Pro-Palestijnse activistengroep roept op tot protest tegen Israel-Premier Tech tijdens Giro en Tour
Renners van Israel-Premier Tech tijdens de UAE Tour - foto: Cor Vos
vrijdag 12 april 2024 om 13:02

Pro-Palestijnse activistengroep roept op tot protest tegen Israel-Premier Tech tijdens Giro en Tour

De Pro-Palestijnse beweging BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) heeft op haar site opgeroepen tot ‘meer protesten dan ooit’ tijdens de Giro d’Italia en Tour de France. Ze willen dat mensen zich verzetten tegen de deelname van Israel-Premier Tech aan deze rondes. “Laten we ervoor zorgen dat de weg naar genocide gesloten is”, klinkt het.

De BDS-beweging is een internationale beweging die in een wereldwijde campagne oproept tot verzet tegen Israël, met als doel dat land te bewegen om zijn verplichtingen met betrekking tot de mensenrechten van de Palestijnen na te komen. De acties van BDS zijn vreedzaam en geweldloos, maar Israël beschouwt de groepering als antisemitisch.

Sportwashing
Volgens BDS maakt Israël zich tijdens de oorlog in Gaza schuldig aan genocide en hebben internationale sportorganisaties de morele verplichting om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide te voorkomen. “Toch laten twee van de topwielerkoersen een ‘Team Genocide’ toe, waardoor ze Israël helpen bij de sportwashing van hun zwaarste misdaden”, aldus de groepering. “De Giro d’Italia (4-26 mei) en Tour de France (29 juni-21 juli) belonen op beschamende wijze een wielerteam dat gesponsord wordt door de Israëlische regering.”

BDS wijst ook naar de (volgens de organisatie) ‘hypocriete’ houding van de UCI. “De UCI strafte Rusland binnen enkele dagen vanwege de illegale agressie tegen Oekraïne, door alle Russische en Wit-Russische teams te schorsen en alle UCI-evenementen in Rusland en Wit-Rusland stop te zetten. Maar in een show van typische westerse hypocrisie, sluit de UCI niet alleen de ogen voor decennia van zware misdaden van Israël tegen de Palestijnen, het helpt nu ook bij de sportwashing van Israëls genocide in Gaza.”

Oproep tot ‘meer protesten dan ooit’
Tijdens Parijs-Roubaix was er ook al een Pro-Palestijns protest bij de teambus van Israel-Premier Tech. BDS juicht dergelijke initiatieven toe. “We groeten de vele groepen en wielerfans in Italie en Frankrijk die langs de routes van de Giro en Tour protesten hebben georganiseerd tegen de deelname van ‘Team Apartheid Israël’. Hypocriete internationale sportbonden zullen hun verplichting om het genocidale Israël te verbannen uit de sport enkel nakomen (…) als we het hen laten nakomen. Laten we dat doen.”

“We roepen op tot meer protesten dan ooit langs de routes van de Giro d’Italia en Tour de France, die dit jaar in Italië start. Laten we ervoor zorgen dat de weg gesloten is voor genocideplegers.”

De reacties onder dit artikel zijn uit voorzorg gesloten. Voor discussies over dit onderwerp verwijzen wij door naar het WielerFlits Forum.

RIDE Magazine