Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep
Van der Poel op het vliegveld van Sydney - foto: Cor Vos
maandag 26 september 2022 om 11:50

Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep

Update Mathieu van der Poel kende een desastreus WK in Australië, waar hij in de nacht voorafgaand aan de wegwedstrijd in de cel was beland. Hij werd gearresteerd na een incident waarbij hij twee pubermeisjes geduwd zou hebben. De rechter in Sutherland Local Court achtte dat bewezen en legde Van der Poel een boete op. Zijn advocaat gaat in beroep en zet in op vrijspraak. Wel goed nieuws: Van der Poel mag hierdoor maandagochtend op het vliegtuig stappen naar huis.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 27-jarige renner van Alpecin-Deceuninck kreeg van de rechter een boete van duizend dollar vanwege de duw tegen het meisje dat op de grond viel. Zij liep daarbij een kleine schaafwond aan haar elleboog op. Het andere meisje duwde hij tegen de muur, daarvoor kreeg Van der Poel een boete van 500 dollar. Omgerekend is dat volgens de NOS – verslaggever Han Kock zat in de rechtszaal – een dikke duizend euro. Van der Poel wilde na afloop niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Van der Poel werd zwaar aangerekend dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat nooit mogen doen, maar had hij in plaats daarvan de beveiliging van het hotel moeten bellen. Dat de Nederlander als beroepsrenner de volgende dag een belangrijke wedstrijd had, was voor de rechter geen verzachtende omstandigheid. De rechtszaak zou oorspronkelijk plaatsvinden op dinsdag, maar de advocaat van Van der Poel had gevraagd deze een dag naar voren te halen.

Diezelfde advocaat gaat tegen de uitspraak in beroep en hoopt op vrijspraak. Van der Poel heeft wel zijn paspoort teruggekregen. De standaardprocedure in Australië is dat je bij een arrestatie het reisdocument zes weken moet inleveren. Omdat de rechtszaak een dag eerder plaatsgevonden heeft en er nu een oordeel is geveld, kon Van der Poel zijn paspoort terugkrijgen. Daardoor kan hij om 10.00 uur Nederlandse tijd met de rest van de KNWU-selectie terugvliegen naar huis.

Update (11.50 uur)

Het hotelincident lijkt meer gevolgen voor Mathieu van der Poel te hebben dan enkel een opgelegde boete van 1500 dollar. De Nederlander mag drie jaar lang niet afreizen naar Australië, meldt Wide World of Sports.

Van der Poel kon vandaag weer op het vliegtuig stappen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.