Miguel Ángel López keert terug naar Astana
Lopez reed in het verleden al voor Astana - foto: Cor Vos
vrijdag 15 oktober 2021 om 10:22

Miguel Ángel López keert terug naar Astana

Het hing al een tijdje in de lucht, maar de kogel is nu ook definitief door de kerk. Miguel Ángel López koerst volgend jaar weer voor Astana. De 27-jarige Colombiaan reed dit jaar voor het Spaanse Movistar, maar daar werd zijn contract in onderling overleg ontbonden.

‘There is no place like home’, zo kondigt Astana Qazaqstan Team de komst van López aan. Voor de Colombiaanse klimmer is het een terugkeer op het oude nest, want López reed van 2015 tot en met 2020 ook al voor de ploeg van Alexander Vinokourov. De renner zette er zijn eerste stappen als profwielrenner en boekte er meerdere grote successen. Zo won hij in 2016, in zijn tweede profjaar, al de Ronde van Zwitserland.

Een jaar later maakte hij indruk in de Vuelta a España door met verve twee bergetappes te winnen, die naar Calar Alto en de Sierra Nevada. In 2018 brak hij definitief door als ronderenner; López werd dat jaar namelijk derde in de Giro d’Italia en Vuelta a España. Verder won hij voor Astana de Tour Colombia 2.1, de Ronde van Catalonië, Milaan-Turijn en een Touretappe met aankomst op de Col de la Loze.

Lachende gezichten, maar López had het niet echt naar zijn zin bij Movistar – foto: Cor Vos

Roerige periode 
Na zes seizoenen in Kazachse loondienst besloot López te vertrekken en vond hij met Movistar een nieuwe werkgever. De aanvalslustige Colombiaan won in Spaanse dienst de Ruta del Sol, de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en een rit in de Vuelta, maar het bleek achter de schermen geen gelukkig huwelijk. De bom barstte tijdens de afgelopen Vuelta a España, waarin de 27-jarige Colombiaan een etappe won en op koers lag voor een podiumplaats.

In de twintigste rit raakte hij echter achterop. De klimmer deed er alles aan om terug te keren bij de groep klassementsrenners, maar moest van zijn ploeg zijn achtervolging afblazen. Daardoor ontstond onenigheid tussen de ploegleiding en López, die wilde opgeven, vervolgens toch weer op de fiets stapte en uiteindelijk toch de strijd staakte. Zijn uitvalbeurt deed veel stof opwaaien en Movistar en López besloten uiteindelijk uit elkaar te gaan.

“Dit voelt als een terugkeer op het oude nest. Je moet als renner soms van ploeg wisselen om beter te worden en om nieuwe ervaringen op te doen. Soms pakt dat goed uit, soms ook niet. Het belangrijkste is echter dat ik nu weer terugkeer bij mijn oude ploeg. Ik heb zoveel te danken aan Astana en ik ben er zeker van dat we nog vele mooie momenten zullen beleven. Er is heel wat werk aan de winkel voor de komend seizoen”, aldus López, die voor twee jaar tekent.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.