Mathieu van der Poel kan bij veldritrentree in Herentals mijlpaal van 150 zeges bereiken
foto: Cor Vos
zaterdag 16 december 2023 om 12:17

Mathieu van der Poel kan bij veldritrentree in Herentals mijlpaal van 150 zeges bereiken

Het is bijna zover. Nadat we Wout van Aert afgelopen weekend alweer door de modder zagen ploeteren, zal Mathieu van der Poel zaterdag weer het veld induiken. Bij zijn rentree in de X2O Trofee Herentals kan de Nederlander zijn zegetotaal bij de profs op 150 zetten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Tot nog toe heeft Van der Poel 149 crosszeges behaald bij de beroepsrenners. Zijn eerste profzege dateert van 16 februari 2014, toen de 19-jarige Van der Poel als eerstejaars belofte de cross van Heerlen won. Een kleine vijf jaar, op 5 januari 2019, stond hij voor de honderdste keer op de hoogste trede van het podium. Als Van der Poel zaterdag de 150 aantikt, is hij overigens nog (lang) niet de crosser met de meeste zeges allertijden. Sven Nys won in zijn profcarrière namelijk 292 keer.

Van der Poel komt deze winter veertien keer in actie. Indien hij alle crossen wint waar hij aan de start staat, krikt hij zijn zegetotaal dus op naar 162. Daarmee zou hij voorbij crosslegende Roland Liboton gaan, die 156 keer aan het feest was tussen 1979 en 1992. Aan het aantal overwinningen van Erik De Vlaeminck (206) en Renato Longo (230) zal hij de komende maanden zeker nog niet komen.

WK-record
Zoveel mogelijk crossoverwinningen boeken is voor Van der Poel trouwens geen doel op zich. Het (enige) grote doel voor MVDP deze winter is het WK in het Tsjechische Tábor. Bij een zege zou Van der Poel op zes WK-titels komen te staan bij de elite mannen.

Het record is in handen van Eric De Vlaeminck, die zeven keer wereldkampioen in het veld werd. “Het is een van de redenen waarom ik blijf crossen”, zei Van der Poel onlangs tegen Sporza. “Voor de rest heb ik niet veel doelen in het veld. Dat record is een grote uitdaging, maar gewoon wereldkampioen worden ook.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.