Sagan, Eritrea, Landa, Porte, Scarponi, Boels Ladies Tour
foto: Sirotti (archief)
woensdag 14 februari 2018 om 20:00

Sagan, Eritrea, Landa, Porte, Scarponi, Boels Ladies Tour

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag onder andere over Peter Sagan, de favorieten van het publiek op de rittenkoersen van deze week, Michele Scarponi en de Boels Ladies Tour.

Sagan geeft inkijkje in zijn wereld

Peter Sagan brengt in oktober een boek op de markt, waarmee hij de lezer een kijkje gunt achter de schermen. Dat maakte de Slowaakse wereldkampioen vandaag bekend op zijn social media. Het boek gaat onder meer over de slopende trainingsprogramma’s die nodig zijn voor zijn succes en hij onthult hoe hij omgaat met alle hoge verwachtingen. Hoogtepunten als zijn overwinningen en WK-zeges komen aan bod, maar ook dieptepunten. Denk hierbij aan zijn uitsluiting in de Tour de France van 2017, waardoor hij niet kon meestrijden om een zesde groene trui. Het boek is al te bestellen via Amazon.


Eritrea verslaat Rwanda in ploegentijdrit

Deze week worden in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, de Afrikaanse kampioenschappen gehouden. Vandaag werd het evenement afgetrapt met de ploegentijdritten voor landenteams. Bij de elite mannen ging de overwinning naar Eritrea (met het Dimension Data-duo Mekseb Debesay en Amanuel Gebreigzabhier). Zij bleven Rwanda, met onder meer Adrien Niyonshuti en Joseph Areruya, 17 seconden voor. Het brons was voor het Algerije van Youcef Reguigui. Bij de vrouwen ging de titel naar Ethiopië, voor Eritrea en Rwanda.


‘Landa troeft Froome af in Ruta, Porte favoriet in Algarve’

De rondes van Andalusië en de Algarve zijn vandaag begonnen, maar de grote verschillen in het klassement moeten nog gemaakt worden. In twee polls vroegen wij onze bezoekers een favoriet aan te wijzen voor de eindoverwinningen. Voor de Ruta del Sol was het Mikel Landa (30%) die aangewezen werd als topfavoriet, voor zijn voormalig kopman Chris Froome. De in opspraak geraakte Brit kreeg 16% van de in totaal 1542 stemmen. Ook met het Astana-duo Luis Léon Sánchez (12%) en Jakob Fuglsang (11%) moet rekening gehouden worden volgens de lezers van WielerFlits.

Voor de Volta ao Algarve krijgt Richie Porte bijna een derde van de 416 stemmen. De kopman van BMC is door 32% van de lezers gebombardeerd tot topfavoriet. Sky-renners Geraint Thomas (16%) en Michal Kwiatkowski (12%) worden gezien als zijn grootste concurrenten. Bauke Mollema kreeg 9% van de stemmen.


Bestuurder dodelijke aanrijding Scarponi overleden

Het onderzoek naar het dodelijke ongeval van Michele Scarponi is afgesloten, aldus Italiaanse media. Giuseppe Giaconni, de bestuurder van het busje dat de Italiaanse wielrenner aanreed, is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Op 22 april 2017 gebeurde het ongeluk in Filottrano, dicht bij het huis van Scarponi. Aanvankelijk verklaarde Giaconni dat hij verblind was door de zon, maar achteraf werd bekend dat hij was afgeleid door zijn smartphone.


Tien dagen na armbreuk terug op de fiets

Sam Bewley zit alweer op de fiets. De coureur van Mitchelton-Scott viel tien dagen geleden hard in de Ronde van Valencia en brak daarbij zijn arm, maar vandaag heeft hij alweer 100 kilometer gereden. “Terug op de weg met de jongens hier op het trainingskamp”, zegt hij op Twitter. “Het voelt goed om weer terug te zijn.”


Clubrensters in Boels Ladies Tour

Nederlandse clubrensters kunnen zich dit jaar meten met de beste wielrensters ter wereld. De organisatie van de Boels Ladies Tour, dat deel uitmaakt van de Women’s World Tour, nodigt namelijk een nationale selectie uit. De UCI staat vanaf dit jaar toe dat er een nationale selectie uit het organiserende land meedoet aan World Tour-koersen. De selectie zal bestaan uit rensters van Jan van Arckel, NWVG. Ook de beste clubrenster in de KNWU Topcompetitie krijgt een plek.

“We geven deze rensters de mogelijkheid zich in de kijker te rijden bij UCI-vrouwenteams”, zegt bondscoach Thorwald Veneberg in het persbericht. “Deelname van clubrensters aan dergelijke wedstrijden is belangrijk voor hun motivatie en zorgt ervoor dat de kloof tussen club- en UCI-niveau verkleind wordt.”


Belgische ploeg voor het WK baan

Over twee weken (28 februari-4 maart) begint het WK baanwielrennen in Apeldoorn. De Nederlandse selectie is al even bekend, maar nu is ook de Belgische ploeg geopenbaard. Bij de vrouwen zijn Nicky Degrendele, Gilke Croket, Jolien D’hoore, Annelies Dom, Lotte Kopecky en Saartje Vandenbroucke geselecteerd. Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Linsday De Vylder, Robbe Ghys en Sasha Weemaes vormen het mannelijke deel van de selectie, die door bondscoach Peter Pieters is samengesteld.


Mogelijk hersenschudding Machado

Katusha-Alpecin moet de Volta ao Algarve mogelijk voortzetten zonder publiekslieveling en thuisrijder Tiago Machado. De Portugees kwam in het slot van de openingsrit ten val. Daarbij heeft hij op het eerste oog niets serieus opgelopen, aldus de ploegdokter op Twitter. Wel is Machado hard op zijn hoofd gevallen, iets wat de artsen goed in de gaten houden, omdat het mogelijk een hersenschudding is.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
14 februari 2018 20:12
Meer dan 8 minuten verschil met een TTT van 40 km...
14 februari 2018 20:15
@veloburto het is ook niet alsof die Ghanezen nou echte wielrenfietsen zullen hebben
14 februari 2018 22:18
Burundi eindigde 17e op 19 minuten. 33 km/h gemiddeld.
14 februari 2018 22:33
Alle 4 de wielrenners, in de relevante leeftijd, van de Seychellen eindigen hier dus voor een paar grotere landen
14 februari 2018 22:59
Thuisland Rwanda doet het goed vandaag. In alle 4 de categorieën op het podium. Zouden ze voordeel hebben bij parcourskennis ?
14 februari 2018 23:05
Haha, 33km gemiddeld. Daar had ik nog meegekomen
14 februari 2018 23:18
Sagan wacht nog even met publicatie om geen slapende honden wakker te maken, benieuwd wat ie daarna gaat doen.
14 februari 2018 23:30
@ Schippie
Na het boek volgt de Real Life soap in de winter
15 februari 2018 11:37
@Veloburto
De winnaars reden 47 km/h gemiddeld daar kan je denk niet in mee hahaha. Dus niet meteen zo lacherig doen, want we kennen het parcours niet en de weersomstandigheden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.