Mathieu van der Poel wint na spuugincident in Wereldbeker Hulst, vroege valpartijen nekken Van Aert en Pidcock
foto: Cor Vos
zaterdag 30 december 2023 om 16:11

Mathieu van der Poel wint na spuugincident in Wereldbeker Hulst, vroege valpartijen nekken Van Aert en Pidcock

Mathieu van der Poel blijft maar winnen. De Nederlander boekte in de Wereldbeker Hulst alweer zijn zevende zege sinds hij half december terugkeerde in het veld. Joris Nieuwenhuis werd tweede, Lars van der Haar derde en Pim Ronhaar vierde. De vijfde plek was voor Wout van Aert, die in het begin van de cross pech kende.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Mathieu van der Poel kent drukke dagen tussen Kerst en oud en nieuw. Na de Superprestige Diegem en Exact Cross Loenhout betwistte hij zaterdag, als afsluiter van 2024, ook nog de Wereldbeker Hulst. Voor het eerst sinds tweede kerstdag, toen hij de Wereldbeker Gavere won, trof MVDP zowel Wout van Aert als Tom Pidcock. De Grote Drie waren dus present, maar kregen we dit keer ook eens een echt groot gevecht?

Pidcock en Van Aert vroeg uitgeschakeld
Alvast niet met Van der Poel, Van Aert én Pidcock. Laatstgenoemde ging in de allereerste bocht van de cross namelijk al onderuit. Hij had problemen met zijn fiets en stond lang stil. Uit de wedstrijd stappen deed hij echter niet. De Brit besloot te voet verder te gaan en bij de eerste wisselpost een nieuwe fiets te pakken. Op dat moment had hij echter al zo’n grote achterstand dat hij een goede uitslag – laat staan de zege – al kon vergeten.

Van der Poel en Van Aert waren wel redelijk vertrokken. Zij zaten na de eerste ronde in een omvangrijk groepje waar Eli Iserbyt en Laurens Sweeck op kop reden. In deze ronde schoof Van Aert onderuit, net als Pidcock eerder. Ook hij moest van de fiets, ook hij stond lang stil en ook hij begon daarna aan een inhaalrace. Die opmars was echter van korte duur, want nadat de Belg aanvankelijk weer opschoof naar plek zeventien, viel hij vervolgens weg uit de top-twintig. Later zou Van Aert wel weer oprukken naar de top-tien, maar hij zou niet meer meespelen voor de zege.

foto: Cor Vos

Van der Poel gaat er vandoor
Terug naar voren dan maar. Na twee van de acht rondes reed er een groepje van vijf vooraan, met voorop Tibor del Grosso. De jonge Nederlander had Sweeck, Lars van der Haar, Pim Ronhaar en uiteraard Van der Poel in zijn spoor. Die laatste achtte in de derde ronde zijn tijd gekomen om er een patat op te geven. Van der Haar probeerde even te volgen, maar gaf zich al snel gewonnen. Hier was niemand tegen opgewassen. Bij het ingaan van de vierde ronde hadden Van der Haar en Ronhaar veertien seconden achterstand op de wereldkampioen, de rest volgde al bijna op een halve minuut.

Van achteruit raakte Joris Nieuwenhuis ondertussen ook op stoom. Hij reed naar Van der Haar en Ronhaar toe, waardoor we drie renners van Baloise Trek Lions in de achtervolging hadden op Van der Poel. Zij hadden na zes rondes een achterstand van 35 seconden op Van der Poel. Daarmee lagen ze 19 seconden voor op Sweeck en Ryan Kamp, de nummers vijf en zes in koers. Niels Vandeputte volgde op een dikke minuut als zevende, een stukje voor Van Aert en Del Grosso.

Winst voor Van der Poel
In de slotrondes kwam de zege van Van der Poel niet meer in gevaar. De wereldkampioen soleerde soeverein naar de zege, zijn zevende op rij. Het was voor de zesde keer in zijn carrière dat hij won in Hulst. Op weg naar zijn overwinning was er nog wel een opvallend moment: Van der Poel spuugde op een gegeven moment naar enkele toeschouwers.

Achter Van der Poel streden de drie man van Baloise Trek Lions om de tweede plaats. Nieuwenhuis trok aan het langste eind, terwijl ook Van der Haar nog mee het podium op mocht. Ronhaar eindigde als vierde, voor Van Aert, die in de laatste rondes bijzonder snel aflegde en zichzelf zo toch nog de top-vijf in fietste.

flag-nl Wereldbeker Hulst
Uitslag mannen
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) op 12s
3. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 20s
4. flag-nl Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) op 30s
5. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) op 43s
6. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) op 53s
7. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 58s
8. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m04s
9. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m15s
10. flag-nl Tibor Del Grosso (Alpecin-Deceuninck) op 1m25s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.