Remco Evenepoel én Wout van Aert kunnen op zoek naar eremetaal tijdens Olympische Spelen 2024
foto: Evenepoel (links) en Van Aert (rechts) in voorbereiding op het WK tijdrijden 2023 - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 23 november 2023 om 16:57

Remco Evenepoel én Wout van Aert kunnen op zoek naar eremetaal tijdens Olympische Spelen 2024

Overzicht De UCI heeft vorige week alle nationale bonden op de hoogte gebracht die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Landen mogen maximaal twee tijdrijders afleveren op basis van de behaalde quotaplekken. Dat is het geval voor België. Nederland moet het met een renner minder doen. WielerFlits maakt het overzicht.

De regels voor olympische tickets bij het tijdrijden waren aanmerkelijk eenvoudiger dan voor de wegwedstrijd. Tijdrijders van de beste 25 landen op de UCI Nation Ranking van 17 oktober 2023 mogen zich opmaken voor de reis naar Parijs, op de voorwaarde dat ieder continent minstens twee keer vertegenwoordigd is. De eerste tien landen daarvan op het WK tijdrijden in Glasgow, mogen een extra tijdrijder afvaardigen naar de Olympische Spelen 2024.

België slaagde daar met wereldkampioen Remco Evenepoel uiteraard in. Bondscoach Sven Vanthourenhout krijgt zo de mogelijkheid om Evenepoel én Wout van Aert (vijfde op het jongste WK en goed voor zilver in Tokio) met hun tijdritfiets naar Parijs te sturen. Landen als Nederland (denk aan Dylan van Baarle), Frankrijk (Rémi Cavagna) en Slovenië (titelverdediger Primož Roglič) mogen maar met één tijdrijder naar de Spelen.

De drie bovenstaande naties zijn samen met Spanje de vier landen bij de bovenste tien op de UCI Nation Ranking, die dus slechts één tijdrijder afvaardigen. Landen buiten de top-1o die op basis van het WK wél een extra tijdrijder mogen afleveren, zijn Zwitserland (elfde), Portugal (twaalfde), Noorwegen (veertiende) en Canada (achttiende).

Minder tijdrijders niet per se een nadeel
Landen zoals Nederland ondervinden niet per se een nadeel van het hebben van maar één startplek. De olympische regels schrijven voor dat renners die de tijdrit rijden, ook de wegwedstrijd moeten doen. Zo heeft Zwitserland bijvoorbeeld twee plekken op de tijdrit en de wegrit. Dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld Stefan Küng of Stefan Bissegger namens Zwitserland thuis moet blijven om Marc Hirschi de kans op de wegwedstrijd te bieden.


Landen met twee tijdrijders op de Olympische Spelen 2024
flag-be België
flag-dk Denemarken
flag-gb Groot-Brittannië
flag-it Italië
flag-au Australië
flag-us Verenigde Staten
flag-ch Zwitserland
flag-pt Portugal
flag-no Noorwegen
flag-ca Canada

Landen met één tijdrijder op de Olympische Spelen 2024
flag-si Slovenië
flag-fr Frankrijk
flag-es Spanje
flag-nl Nederland
flag-co Colombia
flag-at Oostenrijk
flag-ie Ierland
flag-kz Kazachstan
flag-nz Nieuw-Zeeland
flag-er Eritrea
flag-ec Ecuador
Individuele neutrale atleet*
flag-ma Marokko**
flag-mn Mongolië***


* Renners uit Rusland mogen alleen op individuele basis deelnemen, na goedkeuring van de UCI
** Het continent Afrika was middels Eritrea slechts één keer vertegenwoordigd bij de top-25 op de UCI Nation Ranking. Marokko (26ste) profiteert daarvan en dit gaat ten koste van Polen (24ste)
*** Het continent Azië was middels Kazachstan slechts één keer vertegenwoordigd bij de top-25 op de UCI Nation Ranking. Mongolië (29ste) profiteert daarvan en dit gaat ten koste van Letland (25ste)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.