OIiver Naesen: “Gebrek aan ervaring als kopman is geen probleem”
Foto: AG2R La Mondiale
woensdag 22 februari 2017 om 09:00

OIiver Naesen: “Gebrek aan ervaring als kopman is geen probleem”

Oliver Naesen is klaar voor zijn leidersrol bij AG2R La Mondiale. De Omloop Het Nieuwsblad wordt zaterdag zijn eerste belangrijke opdracht. Mogelijk mist Naesen een conditioneel mindere Stijn Vandenbergh aan zijn zijde in de finale, maar misschien kan hij het wel op een akkoordje gooien met trainingsmakker Greg Van Avermaet. “We kunnen sowieso iets aan elkaar hebben”, vertelt de 26-jarige renner aan WielerFlits.

AG2R is Quick-Step niet
Voor Naesen, de afgelopen twee jaar in dienst bij respectievelijk Topsport Vlaanderen-Baloise en IAM Cycling, is het dit jaar pas zijn derde klassiekerperiode. Heeft hij eigenlijk al genoeg ervaring voor het leiderschap bij een WorldTour-ploeg? “Ik kan niet zeggen dat ik al in alle situaties in de finale van klassiekers heb gezeten. Integendeel. Ik heb zelfs nog nooit top-10 in een klassieker gereden. Maar waarom zou dat moeten? Tiesj Benoot werd meteen vijfde in zijn eerste Ronde. Mijn terreinkennis maakt bovendien veel goed.”

“Leider is trouwens ook relatief. Als je de kopman bent bij Quick-Step Floors, Lotto Soudal of BMC, dan kom je natuurlijk wel met wat druk op je schouders aan de start. Dan moet je wel de instelling hebben om bij de eerste drie of vijf te rijden, anders heb je gefaald. Bij AG2R La Mondiale gaat het er een pak gemoedelijker aan toe. Als ik top-10 rijd in een klassieker, dan zijn ze al heel content. Maar zelf mik ik natuurlijk op meer, de ambities liggen hoog dit jaar.”

Zonder Stijn Vandenbergh?
Op papier zou Naesen een sterke tandem kunnen vormen met landgenoot Stijn Vandenbergh, die afgelopen winter ook naar de Franse formatie verkaste. Nu blijkt dat het toch niet opperbest gaat met Vandenbergh. “Mijn winter verloopt rampzalig”, liet hij vorige week nog weten aan onze site. Naesen beaamt: “Voor Valencia kampte hij met een longontsteking. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar hij had op voorhand al wel laten weten dat hij dit weekend nog niet top wilde zijn. Zijn piek ligt drie à vier weken later, dat komt zeker goed.”

Misschien kan hij samenwerken met trainingsmakker Greg Van Avermaet, of is dat niet aan de orde? “Het niveauverschil is daarvoor misschien nog wat te groot, zeker de vorige jaren. Ik moest er telkens voor zorgen dat ik weg was voor de groten eraan begonnen. Nu denk ik dat ik veel langer mee kan, maar het verschil tussen meekunnen en de forcing voeren zoals Greg, is groot. Het is wel een feit dat als ik in een groepje zit en ik zie dat ik zelf niet meer kan winnen, dat ik liever een vriend help.”

Groenewegen geklasseerd
Wat als het dan toch tot een sprint komt? In pakweg de Eurométropole Tour, de koers met het befaamde Groenewegen-incident, toonde de Oost-Vlaming zich nog behoorlijk snel. “Als het lastig is geweest en de pure sprinters zijn hun snelheid kwijt, dan kan ik veel. Ik zie het dan zitten om met iedereen naar de streep te rijden, al zijn Sagan en Greg in normale omstandigheden altijd een beetje rapper. Ook met Groenewegen? Natuurlijk, al heb ik sinds dat voorval niet meer met hem gesproken. Voor mij is dat nu afgesloten.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
22 februari 2017 09:54
Fijn dat hij wél het incident met Groenewegen achter zich laat
22 februari 2017 09:56
Hij zal er wel staan, heeft echt het gabarit voor de koersen die er nu aankomen.
22 februari 2017 10:08
ik was vorig jaar erg onder de indruk van zijn ontwikkeling en had wel sympathie gekregen voor hem vanwege zijn verhaal. Bij dat voorvalletje met Groenewegen vond ik hem echter echt zeer overdreven en onsympathiek reageren en sindsdien vind ik het een beetje een lulletje.
22 februari 2017 10:12
@jalabert hij had toen wel volkomen gelijk. Groenewegen was daar het ettertje
22 februari 2017 10:18
@zotvankoers
Groenewegen deed iets wat inderdaad niet netjes is, maar wat bijna alle sprinters(behalve greipel) wel eens hebben gedaan. De reactie van Naesen was dan weer iets wat je minder vaak ziet, beetje overdreven, mogelijk doordat het meteen na de koers was.
22 februari 2017 10:27
@zot Wat Moosje zegt. Uiteraard was de move van Groenewegen discutabel (al valt daar ook wel over te twisten). Die reactie van Naesen was redelijk overdreven en eigenlijk gewoon niet chique (en ook niet op een grappige manier ofzo maar gewoon onbeschoft).
Verder lijkt het me wel een lekker eigenzinnige gozer die zijn eigen weg kiest. Iets wat ik wel kan waarderen.
22 februari 2017 10:33
Benieuwd of Naesen er gelijk staat, volgens mij kwam hij vorig seizoen pas in de najaarskoersen boven drijven. En wat Stijn Vandenbergh betreft kan het zijn dat die een beetje verstoppertje aan het spelen is...
22 februari 2017 10:34
Hup Naesen, een beetje hart op de tong doet niemand kwaad en de Bowlingbal heeft er verder logischerwijs ook geen echt punt van gemaakt. Dit soort wrevel is er gewoon nu en dan.
22 februari 2017 10:36
Het probleem in die sprint was dat die weg in slechte staat was, aan de kant waar naessen erlangs wilde had je een soort van gootje zitten waardoor naesen de ruimte niet had
22 februari 2017 10:37
Over de sprint met Groenewegen is destijds al veelvuldig gediscussieerd. Laten we het hier ontopic houden over Naesen en de voorjaarsklassiekers
22 februari 2017 10:51
Ehm, die sprint wordt ook aangehaald in het artikel ... ?
22 februari 2017 10:54
Leuk interview. Vorig jaar een verrassing deze man. Ben benieuwd wat hij kan. Ook heel benieuwd wat Stijn vandenbergh kan. Oogde altijd heel sterk binnen het blok Lefevre, maar tactisch was het niet altijd even slim.

@Romans zou je aub eens kunnen stoppen met dat Bowlingbal gedoe. Je bent de enige die het gebruikt en ik vind het nou ook niet echt een passende bijnaam.
22 februari 2017 10:57
Naesen is een heel sterke renner, maar zijn tactische vermogen trek ik in twijfel. Benieuwd naar wat hij gaat klaarspelen de komende periode. Ik schrijf hem wel op voor een semi-klassiekers als Kuurne of DDV.
22 februari 2017 11:13
De persoon Naesen kreeg bij 'het incident' ook zo'n slechte naam omdat hij in de kopgroep zat en met grote voorsprong de laatste kilometer in ging. Door te pokeren gaf hij een vrijwel zekere overwinning weg en in plaats van zijn eigen tactiek ter discussie te stellen ging het ineens enkel nog over Groenewegen. Dat zegt toch wel iets over hoe je als coureur in elkaar steekt (tactisch vernuft, stress bestendigheid, verantwoordelijkheid nemen, etc). Dit zijn toch punten waar Naesen in moet groeien wil hij dat laatste stapje richting de brede top maken.
22 februari 2017 11:37
@Frits des Jeux,

Groenewegen wordt wel eens zo genoemd door zijn conculega's in het peloton zelf. Zeker niet negatief bedoeld maar ik vind die bijnaam wel passen.
22 februari 2017 11:50
Naesen gaat echt meedoen om de knikkers dit voorjaar. Een paar jaar geleden reed hij nog anoniem rond. Weet iemand meer over hem? Was hij ook eerst stratenmaker? Worstendraaier? Professioneel pokeraar?
22 februari 2017 12:10
@PF
Eerst zuipende student, nadien pakjesbezorger waarna hij iedere dag in het donker nog ging trainen. Toen reed hij wel al continentaal bij Cibel.
22 februari 2017 12:18
Hij studeerde voor pakjesbezorger?
22 februari 2017 13:05
En een gebrek aan zelfbeheersing?
22 februari 2017 13:27
Na zijn naseizoen van vorig jaar, verwacht ik veel van hem. Wel opvallend dat Gougeard helemaal niet door hem genoemd wordt, of niet naar gevraagd is door Wielerflits. Dat is er toch ook één om rekening mee te houden na vorig seizoen.
22 februari 2017 13:44
Naesen, onsympatieke renner en zal na het Groenewegen incident niet snel meer voor hem juichen. Niets mis om na de sprint even boos te zijn, maar al die interviews erna waren nog erger. Raar mannetje.
22 februari 2017 13:59
Dapper dat hij al zoveel van zich zelf verwacht. Alleen maar goed geweest vorig jaar in de wat kleinere koersen en nog nooit goed gereden in de grote voorjaarsklassiekers. En ik vindt hem ook een onsympathieke renner die nu net doet alsof hij het al lang achter zich heeft gelaten.
22 februari 2017 14:45
Voor degenen die zeggen dat hij in het voorjaar nooit iets heeft laten zien, hij werd vorig jaar wel 13e in Parijs Roubaix, 22e in de Ronde van Vlaanderen en 13e in de Omloop. Een top-10 klassering ontbreekt inderdaad, maar zeggen dat hij nooit iets heeft laten zien, gaat me toch wat ver.
22 februari 2017 15:48
@tykkethor
Hij was moeten stoppen met zijn studies lichamelijke opvoeding door te veel buizen enz. Nadien is hij dan als pakjesbezorger gaan werken en terwijl zette hij alles op de koers.
22 februari 2017 20:21
@Frits
Laten we Naesen dan 'Kegeltje' noemen, iedereen gelukkig

Om te reageren moet je ingelogd zijn.