Roodhooft: “Mathieu heeft ons ruimte en tijd bezorgd om ons team uit te bouwen”
foto: Cor Vos
donderdag 19 augustus 2021 om 10:46

Roodhooft: “Mathieu heeft ons ruimte en tijd bezorgd om ons team uit te bouwen”

Alpecin-Fenix is na Deceuninck-Quick-Step de meest succesvolle ploeg in de drie grote rondes dit seizoen. De tweede ritzege van Jasper Philipsen in de Vuelta a España betekende al de vijfde etappewinst voor het Belgische ProTeam in Giro, Tour en Vuelta dit jaar. “Er zijn weinig teams die zulke cijfers kunnen voorleggen”, stelt manager Philip Roodhooft.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De overwinning in Albacete ziet Roodhooft als een echte zege van de ploeg. “Hij is de aangewezen man om het af te maken, onze spits”, vertelt hij in Het Nieuwsblad over Philipsen. “Maar wij proberen inderdaad elke overwinning te beleven als een zege van het team. Een overwinning wordt alleen maar plezanter als ze het resultaat is van het collectief.”

“Het is niet niks wat we presteren. Al betrap ik mij erop dat we het op het moment zelf soms beleven alsof het normaal is”, geeft de manager aan. “Maar als ik dan twee weken later terugblik op bijvoorbeeld de Tour, besef ik dat zes dagen gele trui echt wel iets was. Ik vind het best wel goed dat we niet overweldigd worden door die zeges, want ’s anderendaags wacht een nieuwe rit en moeten we verder.”

“Maar ik weet nu al wel dat het een jaar is dat ons nog lang zal heugen. En het is nog niet gedaan, hè. Er komt nog wel wat aan: de rest van de Vuelta, het WK, ­Parijs-Roubaix”, somt Roodhooft op. In die koersen rekent Alpecin-Fenix vooral op Mathieu van der Poel, al kampt de Nederlander momenteel met rugklachten.

Philipsen won in Albacete zijn tweede rit in de Vuelta 2021 – foto: Cor Vos

‘Plicht tegenover Mathieu dat niet alle druk op zijn schouders terechtkomt’
Toch zijn het ook Tim Merlier en Philipsen die de ploeg succes bezorgen. “Het was al jaren onze ambitie om als team meer te zijn dan Mathieu. Die ambitie uitspreken is één zaak, ze waarmaken een tweede zaak. Daar hebben we elke dag hard voor gewerkt. Mathieu heeft voor ons tijd en ruimte gecreëerd om die ambitie waar te maken, want hij zorgde er altijd voor dat er gewonnen werd”, vertelt Roodhooft.

“En hij zorgt daar nog altijd voor. Het is tegelijk onze plicht tegenover Mathieu om ervoor te zorgen dat niet alle druk op zijn schouders terechtkomt. Ik denk dat we na vandaag (woensdag, red.) nog maar eens kunnen zeggen dat dat gelukt is. Of op zijn minst toch aan het lukken is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.