Moeten grote vrouwenwedstrijden vóór of na de mannen finishen?
Sinds 2020 finishen de vrouwen in de Ronde van Vlaanderen na de mannen - foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2024 om 10:00

Moeten grote vrouwenwedstrijden vóór of na de mannen finishen?

Discussie Veel grote wielerklassiekers hebben tegenwoordig naast een mannenwedstrijd ook een vrouwenkoers. Waar de vrouwen aanvankelijk vaak vóór de mannen finishten, plannen organisatoren de aankomst van de vrouwen tegenwoordig juist steeds vaker ná die van de mannen. In de WielerFlits Discussie vragen we ons af: Moeten vrouwenwedstrijden vóór of na de mannen finishen Reageer in de comments.

De vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race (rond 14.15 uur) finisht zondag voor de mannenkoers (rond 16.45 uur), maar het is daarmee een van de weinige koersen die nog vasthoudt aan die volgorde. Bij vrijwel alle koersen van Flanders Classics finishen de mannen voor de vrouwen, waarbij tv-kijkers na de finishinterviews bij de mannen direct kunnen overschakelen naar de finale bij de vrouwen. Alleen de Scheldeprijs en Brabantse Pijl zijn uitzonderingen binnen de Flanders Classics-reeks.

En sinds dit jaar zijn ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van organisator ASO gewisseld. Ook bij deze koersen sluit de finale van de vrouwenkoers (finish na 17.30 uur) vanaf nu aan op de finish van de mannenkoers (finish rond 16.00 uur).

Er was al jarenlang kritiek op de tijdschema’s van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen. Vaak moesten de rensters al voor 09.00 uur verzamelen bij de start, waardoor zij erg vroeg uit bed moesten om op tijd te kunnen ontbijten. Annemiek van Vleuten, inmiddels gestopt, zei dat zij om 05.30 uur uit de veren moest. Door de vrouwenwedstrijd te laten finishen ná de aankomst van de mannen, zullen de vrouwen ook later in de middag van start gaan.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Stem op de stelling in de poll en discussieer mee in de reacties!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.