Poolse Daria Pikulik snelt naar zege in incidentrijke Ronde de Mouscron
Daria Pikulik op archiefbeeld - foto: Cor Vos
maandag 1 april 2024 om 16:03

Poolse Daria Pikulik snelt naar zege in incidentrijke Ronde de Mouscron

Daria Pikulik heeft de Ronde de Mouscron 2024 op haar naam geschreven. De Poolse van Human Powered Health bleek na een zeer nerveuze en incidentrijke editie de snelste in de sprint, voor Anniina Ahtosalo en Martina Fidanza, de winnares van vorig jaar.

Eén dag na de Ronde van Vlaanderen stond er weer een vrouwenkoers op Belgische bodem op het programma. In en rond Mouscron (in het Nederlands: Moeskroen) – een stad in de provincie Henegouwen – werd een nieuwe editie van de Ronde de Mouscron (1.1) verreden. De organisatie ging vandaag op zoek naar een opvolgster van Martina Fidanza.

De Italiaanse stond ook dit jaar aan het vertrek, klaar om haar titel te verdedigen, maar moest het wel opnemen tegen onder meer Daria Pikulik, Amalie Dideriksen en Anniina Ahtosalo. Voor de start werd er vooral gekeken naar deze rappe vrouwen, aangezien de wedstrijd bestond uit vijf lokale, overwegend vlakke, ronden in en rond Mouscron.

Neutralisatie zorgt voor flinke vertraging
De rensters werden al na twaalf kilometer gemaand om te stoppen, aangezien de koers werd opgeschrikt door een grote valpartij. Na een lange neutralisatie werd de wedstrijd wel weer op gang geschoten. Fenix-Deceuninck en Uno-X Mobility wilden er duidelijk een harde koers van maken en trokken dan ook geregeld door aan kop van het peloton. Het tempo lag zo onverminderd hoog en dus bleven echte vluchtpogingen uit.

Door de nervositeit en het vele gewring werd er (helaas) ook meer dan eens gevallen. Door deze valpartijen werd het peloton ook stevig uitgedund op weg naar de finish. We leken af te stevenen op een sprint met een omvangrijke groep, al probeerden enkele rensters hier nog wel een stokje voor te steken. Zo trok de piepjonge Fleur Moors nog even in de aanval, maar de 18-jarige Belgische – die we ook kennen uit de cross – werd al snel weer bij de lurven gegrepen.

Er werd een sprint verwacht in Mouscron en die sprint kwam er ook na bijna vier uur koers. Fidanza zat goed geplaatst om haar titel te prolongeren, maar de Italiaanse bleek in de spurt niet opgewassen tegen Daria Pikulik. De 27-jarige Poolse, die uitkomt voor Human Powered Health, rekende gezwind af met de Finse Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility) en Fidanza, die dit keer dus genoegen moest nemen met de derde plaats.

Voor Pikulik is het haar eerste zege van het seizoen, nadat ze eerder dit jaar al derde werd in een etappe in de UAE Tour Women en de Classic Brugge-De Panne. Vorig jaar snelde ze naar liefst zeven overwinningen: ze was toen onder meer succesvol in de Tour Down Under en Tour of Guangxi.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.