Afgevoerde toeschouwers met schrik vrij na incident met tv-motor in Ronde van Polen
foto: Cor Vos
Nick Doup
woensdag 2 augustus 2023 om 19:48

Afgevoerde toeschouwers met schrik vrij na incident met tv-motor in Ronde van Polen

Een akelig incident in de finale van de Ronde van Polen. Op ongeveer vier kilometer van de finish was er namelijk een ongeluk langs het parcours waarbij een tv-motor en vier toeschouwers betrokken waren. Daarop zijn twee volwassenen en twee kinderen naar het ziekenhuis afgevoerd, vertelde organisator Czeslaw Lang na afloop. Klassementsleider Matej Mohoric was van slag.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op het lokale circuit van de etappe naar Bielsko-Biala was er in de slotronde consternatie in het peloton. Er werden wat signalen gegeven en het tempo werd iets gedrukt. Op dat moment was nog onduidelijk wat er gebeurd was. Na afloop ging al snel rond dat het om een aanrijding zou gaan tussen een motard en mensen uit het publiek.

Meerdere renners hebben het incident zien gebeuren. Onder hen Matej Mohoric, de klassementsleider in Polen. “Dat zorgde voor een grote schok in het peloton”, geeft hij toe. “Ik was erg gemotiveerd om de rit te winnen, maar nadat ik dat gezien had niet meer. De anderen ook niet.”

“We wilden bijna de koers stilleggen, maar sommige ploegen gingen door en toen moest ik wel mee omdat ik ook nog ergens om strijd. Maar ik kon mijn gedachten niet meer omzetten na wat ik gezien heb. Ik hoop dat het goed gaat met iedereen.”

Ook ritwinnaar Marijn van den Berg zag het ongeluk gebeuren. “Er was een crash met een motard op de rotonde, waardoor het peloton daarna even wat rustiger reed. Maar het ging trouwens alsnog hard, hoor”, reageerde hij in het flashinterview.

Geen neutralisatie
De gewonde toeschouwers, een familie, werden met zwaailicht en sirenes afgevoerd naar het ziekenhuis. Geen van hen heeft serieuze verwondingen overgehouden aan het incident, laat de organisatie weten. Wel blijft een van de kinderen uit voorzorg een nacht in het ziekenhuis, de andere drie mochten na enkele uren later weer naar huis.

Organisator Czeslaw Lang gaf na afloop van de rit aan dat een neutralisatie van de koers niet ter sprake was gekomen en dat het ging om een ervaren tv-motorbestuurder die ook in wedstrijden als de Tour de France heeft gewerkt.

’s Avonds werd ook duidelijk dat het niet om een botsing ging, maar dat de familie schrok en de motor wilde ontwijken en daardoor ten val kwam, aldus de organisatie van de Ronde van Polen.


Dit artikel is voorzien van updates sinds de eerste publicatie om 17.49 uur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.