ik mij met plezier weg voor onze kopmannen. En dat vind ik in deze ploeg een grote plus. Ik amuseer mij op koersen, op stage, en het is ook allemaal super familiaal.”

foto: Cor Vos

Exact wat Vervaeke nodig had, na een paar moeilijkere jaren? Pas vorig seizoen bij Alpecin-Fenix leek hij er weer volledig door te komen, nadat we Vervaeke in zijn eerste profjaren hadden leren kennen als een talentvolle klimmer bij Lotto Soudal. “Misschien, maar in mijn ogen heb ik vooral een moeilijker jaar gehad in 2017. De jaren daarna ben ik ook altijd professioneel gebleven en blijven doorzetten in mindere periodes, om mezelf heruit te vinden.”

“Het is wel zo dat het vorig jaar leuk was om nog eens te kunnen meestrijden met de betere renners in een grote ronde. Ik was in de Giro tot de laatste dag dik in orde. Ik kon meegaan in ontsnappingen en voor ritten gaan. Het was op dat moment de bevestiging dat ik het nog steeds in mij heb, dat het goed gaat met mij. En dat ik moet blijven vertrouwen hebben in mezelf. Maar het is ook niet dat het vertrouwen compleet weg was daarvoor.”

Ronde van Zwitserland
In de Ronde van Zwitserland mag Vervaeke zich nog eens wegcijferen voor Evenepoel. “We rijden er met een heel sterke ploeg, en met Remco heb je ook een fantastische kopman. We gaan er zo veel mogelijk proberen uithalen. Ik zeg niet dat we deze ronde moeten winnen vooraleer hij geslaagd zal zijn, maar ik hoop dat we een heel leuke wedstrijd kunnen rijden en strijden voor het algemene klassement. Hoe de uitslag ook is, het is gewoon een goede test richting de toekomst.”

Hoe ver Vervaeke zelf komt, is van ondergeschikt belang. “Je hebt altijd de ambitie om zo ver mogelijk mee te gaan in de finale. Daar train je voor. Maar het is afhankelijk van de renners die je mee hebt. Bijvoorbeeld, hier hebben we veel klimmers in de selectie. Dan kan het zijn dat mijn rol iets vroeger ligt dan de laatste klim van de dag. Het kan even goed zijn dat ik mee help in de positionering in de vallei. Daarin beslissen de ploegleiders, en ik voer hun taak dan zo goed mogelijk uit. Liefst doe ik zelfs iets meer dan ze van mij verlangen.”

Daarna gaat de 28-jarige Vervaeke weer op stage. “Deze keer wel met Remco. Voor Zwitserland zijn we op Sierra Nevada gaan trainen met een deel van de Tourploeg. Na de Tour gaan we naar Livigno, en daar zal Remco wel bij zijn. Vanaf dan gaat de focus op de Vuelta, de enige grote ronde die ik dit jaar zal rijden.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
13 juni 2022 09:20
Goede keuze van Louis

Om te reageren moet je ingelogd zijn.