Lucinda Brand stopte voor gevallen Balsamo, maar verloor zo wel tijd in klassement: “Instinct gevolgd”
Brand en Balsamo (archief) - Foto: Cor Vos
vrijdag 17 mei 2024 om 08:35

Lucinda Brand stopte voor gevallen Balsamo, maar verloor zo wel tijd in klassement: “Instinct gevolgd”

Lidl-Trek-kopvrouw Elisa Balsamo kwam in de sprint van de openingsetappe van de Vuelta a Burgos Feminas pijnlijk ten val. Reden genoeg voor ploeggenote Lucinda Brand om te stoppen en polshoogte te nemen van de toestand van de Italiaanse. Alleen kostte haar dat wel de nodige tijd in het algemeen klassement, en daar is de crossster allesbehalve blij mee.

“Vandaag volgde ik mijn menselijke instinct en niet mijn koersinstinct”, schrijft Brand op X. “Ik stopte om te checken hoe het met mijn ploeggenote ging na een zware valpartij, op slechts enkele meters van de finish. Ik heb geen twee keer nagedacht of ik wel moest stoppen en ik heb er ook geen spijt van. Maar door het juiste te doen, verloor ik wel drie minuten in het algemeen klassement met de finish in zicht.”

Dat vindt Brand niet eerlijk. “Als ‘Barzi’ in staat zou geweest zijn om te finishen, dan had ze dezelfde tijd gekregen als het peloton. Dus waarom zou de zorg voor anderen dan anders behandeld moeten worden in de ogen van de UCI?”

Toen de dokters bij Balsamo kwamen en ze merkten dat haar toestand stabiel was, vertrokken Brand en ploeggenote Ilaria Sanguineti richting finish. Daar werd hen 3:03 aangesmeerd in het klassement. Achteraf bleek dat Balsamo een breuk in het neusbeen en middenhandbeentje en een hersenschudding had opgelopen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.