Olympische Spelen: Shanne Braspennincx stunt met goud op keirin
foto: Cor Vos
donderdag 5 augustus 2021 om 10:58

Olympische Spelen: Shanne Braspennincx stunt met goud op keirin

Shanne Braspennincx is de nieuwe olympische kampioen op de keirin. De Nederlandse baanwielrenster plaatste in de finale een vroege aanval en hield stand tot op de streep. Ze is daarmee de opvolgster van Elis Ligtlee, die in 2016 de keirin won in Rio de Janeiro.

Braspennincx, die in 2015 een hartaanval kreeg en daarna de nodige problemen overwon, won de halve finale na een uitstekende sprint en rekende in de finale af met Lauriane Genest, Kelsey Mitchell (allebei uit Canada), Ellesse Andrews (Nieuw-Zeeland), Liubov Basova en Olena Starikova (allebei Oekraïne). Achter haar pakte Andrews het zilver, Genest won het brons.

Huize-Braspennincx kent nu twee olympische kampioenen, want eerder pakte haar vriend Jeffrey Hoogland al goud op de Olympische Spelen in Tokio met de Nederlandse teamsprinters. Vrijdag maakt Hoogland ook nog kans op eremetaal in het individuele sprinttoernooi.

De andere Nederlandse deelneemster aan het keirintoernooi, Laurine van Riessen, kwam eerder op de dag zwaar ten val tijdens de kwartfinale. Zij ligt in het ziekenhuis en is bij bewustzijn.

Shanne Braspennincx viert haar olympische titel – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.