Ondanks late crash wint Lidl-Trek ploegentijdrit Vuelta voor Visma | Lease a Bike en SD Worx-Protime
screenshot Eurosport
zondag 28 april 2024 om 17:17

Ondanks late crash wint Lidl-Trek ploegentijdrit Vuelta voor Visma | Lease a Bike en SD Worx-Protime

De openingsploegentijdrit in de Vuelta a España voor vrouwen is gewonnen door Lidl-Trek. De vlakke tijdrit van 16 kilometer in en rond Valencia draaide uit op een secondenspel, mede doordat twee rensters van Lidl-Trek in de laatste bocht ten val kwamen. Uiteindelijk bleek het team toch nipt sneller van Visma | Lease a Bike en SD Worx-Protime. Die ploegen eindigden binnen twee seconden van het winnende team.

Net als vorig jaar werd de Vuelta Femenina afgetrapt met een ploegentijdrit van 16 kilometer. In Valencia wachtte de vrouwen een heen-en-weertje over de grote weg, met start en finish in de Stad van de Kunsten en de Wetenschap. Het startpodium stond voor het wetenschapsmuseum, finish even verderop bij het grootste aquarium van Europa.

Het was Coop-Repsol dat met 20.48 minuut een eerste richttijd neerzette in Valencia, in de wetenschap dat de Women’s WorldTeams veel sneller zouden zijn. De eerste serieuze poging aan de finish kwam van EF Education-Cannondale met een tijd van 19.29 minuut. FDJ-Suez strandde op slechts zeven honderdsten van de Amerikaanse ploeg.

De trein van Visma | Lease a Bike zette vervolgens 19.20 op de borden en was daarmee op dat moment de snelste ploeg, maar toen moesten sterke teams als Lidl-Trek en SD Worx-Protime nog komen. De ploeg met Ellen van Dijk en Elisa Longo Borghini had bij het tussenpunt de snelste tijd en zette daar Visma | Lease a Bike op acht seconden en Demi Vollering en co op dertien tellen.

Visma | Lease a Bike werd met Marianne Vos en Riejanne Markus tweede – foto: Cor Vos

Verschil tussen winst en verlies is negen honderdsten
Lidl-Trek was op weg naar veruit de snelste tijd, maar in de laatste bocht kwamen Van Dijk en Elynor Bäckstedt ten val. Meerdere rensters werden daardoor opgehouden en dus verloor het team kostbare seconden, maar toch werd de snelste eindtijd neergezet. Lidl-Trek was namelijk negen honderdsten (!) sneller dan Visma | Lease a Bike.

SD Worx-Protime kon niet profiteren van het tijdverlies van Lidl-Trek in de slotfase, want Vollering en haar ploeggenotes strandden op de derde plaats, op iets meer dan een seconde van de toptijd van Lidl-Trek. De overwinning ging daardoor naar de Amerikaanse ploeg en de eerste leiderstrui naar Gaia Realini, die haar wiel als eerste over de finish drukte bij haar ploeg.

Kijkend naar de favorieten hebben Gaia Realini en Elisa Longo Borghini een goede slag geslagen door deze ploegentijdrit te winnen. Riejanne Markus staat in dezelfde tijd en Demi Vollering en Niamh Fisher-Black volgen op één luttele seconde.

Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) verloor acht seconden, Évita Muzic (FDJ-Suez) negen seconden, Mavi García (Liv AlUla Jayco) tien seconden en Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL) zeventien seconden. Slechter nieuws was er voor Erica Magnaldi (UAE Team ADQ), die nu al tegen een achterstand van 56 seconden aankijkt.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.